شما اینجا هستید

تیتر یک » التیماتوم فیفا برای خروج فدراسیون از زیرسایه دولت  

گروه ورزش- السا استرون

پس از گذشت ۹ ماه هنوز مشکلات اساسنامه فدراسیون فوتبال ایران برطرف نشده و فیفا در یک التیماتوم جدید، به ایران فرصت یک‌ساله داده تا فدراسیون فوتبال را در قانون به صورت خصوصی و مستقل به ثبت برسانند. اما درشرایطی که بیش از ۹۵ درصد باشگاه‌های ایران دولتی هستند و وزارت ورزش در فوتبال باشگاهی و ملی دخالت مستقیم دارد، آیا فدراسیون می‌تواند خصوصی و مستقل شود؟‌  
روز گذشته علی کفاشیان، نایب رئیس فدراسیون فوتبال در گفت‌وگویی به آخرین شروط فیفا برای اصلاح اساسنامه اشاره کرده و گفت: «اصلاح اساسنامه هنوز به طور کامل تمام نشده است. بعد از انتخابات، رئیس و اعضای هیات رئیسه یک سال فرصت دارند تا فدراسیون فوتبال را در قانون به صورت خصوصی و مستقل به ثبت برسانند. کارهای مقدماتی انجام شده و باید تا قبل از اتمام سال ۲۰۲۰ انتخابات برگزار شود و تیم مدیریتی جدید فدراسیون فوتبال را تحویل بگیرد».

*بندی که مشکل‌ساز است
این گفته‌های کفاشیان در شرایطی مطرح می‌شود که طبق قوانین فدراسیون جهانی فوتبال (FIFA)، دولت‌ نباید در تصمیمات فدراسیون فوتبال، هیچگونه دخالتی داشته باشد. بزرگترین مشکل اساسنامه فدراسیون فوتبال ایران نیز در عدم استقلال بندهای آن مربوط به مجمع عمومی و انتخاباتی است که معاون وزیر ورزش و شخص وزیر در آن حضور دارند و یا دخالت می‌کنند. فدراسیون جهان فوتبال در شرایطی برای مجمع عمومی فدراسیون سیاست‌گذاری می‌کند که اگر وزارت ورزش در این مجمع حضور داشته باشد، قادر نیست برای آنها اعمال سیاست یا شخص وزیر را تعلیق نماید. از سوی دیگر فیفا تاکید دارد در این مجمع نباید هیچ گروه، دسته و اتحادیه‌ای، نصف + یک اعضای مجمع را در اختیار بگیرند، چون ممکن است با هم تبانی ‌کنند و یک شخص خاص را انتخاب نمایند. موضوعاتی که هنوز در فدراسیون فوتبال ایران و مجمع عمومی آن رعایت نمی‌شود و حتی کپی کردن از اساسنامه فدراسیون فوتبال کویت و ارسال آن به مقر فدراسیون جهانی فوتبال در کشور سویس نیز نتوانست فیفا را فریب دهد.  

* گام نخست مستقل شدن فدارسیون
آیا فوتبال ایران و در راس آن فدراسیون فوتبال، امکان خصوصی و مستقل شدن را بدون دخالت وزارت ورزش و دولت دارد؟ این سوالی است که از یک کارشناس فوتبال و مربی سابق تیم ملی ایران می‌‍پرسیم. دکتر بیژن ذوالفقارنسب در گفت‌وگو با «وطن روز» گفت که گام نخست و عملی در جهت مستقل شدن فدراسیون فوتبال، واگذاری دو باشگاه استقلال و پرسپولیس به بخش خصوصی است و تا زمانی‌که این دوباشگاه بزرگ ایران که زیر نظر مستقیم وزارت ورزش اداره می‌شوند، بر اساس استانداردهای رایج کشور به بخش خصوصی واگذار نشوند، ساختار ورزش ما متکی به دولت می‌ماند.


او معتقد است که اگر این دو باشگاه از زیر نظر دولت خارج شوند، راه خصوصی سازی بقیه تیم‌ها نیز هموار می‌شود. اما همه می‌دانیم که دولت از این دو باشگاه به‌راحتی دل نمی‌کند. برای خرید این دو باشگاه یا باید صنایع بزرگ قدم جلو بگذارند یا از طریق بازار سرمایه و بورس این خصوصی سازی انجام شود. حداقل باید دو سوم باشگاه‌های ما به بخش خصوصی واگذار شوند تا بتوان امیدوار بود فوتبال از زیر نظر دولت خارج می‌شود.

بیژن ذوالفقارنسب با اشاره به اینکه یکی از مشکلات اصلی بر سر راه خصوصی سازی، پول زیادی است که دولت برای خرید این دوباشگاه طلب می‌کند، افزود: «به عنوان مثال یک‌ صد میلیارد تومان قیمت بر روی ‍پرسپولیس می‌گذارند، اگر فردی بخواهد این مبلغ را خریداری کند همان‌طور که آقای علی پروین نیز به آن اشاره کردند، باید در محاکم قضائی پاسخگو باشد که این مبلغ را از کجا آورده است. همچنین در شرایط بد اقتصادی کشور، بعید است که کارخانه‌ای پیدا شود که بتواند مبلغ خرید باشگاه‌های استقلال و پرسپولیس را تامین نماید. مثلا باشگاه سپاهان که زیر نظر فولاد مبارکه أصفهان یا باشگاه ذوب آهن، این‌ تیم‌ها با وجود اینکه نام صنایع بر آنهاست، اما خصوصی نیستند و بیش از ۵۱ سهم کارخانه‌هایشان و دیگر صنایع بزرگ کشور مانند ایران خودرو، سایپا، فولاد خوزستان و… متعلق به دولت است. اگر فیفا این موضوعات را متوجه شود بلافاصله فوتبال ایران را تعلیق می‌کند. پس تنها راه‌ حل موجود واگذاری تیم‌ها از طریق بورس است. اگر این کار محقق شود آنها راه‌های فراوانی برای درآمد زایی و خروج از زیر سایه دولت دارند و در اولین اقدام اجازه پخش در تلویزیون‌های خصوصی به مالکین باشگاه‌ها داده خواهد شد که علاقمندان به آن باشگاه‌ها و هواداران به آن شبکه‌های تلویزیونی آبونمان پرداخت می‌کنند و فعالیت‌های اقتصادی‌شان را در این شبکه‌ها تبلیغ خواهند کرد و باشگاه درآمد کافی خواهد داشت، اتفاقی که در کشور ترکیه و کشورهای اروپایی رخ داده است.»

*مسئولان به فیفا گزارش غلط می‌دهند
وی درباره التیماتوم یک‌ساله فیفا به فدراسیون فوتبال ایران در ثبت مستقل و خصوصی در قانون و اساسنامه هم اظهار کرد:‌ «متاسفانه مسئولان ما دائم به فیفا گزارش غلط می‌دهند. همان‌طور که دیدیم چندی پیش اساسنامه کشور ایران را از روی اساسنامه فدراسیون فوتبال کویت کپی کرده بودند و فیفا متوجه شد و اساسنامه را برگرداند. یکی از مشکلات اسناسنامه فدراسیون فوتبال این است که وزارت ورزش در فوتبال ایران نقش دارد. همه می‌دانیم وزیر ورزش در انتخابات فدراسیون فوتبال شرکت می‌کند و معاون او در مجمع حضور دارند و این‌ها از نظر فدراسیون جهانی فوتبال غیر قانونی است. مثلا چندی پیش فدراسیون فوتبال ایران به فیفا نامه زد که همه بندهای اساسنامه فدراسیون فوتبال به تایید دولت و وزارت ورزش رسیده است. در حالی که اولین قانون فیفا عدم دخالت دولت در اساسنامه و فدراسیون فوتبال است. اساسنامه باید کاملا جدا و منفک از دولت باشد، اما تمام موارد اساسنامه را برده‌اند و دولت آنها را تایید کرده است. حالا ببینید افرادی که در فدراسیون فوتبال هستند چه میزان درکی از این موضوع دارند.»
مربی سابق تیم ملی فوتبال ایران در پاسخ به این سوال که آیا می‌توان امیدوار بود که در یک سال آینده این مشکل برطرف شود یا خیر، گفت: صادقانه می‌گویم که ما می‌توانیم با خصوصی سازی باشگاه‌هایمان گامی مهم در جهت خروج فدراسیون از زیر نظر وزارت ورزش و دولت داشته باشیم، ولی کار بسیار سخت است. فیفا تمایل و علاقه‌ ویژه‌ای به فوتبال ایران دارد و با توجه به تماشاگران میلیونی و استعدادها در فوتبال ایران، به خوبی می‌داند که ایران به فوتبال آسیا رونق می‌دهد و حتی ژاپن و کره نیز به پای کشور ما نمی‌رسند. پس به‌واسطه این پشتوانه، فیفا تمایل دارد فدراسیون فوتبال ایران فعال باشد، ولی ما نیز پیچدگی‌های خاص خودمان را داریم.

استفاده از خبر با ذکر منبع بلامانع است

شما هم می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید

کامل کردن گزینه های ستاره دار (*) الزامی است -
آدرس پست الکترونیکی شما محفوظ بوده و نمایش داده نخواهد شد -

پایگاه خبری، تحلیلی وطن آزاد