گروه اقتصادی_فاطمه فلاحزاده
ایمان فرجامنیا، کارشناس مسائل اقتصادی درتشریح فراخون دولت برای ورود آحاد مردم به بازار سرمایه و وضعیت کنونی آن به خبرنگار اقتصادی «وطنروز» عنوان کرد: «بازارسرمایه طی چندساله گذشته، روندی پر فزار و فرود را طی کرد و همواره با مدیریت فعالان این بازار مواجه بود. از اوایل سال جاری، دولت مرتب به مردم توصیه میکرد تا دارایی و وجوه نقدی خود را این بازار منتقل کنند تا از سود، بهرهمند و دارایی خود را افزایش دهند.»
وی افزود: «مسیری که سالیان سال به سختی طی شده بود، به سبب عدم تمهیدات و اقدامهای زیرساختی مناسب به یکباره ریزش و اعتماد مردم را سلب کرد.»
فرجام نیا تصریح کرد: «عدم مدیریت، موجب شد تا داراییهای مردمی که بیشتر از طبقه متوسط و رو به پایین جامعه بودند، از بین برود. علت سرمایه گذاری و اعتماد مردم به بازار سرمایه، تورم بالا و افزایش چندبرابری قیمتها بود. سرمایهگذاران بازار بورس با باور افزایش وجوه نقدی خود وارد شدند و حالا با اعتمادی از دست رفته، سرمایهشان کمتر از میزان اولیه است.»
این کارشناس اقتصادی خاطرنشان کرد: «مردم در جستجوی مأمنی امن بودند اما عدم مدیریت از سوی دولت و نبود زیرساختهای مناسب، بازار را دچار ریزش کرد. سرمایهگذاران حقوقی که بازار سرمایه را به خوبی میشناختند به سرعت خارج شدند. اما مردم حقیقی ماندند و با کاهش ارزش سهام اولیه خود مواجه شدند.»
*دولت اعتماد مردم را بازگرداند
او اضافه کرد: «چه کسی پاسخگوی اعتماد از دست رفته، نسبت به بازار سرمایه است؟ بازاری که میتوانست تعیین کننده منابع مالی برای واحدهای تولیدی کشور شود و آن را از بانک محوری خارج کند.»
وی ادامه داد: «اکنون اگر اسمی از بازار بورس آورده شود، مردم دچار اضطراب میشوند چراکه به جای سود، همواره دچار زیان شدند. هیچکس پاسخگوی مردمی نیست که با اعتماد به مقامات دولتی وارد بورس شدند و حالا علاوه بر اعتماد، سرمایهشان نیز از دست رفته است.»
فرجام نیا اظهارکرد: «نمیتوان بر مردم خرده گرفت که چرا وارد بازار شدند. هنگامی که اصلیترین فراخون ورود، از سوی دولت بود. بنابراین هماکنون دولت باید پاسخگوی مردمی باشد که سرمایهشان در معرض کاستی و چه بسا نیستی قرارگرفت.»
او معتقد است که ضرر و زیانها باید به نحوی که مطلوب و دوام بخش بازار بورس باشد، پرداخت و سرمایه مردم تقویت گردد. البته اعتماد از دست رفته مردم به راحتی بازنمیگردد.
این کارشناس اقتصادی بیان کرد: «مردم چنانچه دراین بازار حضورپیدا کردند، اکنون باید بر نگاه درازمدت متمرکز و از مشورت سبدگردانها و کارگزاریها بهره ببرند. از سهامهای تکنیکال و هرآنچه که برمدار امواج، تجزیه و تحلیل میگردد، اجتناب و سهام شرکتهای کوچک را خریداری نکنند.»
او در پایان این گفتوگو افزود که دولت میبایست درصدد احیای واحدهای تولیدی باشد تا در اثر بهبود آنان، شرایط بهتری در بازار سرمایه حاکم شود.