گروه اقتصادی- فاطمه فلاحزاده
درحالی که در روزهای پایانی مهرماه، قیمت دلار از مرز ۳۲ هزار تومان هم گذشت اما با برگزاری انتخابات آمریکا، بازار ارزهای خارجی و طلا با نوسان و کاهش چشمگیر قیمتها مواجه شد.
طی روزهای اخیر، بهای هر اونس طلا برای تحویل فوری با ۰.۵ درصد کاهش، به ۱۹۳۹ دلار و ۱۰ سنت رسید. در بازار سایر فلزات ارزشمند، هر اونس نقره برای تحویل فوری با ۰.۹ درصد کاهش، به ۲۵ دلار و ۱۰ سنت و هر اونس پلاتین، ۸۹۲ دلار و ۴۵ سنت ایستاد. هر اونس پالادیوم برای تحویل فوری نیز با ۰.۷ درصد افزایش به ۲۳۹۲ دلار و ۶۵ سنت رسید.
در بازار امروز هر مثقال طلا ۱۸ عیار نسبت به روز قبل ، با ۲۲۰۰ تومان کاهش، ۴۹۳ هزار و ۹۰۰ تومان نرخ گذاری شد.
قیمت دلار در بازار آزاد امروز با کاهش ۲.۹۲ درصدی، از ۲۴,۷۰۰ (بیست و چهار هزار و هفتصد ) تومان به ۲۴,۰۰۰ (بیست و چهار هزار) تومان رسید.
در بازار امروز هر سکه گرمی نسبت به روز قبل ، با ۲۰۰ هزار تومان کاهش، ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان نرخ گذاری شد.
قیمت سکه امامی به ۱۲ میلیون و ۱۰۰ هزار تومان رسید که نسبت به روز قبل ، کاهش ۱.۶۶ درصدی داشته است.
با کاهش قیمت ارز، طلا و سکه، اما تکاپوی دلالان افزایش یافته و با خبرهای جعلی و القای جو منفی درصدد نمایش جو ساختگی هستند. زیرا سیر کاهشی به نفعشان نیست و دیگر نمیتوانند از آب گلآلود ماهی بگیرند.
«وطنروز» درپی کاهش قیمت ارز و طلا به گفتوگو با محمد کشتیآرای، نایب رییس اتحادیه طلا و جواهر پرداخت.
کشتیآرای درتشریح سیرنزولی نرخ ارز و طلا به خبرنگار اقتصادی «وطنروز» گفت: «کاهش قیمت طلا و ارز از ده روز گذشته آغاز شد. علت این امر، اقدامات پلیس اقتصادی کشور مبنی بر دستگیری افرادی بود که در فضای مجازی، معاملات کاغذی و غیرواقعی انجام میدادند.»
او اضافه کرد طی چندروز گذشته، با توجه به اینکه قیمت جهانی طلا و سکه تغییر چندانی نکرده بود، بازار داخلی با سیر کاهشی مواجه شد.
کشتیآرای تصریح کرد: «تحول سیاسی و اقتصادی آمریکا نیز موجب شد تا طی سه روز گذشته، قیمت ارز با کاهش روبرو شود. با کاهش قیمت ارز، طلا و سکه نیز دچار نرخ نزولی میشوند.»
نایب رییس اتحادیه طلا و جواهر در پایان این گفتوگو خاطرنشان کرد: «قیمت سکه و طلا متاثر از تحولات اخیر آمریکا و نوسان قیمت ارز، دچار کاهش قیمت شده است. این قیمت در مقایسه با روز پنچشنبه، مورخ ۱۵ آبان ماه سال جاری، حدود ۷۰۰ هزار تومان کاهش داشته است.»
*باد آورده را باد میبرد…
گروههای معاملاتی طلا و ارز و خودرو و دلالان در کانالهای تلگرامی، با انتشار اخبار جعلی، سعی در افزایش قیمتها در معاملات فردا دارند و همواره با تاکید براینکه مردم پولهای خود را از بازار سرمایه خارج نکنند، درپی جلوگیری از خروج نقدینگی از بازارهستند. چراکه خروج نقدینگی از بازار به معنای رکود کاسبی و بر باد رفتن سرمایه باد آوردهشان است.
به گزارش تسنیم، در هفتههای اخیر، تشدید نوسانات ارزی موجب شد تا بازارساز تصمیم جدی برای مدیریت عرضه و تقاضا بگیرد و بر همین اساس علاوه بر افزایش عرضه در بازار با برداشتن سقف فروش در سامانه نیما، از سرگیری فروش ارز سهمیهای و کاهش اختلاف دلار در بازار رسمی و آزاد و البته آزاد شدن فروش ارز پتروشیمی ها در صرافیهای مجاز، مقدمات کاهش نوسانات قیمتی را در بازار ارز فراهم کرد.
«وطنروز» در بررسی بیشتر این موضوع، به گفتوگو با ایمان فرجامنیا، کارشناس و تحلیلگر اقتصادی پرداخت.
*بار روانی و موج نقدینگی افسارگسیخته
ایمان فرجامنیا، کارشناس و تحلیلگر اقتصادی درتشریح نوسان قیمت ارز و سیرکاهشی آن به «وطنروز» عنوان کرد: «ساختار قیمتگذاری نرخ ارز از یک خاستگاه برمیخیزد که در آن برای تعیین نرخ ارز، عناوینی همچون حجم سرمایه، رشد نقدینگی و میزان تورم حائز اهمیت است.»
وی افزود: «با بررسی سالهای گذشته آشکار میشود که در برنامه چهارم توسعه، ساختاری برای نرخ ارز سنواتی تعریف شد. براساس آن ساختار، نرخ ارز میبایست طبق مابهتفاوت تورم داخلی و خارجی برای مدیریت واردات و افزایش حجم صادرات، تطبیق داده میشد.»
فرجام نیا تصریح کرد که درسال ۹۷ شاهد یک نقدینگی افسارگسیخته در سطح جامعه بودیم که در مدتی کوتاه، تحریمها و تخصیص نامناسب ارز نیز به آن اضافه شد.
این کارشناس اقتصادی همچنین خاطرنشان کرد: «عواملی همچون تحریمها، تخصیص نامناسب ارز و رشد نقدینگی بستر رشد خزنده افزایش قیمت ارز فراهم کرد. با شدت یافتن تحریمها، بار روانی فزون بر مسائل محتوایی نرخ ارز نیز ایجاد و موجب صعود ارز به ۳۳ هزارتومان شد.»
*پیروزی جو بایدن لزوماً به معنای کاهش نرخ ارز نیست
او اظهارکرد: «درابتدای سال جاری، نرخ ارز بر کانال ۱۵ هزارتومان بود اما به دلیل کاهش درآمدهای ارزی دولت و جو روانی جامعه، دچار رشد ۱۰۰ درصدی شد.»
وی براین باور است که رشد ۱۰۰ درصدی نرخ ارز ناشی ازعوامل بیرونی اقتصاد و شدت گرفتن تحریمهای آمریکا بود.
فرجام نیا گفت: «درحال حاضر دیگر شاهد آثار شکلی تحریمهای دونالد ترامپ نیستیم و این امر موجب کاهش بار روانی میشود. با کاهش بار روانی نرخ ارز دچار سیر نزولی میگردد.»
این تحلیلگر اقتصادی بیان کرد: «رفتن دونالد ترامپ و آمدن جو بایدن لزوما به معنای کاهش نرخ ارز نیست. در وهله نخست میبایست تغییر سیاستهای رژیم آمریکا را مورد بررسی قرار داد. اگر تغییر سیاستها منجر به آزادشدن منابع ارزی ایران در خارج از کشور شود، به طورحتم کاهش نرخ ارز بیش از حال حاضر ادامه خواهد داشت.»
او معتقد است که باتوجه به رشد ۴ برابری حجم نقدینگی و میزان تورم رخ داده درکشور، نرخ ارز میبایست در دامنه ۱۶ تا ۲۰ هزارتومان قراربگیرد.
فرجامنیا در پایان این گفتوگو گفت: «اگر کاهش نرخ ارز کنونی تنها برپایه جو روانی باشد، آنوقت میتوان عنوان کرد که سیرکاهشی ارز تا کانال ۲۳ هزارتومان ادامه دارد.»
استفاده از خبر با ذکر منبع بلامانع است