حسن شجاعی: مؤسس انتشارات نگاه نوین و مدیرمسئول مجله خلاقیت معتقد است امید، بهوسیله جاده مطبوعی ما را به هدف زندگی رهبری میکند. اگر کسی همه هستی خویش بهجز امید را از دست بدهد. میتواند دوباره به موفقیت برسد.
به گزارش وطن روز، برای افرادی که از تکرار خسته و دنبال رشد و تعالی هستند؛ همیشه این سؤال مطرح است: چگونه میتوانیم رؤیاهایمان را محقق سازیم؟ اگر این سؤال شما هم هست، فردی خلاق و کمالگرایید و اینک زمان آن رسیده است که برخیزید و از مشکلات نهراسید. محمدمهدی ربانی، مؤسس چندین استارتاپ در سوئیس و امارات میگوید: «ترس و هراس ما از شروع کسبوکار یا اجرای یک ایده بزرگ به دلیل شروعهای ناتمام، مشکلات و اتفاقات ناگواری که بارها در مسیر ما افتاده و القای منفی اطرافیانمان است. این افکار سد بزرگی برای شروعهای دوباره است. افراد موفق در برابر این افکار پایمردی دارند، آنها از شکستهایشان درس میگیرند و هیچگاه تسلیم نمیشوند.» در ادامه با افکار و عقاید دکتر ربانی در رابطه با امید و تدبیر که دو عامل اثربخش در موفقیتهای فردی و حرفهای هستند، بیشتر آشنا خواهید شد.
مشکلات فرصتهایی هستند که به ما داده شده تا بتوانیم جوهر وجود خود را آشکار کنیم
ترس از مشکلات، از خود مشکلات بدتر است. یک کارآفرین موفق نمیگذارد هیچ چیزی او را متوقف سازد. این امید و پایداری سبب شده مهندس خلیلی مؤسس برند بوتان به یک اسوه مدیریت و رهبری در سازمانهای ایرانی مبدل شود. پروفسور سمیعی افتخاری برای جامعه جراحان ایرانی باشد و…
در رویارویی با افرادی که با مشکلات جنگیدند و به موفقیتهای بزرگی دست یافتند، باید از خود بپرسیم: چرا من نه؟ در هر راهی مانعی وجود دارد، هرچه این راه به هدفی والاتر منجر شود، مشکلاتش بیشتر است. کلارک میگوید: «اگر جادهای پیدا کردید که هیچ مانعی در آن نبود، بهاحتمالزیاد آن جاده به جایی نمیرسد.» افراد خودساخته این راز را دریافتهاند و هرچه ادامه راه برایشان مشکلتر میشود، به خود میگویند: به پیروزی نزدیکتر شدهام. اصلاً آنها نتایج کار را با سختی راه رسیدن به آن میسنجند.
امید همه چیز است
امید، بهوسیله جاده مطبوعی ما را به هدف زندگی رهبری میکند. اگر کسی همه هستی خویش بهجز امید را از دست بدهد. میتواند دوباره به موفقیت برسد؛ اما اگر همه چیز مهیا باشد و امید نداشته باشد به هیچ موفقیتی نخواهد رسید. مهمترین مانع ما برای موفقیت، ترس و منفینگری است. امید است که با افکار منفی میجنگد و راه تحمل مشکلات را هموار میسازد. انسان اگر بداند چه قدرتی در درونش نهفته است هیچگاه ناامید نخواهد شد. امام علی (ع) میفرمایند: «آیا میپنداری که جسم کوچکی هستی؟ درحالیکه در درون تو جهان بزرگی نهفته است.» اینک وقت آن شده است که به قدرت درونیتان ایمان آورید و دست به کارهای بزرگ بزنید. جمله «من نمیتوانم» یا «این کار از دست من برنمیآید» را از قاموس خود پاک کنید و اعتقاد داشته باشید که هیچ کار نشدی وجود ندارد. بزرگی میگوید: «امید، قلابی است که هر چیز را به جانب ما تواند کشید.»
تدبیر
تدبیر و دوراندیشی از ویژگیهای شاخص انسانهای موفق است. این ویژگی، ضامن رسیدن به اهداف و آیندهای روشن است و تصمیمات درست و صحیح را رقم میزند. دوراندیشی و داشتن برنامه و هدف، اصل مدیریت است. هر کتابی در رابطه با مدیریت، این اصول را تشریح میکند. همه ما امروزه بیشتر به اهمیت مدیریت پی بردهایم. این مدیریت صحیح است که یک شرکت ۱۰ نفری را با سودی سرشار به موفقیتهای جهانی نائل میسازد. این مدیریت صحیح است که درآمد یک شرکت خصوصی را از درآمد یک کشور بیشتر میکند. تدبیر از داشتن منابع بسیار هم مهمتر است. بزرگی میگوید: تدبیر همیشه بر شمشیر غلبه میکند! تدبیر است که نمیگذارد شور و شوق ابتدای کارها به کرختی مبدل شود. دید بلندمدت است که ما را از رقبا متمایز میسازد و سبب پیروزی ما میشود. امام علی (ع) تدبیر و برنامهریزی کردن را صلاح زندگی دانستهاند و نگاهی استراتژیک به مدیریت دارند و میفرمایند: «تدبیر پیران، بالاتر از شمشیر جوانان است.» یک فروشنده موفق، یک کارآفرین پولساز یا حتی یک رهبر اثربخش در سازمان، باید دو ویژگی بسیار مهم داشته باشد؛ یکی تدبیر و دیگر هنر برقراری ارتباط. پیامبر (ص) در همین رابطه سخن ارزشمندی دارند: «تدبیر نصف معاش است و دوستی با مردم نصف عقل.»
روحیه داشته باشید
انگیزه، عامل موفقیت بسیاری از پروژهها و کسبوکارهاست. خودتان بهخوبی دیدهاید که در شروع یک تجارت یا ابتدای یک پروژه چه شور و انگیزهای وجود دارد و همین عامل سبب میشود کارها بهخوبی جلو رود. کمی که گذشت با کم شدن انرژی و انگیزه کارها میخوابد! افراد موفق زیادی را دیدهام که میگویند: راز موفقیتمان انجام دادن کاری است که دوست داریم و همیشه برای انجام آن شور و شوق فراوانی وجودمان را فرا میگیرد. در اینجا از شما درخواست دارم کاری را شروع کنید که دوستش دارید و بهانههای بیمورد نیاورید. برخی میگویند آخر رشته تحصیلیمان فلان بوده یا پدرم کارمند فلان اداره بوده و…
شما فقط به طرف کاری بروید که عاشقش هستید و همیشه برانگیزاننده اطرافیان خود باشید. افراد پولدار زیادی را میبینیم که نیازی به کار کردن ندارند ولی آنچنان عاشق کارشان هستند که بهسختی تلاش میکنند و هر روز شور و اشتیاقشان بالاتر میرود، طوری کار میکنند که انگار دارند تفریح میکنند!
خلاقیت کلید قفلهای بسته
ما برای رسیدن به اهداف فردی و حرفهای و حل مسائل زندگیمان به فکری خلاق نیاز داریم. در کتاب بسیار خوب «استراتژی اثربخش» میخوانیم: هر روز در اطراف ما هزاران سیب از درخت میافتد اما آنچه وجود ندارد دیدگاه نیوتنی است!
خلاقیت از نیازها و جای خالی چیزی برمیخیزد. اما فقط افرادی اینها را میبینند که ذهنشان را آماده کردهاند و جور دیگری به مسائل نگاه میکنند. برای نوآوری باید عادتها را درهم شکنیم و پا در راه رشد و بالندگی گذاریم. هیچکدام از افرادی که از نوآوری ثروتمند شدند در ابتدا کیسهای بزرگ از پول نداشتند. سالها تجربه نداشتند» فقط امیدوارانه تلاش کردند و با آگاهی و تدبیر کارشان را پی گرفتند. خلاقیت اهرمی است که شما را با زحمت کمتری به پول و شهرت میرساند. بسیاری از افراد موفق مانند استیو جابز یا بیل گیتس با خلاقیت راه هزار ساله را یکشبه طی کردند. بهتر است ما هم به محیطمان با دقت بیشتری بنگریم و به دنبال فرصت باشیم. «بادها میوزند، عدهای در مقابل آن دیوار میسازند و عدهای آسیاب.»