شما اینجا هستید

بین الملل » اتهام زنی ارمنستان و آذربایجان به نقض آتش بس در قره باغ

گروه بین الملل- امیرحسین شجاعی

سرانجام آتش بس بین آذربایجان و ارمنستان، پس از گفتگوهایی در مسکو با حمایت ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، به منظور متوقف کردن جنگ و مبادله اسرا و کشته شدگان نیروهای ارمنی در قره باغ و نیروهای آذری صورت گرفت.
روسیه از همان ابتدا دو طرف را به آتش بس دعوت کرده بود اما در ابتدا این پیشنهاد نادیده گرفته شده و منجر به کشته شدن صدها نفر شد.
قره باغ به عنوان یک منطقه بین المللی شناخته می‌شود که جزیی از خاک آذربایجان است اما توسط ارمنی‌ها اداره می‌شود. با گذشت تنها چند دقیقه از آغاز آتش بس، هر دو طرف یکدیگر را به نقض آن متهم کردند.
وزارت دفاع ارمنستان، آذربایجان را به بمب باران شهرک‌های مرزی در داخل ارمنستان متهم کرد، در حالی که نیروهای ارمنی در قره باغ ادعا کردند نیروهای آذری پنج دقیقه پس از انعقاد قرارداد آتش بس و کشته شدن دو غیرنظامی حمله جدیدی را آغاز کرده‌اند.
الهام علی اف، رئیس جمهوری آذربایجان به رسانه‌های خبری روسیه گفت: «طرف‌های درگیر اکنون در تلاش برای یافتن یک توافق سیاسی هستند، اما پیش بینی کرد که درگیری‌های بیشتری در راه باشد.» او ادامه داد: «ما تا انتهای این جنگ خواهیم رفت و آنچه متعلق به ما است را به دست خواهیم آورد.»
جیحون بایراموف، وزیر امور خارجه جمهوری آذربایجان نیز گفت: «آتش بس فقط تا زمانی که صلیب سرخ، برای انجام مبادله کشته شدگان نیاز داشته باشد، ادامه خواهد داشت.» وی که در یک جلسه توجیهی در باکو صحبت می‌کرد، گفت: «آذربایجان به زودی در آینده نزدیک سرزمین‌های بیشتری را تحت کنترل خود درخواهد آورد.»
وزارت امور خارجه ارمنستان گفت از همه کانال‌های دیپلماتیک برای حمایت از آتش بس استفاده می‌کند، در حالی که وزارت خارجه قره باغ، آذربایجان را به استفاده از مذاکرات آتش بس به عنوان پوششی برای اقدامات نظامی بعدی علیه ارمنستان متهم کرد.
سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، که بیش از ۱۰ ساعت از مذاکرات را میانجیگری کرده بود، در بیانیه‌ای گفت که آتش بس به دلایل بشردوستانه انجام شده است. او افزود: «ارمنستان و آذربایجان نیز توافق کرده‌اند که مذاکرات اساسی صلح را آغاز کنند.» این گفتگوها تحت نظارت سازمان امنیت و همکاری در گروه مینسک اروپا انجام می‌شود. ریاست این گروه به طور مشترک توسط فرانسه، روسیه و ایالات متحده انجام می‌شود.

کمیته صلیب سرخ جهانی نیز اعلام آمادگی کرد تا تحویل اجساد کشته شدگان درعملیات و آزادی همزمان بازداشت شدگان را تسهیل کند.
وزارت امور خارجه روسیه گفت، لاوروف، با وزرای خارجه ارمنستان و آذربایجان تلفنی نیز صحبت کرد. مسکو گفت که هر دو طرف بر تعهد خود به توافق آتش بس و ضرورت اجرای دقیق آن تأکید کرده‌اند.
کرملین گفته است، پوتین تلفنی با حسن روحانی رئیس جمهور ایران در مورد این توافق صحبت کرد. محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران در توییتر خود گفت این توافق گامی به سوی صلح است.
دیمیتری ترنین، مدیر مرکز کارنگی مسکو و سرهنگ سابق ارتش روسیه، در توئیتر نوشت: «هر مذاکره صلح احتمالاً با شکست روبرو خواهد شد و آذربایجان به فشار برای ترک نیروهای ارمنی از قره باغ ادامه خواهد داد، چیزی که ارمنستان آن را نمی پذیرد.»
ترنین ادامه داد: «برای روسیه مهمترین موضوعات، در قفقاز جنوبی، امنیت مرزهای روسیه از نیروهای تندرویی است که از خاورمیانه و جاهای دیگر می‌آیند و هم چنین افزایش نقش ترکیه در منطقه است. این بدان معناست که مسکو نمی‌تواند از منازعه قره باغ دور شود و اجازه دهد جنگ جدیدی در بگیرد.»
جنگ مجدد ممکن است به  درگیری‌های گسترده‌تری بین ترکیه، متحد نزدیک آذربایجان و روسیه که با ارمنستان پیمان دفاعی بسته است، منجر شود.
این درگیری‌ها  نگرانی در مورد امنیت خطوط لوله انتقال نفت و گاز آذری به اروپا را افزایش داده است. این بدترین جنگ از زمان درگیری های۱۹۹۱تا۱۹۹۴ است که حدود ۳۰هزار نفر را به کام مرگ کشاند و با یک آتش بس که مرتباً نقض شده است، به پایان رسید.
ترکیه از توافق آتش بس استقبال کرد اما گفت که باید موارد بیشتری به این توافق صلح اضافه کرد.
وزارت خارجه ترکیه در بیانیه‌ای گفته است: «این آتش بس اولین گام مهم است اما  یک راه حل پایدار نخواهد بود؛ ترکیه همچنان در کنار آذربایجان خواهد ایستاد.»

پایگاه خبری رویترز

 

استفاده از خبر با ذکر منبع بلامانع است

شما هم می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید

کامل کردن گزینه های ستاره دار (*) الزامی است -
آدرس پست الکترونیکی شما محفوظ بوده و نمایش داده نخواهد شد -

پایگاه خبری، تحلیلی وطن آزاد