گروه اقتصادی – فاطمه فلاح زاده
کامران ندری، کارشناس مسائل اقتصادی میگوید: «با اعمال تحریم ۱۸ بانک ایرانی از سوی وزارت خزانهداری آمریکا به طورحتم شرایط برای واسطهگران ارزی سخت تر از گذشته و تجار ایرانی ناچار به پرداخت هزینه بیشتری خواهند بود. اثر روانی این اتفاق در کوتاه مدت بسیار قابل توجه است.»
۱۷ مهر ۹۹، وزارت خزانه داری ایالات متحده آمریکا طی اقدامی خصمانه ۱۸ بانک ایرانی را تحت تحریمهای جدید خود قرار داد. براین اساس بانکهای بانک های سامان، سرمایه، توسعه تعاون و گردشگری، کارآفرین، پاسارگاد و ایران زمین نیز تحت تحریم های اخیر قرار گرفتند.
درحالی که تمام شعبه های بانک خاورمیانه در سراسر جهان تحت تحریم است بانکهای حکمت، ایران زمین و قرضالحسنه مهر ایران و همچنین بانک های شهر، اقتصاد نوین و تأمین سرمایه امین با تحریم های ثانویه مواجه گشتند.تمامی شعبه های بانک های کشاورزی، مسکن، رفاه کارگران و قرض الحسنه رسالت در سراسر جهان نیز درزمره بانکهای مشمول تحریم واقع شدند.
کارشناسان این اقدام را خصم آمریکا و تلاش آنها برای مسدود سازی اقلام بشردوستانه همچون غذا و دارو تلقی کردند و منتقدان ترامپ در آمریکا نیز او را به عدم استفاده از راهبرد مناسب و تشدید تنشها در قبال ایران متهم کردند.
کامران ندری، کارشناس مسائل اقتصادی درتشریح تحریم ۱۸ بانک ایرانی از سوی وزارت خزانه داری آمریکا به «وطن روز» عنوان کرد: «به طورمعمول اطلاعات مربوط به نقل وانتقالات بانکها و موسسات محرمانه است. بنابراین نمیتوان به صورت دقیق عنوان کرد که بانکهای مشمول تحریم اخیر وزارت خزانهداری آمریکا تا چه اندازه در جا به جایی منابع مالی نقش داشتند.»
وی افزود:«تحریمهای اخیر وزارت خزانه داری آمریکا را نمیشود بی نتیجه دانست و تاثیر آنها بسته به میزان نقل و انتقالات منابع مالیشان اثرگذار و چه بسا مشکل آفرین خواهد بود چراکه ممکن است سایر موسسات با اعمال این تحریمها دیگر مایل به همکاری با ایران نباشند.»
این کارشناس مسائل اقتصادی همچنین ادامه داد: «اعمال تحریمهای اخیر آمریکا بر ۱۸ بانک ایرانی علاوه براینکه ممکن است به لحاظ عملی تاثیر گذار باشد، در جبهه روانی نیز تاثیری مهمی دارد و به طورحتم درچندروز آینده مبرهن خواهد شد.»
ندری براین باوراست که اگر اعمال تحریمها با کمبود عرضه ارز در بازار همراه شود بی شک تاثیر روانی اعمال تحریمها، تشدید میگردد.
او تصریح کرد: «چنانچه نقش بانکها و موسسات مشمول در نقل و انتقالات پولی چندان نباشد بازهم هزینههای نقل و انتقال افزایش مییابد زیرا کسانی که از طریق شبکههای صرافی درطرق غیررسمی فعالیت میکردند حال به بهانه تحریمهای اخیر هزینههای خود را افزایش میدهند.»
وی خاطرنشان کرد: «با اعمال تحریم ۱۸ بانک ایرانی از سوی وزارت خزانهداری آمریکا به طورحتم شرایط برای واسطهگران ارزی سخت تر از گذشته و تجار ایرانی ناچار به پرداخت هزینه بیشتری خواهند بود. اثر روانی این اتفاق در کوتاه مدت بسیار قابل توجه است.»
او درپایان این گفتوگو به اشاره به صحبتهای رئیس کل اسبق بانک مرکزی مبنی برتجربه دور زدن تحریمها درسال ۹۰ و وجود راههای محرمانه برای کاهش تاثیرات ناشی از اعمال تحریمها گفت: «مدیران بانک مرکزی اگرچه تغییر کردند اما تجربههایشان هنوزموجود است. اگر راه و تجربهای برای دورزدن تحریمها وجود داشته باشد بی شک مورد استفاده قرار خواهد گرفت.»