گروه ورزشی- محمدرضا نظری پور؛ مربی و مدرس کنفدراسیون فوتبال آسیا (AFC)
آرامش مربی تیم مادریدی، بر ناآرامی مربی تیم شهر میلان غلبه کرد تا رئال مادرید بتواند به اولین برد خود در گروه B مسابقات لیگ قهرمانان اروپا دست پیدا کند و با چهار امتیاز در رده دوم جدول، پشت سر مونشن گلادباخ قرار بگیرد. اینترمیلان نیز با دو امتیاز در قعر جدول در انتظار روزهای آینده باشد.
زمانیکه داور سوت آغاز بازی دو تیم رئال مادرید و اینترمیلان را به صدا درآورد، هر دو تیم بدون ترس از یکدیگر، با حملات زیاد و تولید خطر بر روی دروازهها، بهدنبال رسیدن به اهداف تاکتیکی در سریعترین زمان ممکن بودند و این روش بازی باعث شد که تا دقیقه ۹ مسابقه، سه موقعیت گلزنی برای دو تیم بهوجود بیاید، دو موقعیت گل برای اینتر و یک موقعیت برای رئال. اما تیم رئال مادرید که توانسنه بود ۱۴ مسابقه قبلی خود را درمسابقات باشگاههای اروپا ببرد ازاین حیث شرایط خوبی برای بردن تیم اینتر درزمین داشت. بازی طبق معمول روال تیمهای قدرتمند و با اعتماد بهنفس، (که علاقمندند بلافاصله دردقایق ابتدایی برروی حریف تاثیر بگذارند) دو تیم با عمل «پرسینگ» شدید بازی را آغاز کردند.
*بازی تحت شرایط پرس شدید
در حقیقت پرسینگ یک نوع تاکتیک دفاعی به حساب میآید که ممکن است اثرات مثبتی برای هر تیم و یا حتی منفی بهدنبال داشته باشد. در واقع پرسینگ دیکته کردن افکار خود بر حریف، نمایش شرایط روانی و جسمانی و تاکتیکی مثبت بازیکنان یک تیم بر تیم دیگر است و نحوه اجرای آن توسط بازیکنان نیز اهمیت بسیار زیاد دارد. این عمل در فوتبال نمایشی ازمجموع آمادگیهای یک تیم در هر پیکارسخت و دشواری است. در بازی شب گذشته، هردو تیم رئال و اینتر به جای عقب نشستن درهمان ابتدای مسابقه قصد انجام تاکتیک پرس شدید را داشتند، چون نمیخواستند که بازی مساوی شود، بلکه هردو تیم بهدنبال برد بودند. اما در ادامه و پس از اینکه ۳۰ دقیقه از مسابقه گذشت، بازیکنان رئال مادرید توانستند بیش از پنج بار در یک سوم دفاعی حریف، قطع توپ کنند و توپ را از پای بازیکنان اینترمیلان بربایند. در این شرایط تیم اینتر سماجت به خرج میداد تا اینکه گل نخست را دریافت کرد. این تیم بازیسازی خطرناک را در یک سوم دفاعی خود تغییر داد و سعی کرد که با دروازه بان کار کند و از پاس های بلند او استفاده نماید.
*پرس و ضد پرس
هر دو تیم در یک سوم دفاعی حریف عمل پرسینگ را انجام میدادند اما درتقابل با این تاکتیک، هر تیمی میبایست ضد تاکتیکی به نام ضدپرس داشته باشد و نیاز است که هر تیمی اینگونه بازی را بلد باشد. ضد پرس چیست؟ ۱: گردش توپ برای تداوم مالکیت توپ ۲: بازی با گلر برای خسته کردن مهاجمین حریف ۳: حوصله و صبر کافی در پاسکاری به جای عجله کردن و انجام پاسکاریهای ریسکی ۴: اعتماد به نفس در بازی بلند و دقیق با بازیکنان میانی و حمله تیم خودی به جای زیرتوپ زدن. اگراین اتفاقات رقم بخورد تیم پرس کننده خسته میشود و دست ازعمل خود برمیدارد، چون نتیجهای برای آنها نخواهد داشت. در این شرایط تیمی که از عمل پرسینگ دست کشید اینتر بود. همواره بازیکنان رئال، احساس بردن حریفان را در نزد خود زنده نگه داشتهاند و دست از اقدامات تاکتیکی خطرپذیر برنمیدارند. چون با همین بازیکنان و همین مربی چند جام اروپا را در سالهای اخیر کسب کردند و اگر چند بازی را هم ببازند نگران نیستند و این عدم وجود نگرانی نزد بازیکنان رئال باعث شده که با اعتماد بیشتری به بازی بپردازند.
خط دفاع اینتر در زمانی که مالک توپ بودند، دفاع ۳ نفره تشکیل میدادند و در زمانی که حریف صاحب توپ میشد تبدیل به دفاع ۵ نفره میشدند. معمولا تیمها در این گونه با تعداد نفرات بیشتر به دفاع و پوشش تمام عرض زمین روی میآورند و از این کار دو هدف را دنبال میکنند، اول: فشردگی بیشتر برای جلوگیری ازعمق توسط سه دفاع متمرکز میانی تیم حریف و دوم: ایجاد عرض بیشتر برای جلوگیری ازحملات بازیکنان کناری حریف و مراقبت از فضای کناری سمت راست و چپ که ارسالی انجام نشود. این مدل دفاع را بازیکنان اینتر در دستور کار قرار دادند تا اجازه ندهند بازیکنان رئال از این دو فضا بهخوبی استفاده کنند.
اما در طرف مقابل، از بازیکنان رئال مادرید در سراسر زمان مسابقه یک بازی روبه جلو دیدیم، در حالیکه بازیکنان اینتر درفشار و با توجه به اینکه بازیکنان حمایت کننده از صاحب توپ بهخوبی حمایت نمیکردند، تحت فشار زیادی ازسوی حریف نامدار رئالی بودند و بازی روبه جلو را کمتر از این تیم ایتالیایی دیدیدم. هرچند در ادامه به خاطر اشتباهات، بازیکنان رئال درخط دفاع دو بار توانستند به گل مساوی دست پیدا کنند، اما درنهایت اتخاذ تاکتیک مناسب زیدان برای تیم و سرمایه خوب بازیکن در تیم باعث شد که حریف مهمان (اینتر میلان) درنهایت بازی را با نتیجه ۳ بر۲ واگذار نماید.
اشتباه اول و تاثیرگذار بازیکنان تیم اینتر که منجر به گل اول رئال شد، اینگونه بود که بازیکن کناری اینتر، وقتی تحت فشار بازیکنان رئال قرار گرفت و زاویه دید روبه جلو و عرض او مصدود شد، به ناچار پاسی به دروازه بان تیم خود داد که دربین راه مهاجم رئال (کریم بنزما) توپ را تصاحب کرد و در شرایط یک در مقابل یک با گلر روبهرو شد و در دقیقه ۲۵ مسابقه به گل اول خود و تیمش دست یافت. اشتباه سمیر هندانوویچ، دروازه بان اینتر میلان باعث شد که تیم میزبان با یک گل جلو بیفتد و کار را برای یاران آنتونیو کونته (مربی ایتالیایی اینتر) سختتر نماید. این روزها به دلیل کیفیت بالای بازیکنان رئال مادرید، سرعت جابهجایی و پاسهای ریسکی در بازی، از سوی این تیم زیاد دیده میشود و از این حیث رئال مادرید یکی از تیم های با کیفیت دنیا، بهخاطر هماهنگی بازیکنان که نشانه فهم تاکتیکی بالای آنها از دستورات مربی خود است.
*نقش بازیکن قرضی اینتر برای تیم سابقش
تاکتیک آشکار و اتخاذ شده از سوی اینتر که از سوی کونته، به بازیکنان کناری داده شده بود، تا حدودی موثر هم واقع شد و در بعضی مواقع خط دفاعی و کل تیم رئال مادرید را به دردسر انداخت. تاکتیک آنها این بود که از دو مدافع کناری (اشرف حکیمی و اشلی یانگ) استفاده میکرد. این دو مدافع هافبک کناری وقتی در دفاع تیمی بودند، در کنارههای سه مدافع مرکزی اینتر قرار میگرفتند، اما زمانیکه تیمشان مالک توپ بود در حمله، حضوری پررنگ داشتند. آنها خطرناک ظاهر میشدند و توان تهاجمی تیم خود را افزایش می دادند. این توان تهاجمی در سمت راست از جناح اشرف حکیمی بازیکن قرضی رئال مادرید که انگیزه فراونی داشت تا نشان دهد که رئال، چرا او را به تیمهای مختلف به صورت قرضی میفروشد، بیشتر دیده شد. این بازیکن تا آستانه گلزنی و حتی چند پاس گل هم پیش رفت. نمایش این تاکتیک در اینترمیلان نمود بیشتری نسبت سایر تاکتیکهای اتخاذ شده از سوی یاران کونته داشت. وقتی به دقت به انگیزه این تاکتیک از سوی تیم اینتر توجه کنیم، میبینیم، در واقع آنها بهدنبال این بودند که از فضای پشت سر مدافعین کناری رئال بیشترین بهره را ببرند. «مندی» و «لوکاس» بازیکنان بک چپ و راست رئال هم بازیکنان کاملی برای دفاع ظاهر نشدند و زمانی که حمله میکردند به خوبی نمیتوانستند برگردند و دفاع مجددی داشته باشند. لوکاس بیشتر وارد زمین حریف میشد و دیرتر برمیگشت و مندی کمتر وارد زمین حریف میشد، اما بدنی سنگین برای برگشت سریع داشت. مندی بازیکن سرعتی نبود که بتواند به سرعت پشت توپ قرار بگیرد و کار دفاعی را در لحظه انتقال از حمله به دفاع را انجام دهد. این وظیفه را بازیکنی چون کارواخال در سمت راست دفاعی رئال، دفاع و حمله به یک میزان توانایی انجام میداد، اما برعکس لوکاس که در حمله به خوبی عمل میکرد، اما در دفاع و تقابل با یار مستقیم خود برای درگیری همانند کارواخال نبود.
در ادامه جریان مسابقه و حتی زمانیکه بازی دو بر دو مساوی شد، شاگردان کونته بهدنبال جبران نتیجه، عملکرد بهتری داشتند. اما بازیکنان رئال مادرید باهوش و با داشتن سرمایه عظیم (بازیکنان خوب و با کیفیت) اجازه نمیدادند که به سادگی اینتر در زمینشان به اهداف خود دست پیدا کند. هافبک جوان و مستعدی که این روزها «مودریچ» را در خط میانی نیمکت نشین کرده، «والورده» بود که بسیار تاثیرگذار در حمله و دفاع ظاهر شده و نقش خود را در تیم با دوندگی زیاد و بهخوبی ایفا میکند. اما ادن هازارد، تازه از مصدومیت رهایی پیدا کرده بود و زوج خوبی برای بنزما که همیشه یارفیکس و مورد اعتماد زیدان است، نبود و به جای او وینیسیوس دردقیقه ۶۴ وارد بازی شد که خط میانی و دفاعی اینتر را بسیار آزار داد.
از نقاط قوت این مسابقه بازی سریع هر دو تیم بهویژه رئال مادرید بود که چشمگیر و چشم نواز بازی کرد. در این مسابقه یک کلاس جهانی درخصوص سرعت جابهجایی توپ از سوی هر دو تیم مشاهده کردیم. بدون در نظرگرفتن نتیجه بازی، درتمام مدت این تعادل، درنمایش یک بازی سرعتی برقرار بود.
استفاده از خبر با ذکر منبع بلامانع است