گروه سیاسی – راضیه فراهانی
یک کارشناس مسائل بینالملل معتقد است، جو بایدن در صورت تضمین پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و تشکیل دولت، به توافق هستهای باز خواهد گشت، اما ایران باید به جد همه جوانب این مساله را بررسی کند.
دونالد ترامپ، رئیس جمهور فعلی آمریکا همچنان بر کلیدواژه تقلب اصرار دارد و گاه و بی گاه آماری مبنی بر تعداد قابل توجه آراء خود منتشر می کند. ولی از قرار معلوم جهان پیروزی جو بایدن را در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا پذیرفته که اگر غیر از این بود، دلیلی نداشت قدرتهای بزرگ جهانی منهای روسیه و چین یکی پس از دیگری پیروزی او در انتخابات را تبریک بگویند. آنچه اما برای ایران و ایرانیان مهم است، نه شکست ترامپ بلکه احتمالا نوع مواجه بایدن با جمهوری اسلامی ایران خواهد بود. دولت ترامپ برخلاف آنچه حداقل در سالهای پایانی دولت باراک اوباما شاهد بودیم، تخاصم را بر تعامل ترجیح داد و شدیدترین تحریمهای تاریخ جهان را علیه ایران اعمال کرد، تحریمهایی که البته به منزلگاه مقصود نرسید و امروز و با روی کار آمدن احتمالی دولت بایدن، شکست اهداف اولیه از اعمال آنها بیش از پیش بر همگان اثبات شده است.
ایجاد تعامل دوباره میان ایران و آمریکا البته به همین سادگیها نخواهد بود، ایران با خروج آمریکا از برجام خسارتهای قابل توجهی را متحمل شد و حالا بسیاری مذاکره مجدد با واشنگتن را عاملی در افزایش این زیانها میدانند، اما آنچه هنوز محل سوال است، نوع مواجه دولت بایدن با ایران خواهد بود. او در شعارهای انتخاباتیاش از بازگشت دولت تحت مدیریتش به برجام گفته بود ولی هنوز نه دولت او قطعی است و نه بازگشت به توافق هستهای و نه حتی تمایل تهران به حضور دوباره پشت یک میز. از این رو و برای درک بهتر ابعاد ماجرا، به گفتوگو با «سید رضا صدرالحسینی» کارشناس مسائل بینالملل پرداختیم.
سیدرضا صدرالحسینی، تحلیلگر مسائل جهان در گفتوگو با «وطن روز» با اشاره به انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و ابهامات ایجاد شده درباره دولت آینده این کشور و عدم پذیرش شکست از سوی رئیسجمهور فعلی ایالات متحده، اظهار کرد: «در حال حاضر شرایط به گونهای است که باید گفت انتخاب جو بایدن به عنوان رئیسجمهور آمریکا بعد از فراز و نشیبهای ایجاد شده، هنوز در هالهای از ابهام قرار داد. علیرغم اعلام برخی مقامات دولتی آمریکا حول پیروزی بایدن در این انتخابات، اما دونالد ترامپ این مساله را نپذیرفته و میدانید که براساس روند جاری این کشور یکی از مؤلفههای اصلی انتخاب رئیسجمهوری، تبریک رئیسجمهور قبلی به فرد پیروز است.»
*احتمال حمایت بایدن از تروریسم
او با یادآوری تجمع اخیر حامیان دونالد ترامپ در واشنگتن بیان کرد: «به نظر میرسد این تجمع بزرگ در نتیجه انتخابات این کشور تاثیری نگذارد. البته این موضوع میتواند در اتمسفر سیاسی آمریکا به عنوان یک زخم التیام نیافته، این کشور را دائما دچار تلاطم و اغتشاش و ناآرامی کند.»
این کارشناس مسائل بینالملل در ادامه به تشریح نوع نگاه جو بایدن به غرب آسیا پرداخت و خاطرنشان کرد: «ما به خوبی میدانیم که داعش و جریانهای تروریستی – تکفیری در غرب آسیا در دوران دموکراتها ایجاد شدند. براین اساس باید به این مساله توجه داشت که ممکن است بایدن مجددا الگوهای جدیدی از تروریسم در منطقه را ایجاد کند و یا با حمایت بیشتر از داعش، اجازه فعالیت بیشتر به آنها را در حوزه جغرافیایی غرب آسیا را دهد.»
برجام، دیگر موضوع مورد اشاره این تحلیلگر مسائل جهان بود. صدرالحسینی در این زمینه اظهار کرد: «برخی از تحلیلگران بینالمللی معتقدند با توجه به این که اوبامای دموکرات درباره توافق برجام به نتیجه رسید، احتمالا بایدن نیز به برجام بازگردد. نکته اساسی آن است که جمهوری اسلامی ایران باید با توجه به جمیع جهات سیاست خارجی بایدن در منطقه، مساله بازگشت احتمالی به برجام را با دقت بررسی و خسارات وارده در طول خروج آمریکا از برجام را که مبلغی بیش از ۲۰۰ میلیارد دلار است، مطالبه کند.»
وی متذکر شد: «برخی قوانین در توافقنامه برجام این حق را به آمریکا داد تا هر زمانی که قصد تغییر در مفاد آن را داشت به راحتی انجام دهد و در صورت شکایت از این کشور، بدون پرداخت هزینه و خسارت از برجام خارج شود. تمام این موارد در تجربه چند سال اخیر، ملت ایران را دچار خسران کرد که باید مورد توجه ویژه مسئولان جمهوری اسلامی ایران قرار بگیرد.»
*برجام یا برجام پلاس؟
صدرالحسینی با بیان اینکه «به نظر میرسد اگر جمهوری اسلامی مطالب و شروط مذکور را برای بازگشت احتمالی به برجام بیان کند با پاسخ منفی آمریکا مواجه میشود»، گفت: «بر این اساس باید این نکته مورد توجه قرار گیرد که آیا برجام جزو اولویتهای اولیه سیاست خارجی دولت جدید آمریکا خواهد بود یا خیر؟ دوم اینکه آیا دولت آمریکا به همان برجامی که ترامپ از آن خارج شد، بازخواهد گشت یا براساس بیانیهای که بایدن در CNN منتشر کرد، ممکن است برجام پلاس را درخواست کند؟»
این تحلیلگر مسائل جهان با تاکید بر لزوم توجه ویژه ایران به تمام جنبههای بازگشت آمریکا به برجام، خاطرنشان کرد: «ایران باید تمام موضوعات مذکور را دستور کار خود قرار دهد و با توجه به مطالبی که بایدن در مورد بازگشت به برجام بیان کرده، میتوان گفت که شروط جمهوری اسلامی ایران و توقعات دولت جدید آمریکا برای بازگشت به برجام جدید، غیرممکن خواهد بود.»
استفاده از خبر با ذکر منبع بلامانع است