گروه ورزشی- وحید استرون
ستاره سابق تیم ملی والیبال ایران بر این باور است که سبک مربیان روس، بلغار و صربستانی به والیبال ایران نمیخورد و باید از مربیان ایتالیایی، برزیلی و فرانسوی در دراز مدت استفاده کنیم. پس از گذشت هفت ماه که «ایگور کولاکوویچ»، سرمربی سابق تیم ملی از ایران رفت، تیم ملی والیبال ایران در آستانه مسابقات انتخابی المپیک ۲۰۲۱ توکیو بدون مربی است. بر اساس آخرین اعلام فدراسیون والیبال جمهوری اسلامی ایران و هیات رئیسه این فدراسیون، تا جذب «ولادیمیر آلکنو» سرمربی مشهور اهل کشور روسیه برای نشستن بر روی نیمکت تیم ملی والیبال ایران فقط یک امضا باقی مانده و ظاهرا باید او را سرمربی جدید تیم ملی والیبال بدانیم. در کارنامه این مربی که حالا در کشور روسیه سرمربیگری میکند، سه بار حضور در المپیک و کسب یک مدال طلا و یک برنز دیده میشود. برخی از کارشناسان در رابطه با انتخاب وی نظر مساعدی دارند و براین باورند که این مربی روس میتواند شرایط خوبی برای تیم ملی والیبال ایران در المپیک به وجود بیاورد، اما برخی دیگر معتقدند که در درازمدت مربیانی همچون آلکنو و کولاکوویچ آوردهای برای والیبال ایران نخواهند داشت و فقط باید در این زمان کم و تا پایان مسابقات المپیک، روی آنها برای حضور در المپیک حساب باز کرد. سرعتی زن سابق تیم ملی والیبال، یکی از این افراد است. عادل غلامی در گفتوگو با «وطن روز» به نکات مهمی در رابطه با جذب این مربی اشاره میکند.
*نظر شما در باره انتخاب ولادیمیر آلکنو به عنوان سرمربی تیم ملی والیبال ایران چیست؟
ابتدا باید دید که فدراسیون والیبال چه تصمیمی گرفته، اما شخصا براین باورم که اگر برای کوتاه مدت با این مربی نامدار اهل کشور روسیه، قرارداد بسته شود بهتر است. او بسیار با تجربه است و به خوبی می داند چگونه باید در تیم نظم برقرار کند. این مربی گزینه خوبی برای کوتاه مدت در والیبال ایران و تا مسابقات المپیک ۲۰۲۱ به حساب میآید. سبک والیبال ما بهگونهای است که به مربیان روس، صرب و بلغارها نمیخورد. والیبال ایران مربیهایی نیاز دارد که تاکتیک و مسائل روز والیبال را وارد ورزش ما کنند. در گذشته افرادی مانند ولاسکو در والیبال ایران حضور داشتند و ثمره آن را دیدم. علاوه بر اینکه تیم ملی ما در زمان ولاسکو بسیار خوب بازی می کرد و درحال حاضر نیز اکثر مربیهای داخلی و بازیکنان ما با مسائل روز والیبال آشنایی پیدا کردهاند، اما باز هم یکسری مربی صرب و روس را برای هدایت تیم ملی آوردیم که فقط به دنبال نتیجه هستند و آنها در مقطعی کوتاه نتیجه گرفتهاند، اما هیچ آوردهای برای والیبال ما نداشتند. به نظر من اگر به بلند مدت فکر کنیم باید به دنبال مربیان ایتالیایی، برزیلی، فرانسوی و… باشیم. این طیف از مربیان میتوانند به کلیت والیبال ما کمک کنند. بحث ما فقط بازیهای ملی نیست و باید اطلاعات روز دنیا به لیگ هم منتقل شود. پس ما به کسانی نیاز داریم که بیایند و مربیان و بازیکنان و کل سیستم والیبال ما را بهروز کنند. ما کشوری هستیم که در بحث ورزش، مراوده چندانی با دنیای مدرن ورزش نداریم و با آوردن مربیانی از کشورهایی که به آن اشاره کردم و حتی مربیان آمریکایی و کانادایی می توان به ورزش ایران کمک کرد.
*اما آلکنو وضعیت کارنامه خوبی در مسابقات جهانی و المپیک دارد، آیا او میتواند در مسابقات المپیک سال آینده در توکیو با تیم ملی ایران نتیجه بگیرد؟
نظر شخصی من این است که اگر یک مربی در اوج تاکتیک، نظم و انظباط باشد، بازهم نمیتواند تمام افکار خود را در مدت زمان پنج ماه برروی تیم پیاده کند. نتیجه گرفتن با چنین مربی زمان میخواهد. از سوی دیگر نگاه و روش مربیان روس و بلغار و صرب سیستم قدرتی است. ما بازیکنانی شبیه به میخائیلوف و لئون نداریم که بتوانیم بر قدرت آنها تکیه کنیم و بازی ها را ببریم، ما هر وقت گروهی و با یک سبک مشخص کار کردهایم موفق بودهایم. ما به مربیانی احتیاج داریم که سیستم کار گروهی ما را تقویت کنند.
*سالها پیش نسل طلایی والیبال ایران با مصطفی کارخانه شروع کرد و با ولاسکوی آرژانتینی به اوج رسید، چطور می توان آن نسل را تکرار کرد؟
ما حالا پشتوانه خوبی در والیبال داریم و بازیکنان خوب و جوانانی در سن پایین و با کارآمدی و با توانایی بالا در ایران حضور دارند و می توانند در آینده مایه افتخار کشور باشند و به تیم ملی والیبال کمک کنند. نظر من این است که نسل جدید اگر بخواهد حرفهای کار و زندگی کند، بهتر از نسل ما نتیجه میگیرد. ما نسلی بودیم که در سن ۲۶ و ۲۷ سالگی داشتیم با مسائل روز والیبال آشنا میشدیم، ولی اینها از ۱۷ و ۱۸ سالگی با این سیستم آشنا شدهاند و بسیاری از روشهای روز دنیا را میشناسند. آنها در سن کم با مربیان بسیاری کار کردهاند تا والیبال به اینجا برسد. برای نسل ما آقای کارخانه و حسین معدنی خوب کار کردند. بعد هم ولاسکو، کواچ، کولاکوویچ آمدند و قدم به قدم والیبال ما روبه جلو حرکت کرد و به اینجا رسیدیم و آن نسل طلایی یک شبه بهوجود نیامد. به نظر من این نسل جوان، پتانسیل لازم را برای اینکه ادامه دهنده این راه موفق باشند، دارند و حتی میتوانند موفقیتهای بیشتر و بهتری هم کسب کنند. البته در صورتی که بهدرستی هدایت شوند و سیستمها بهدرستی اجرا شود و من به شخص یا مربی خاصی اشاره نمیکنم. وقتی مثلا از مربی ایتالیایی اسم میبرم به این دلیل است که والیبال ما با ایتالیا در ارتباط نیست تا مسائل روز وارد ورزش شود، ولی مربیها می توانند اطلاعات جدید والیبال، بدنسازی و… را وارد والیبال ایران کند و ما در این زمینه بهروز شویم، اگر بخواهیم در دراز مدت نتیجه خوبی کسب کنیم باید بهروز و با دانش روز دنیا جلو برویم.
استفاده از خبر با ذکر منبع بلامانع است