گروه اقتصادی_فاطمه فلاحزاده
یک کارشناس اقتصادی میگوید: «کاهش نرخ ارز بیشتر جنبه شوک روانی داشت و تغییری درعرضه و تقاضا ایجاد نکرد. پیشبینی میشود که این کاهش طی روندی آهسته، ادامهدار باشد.»
پس از تحولات اخیر آمریکا، نرخ ارز دچار سیر نزولی و با کاهش هیجانات بازار رو به رو شد. دراین راستا سوداگرانی که ارز را به قیمت بالا خریداری کرده بودند به یکباره درصدد فروش آن برآمدند. اما این روند کاهشی، پس از گذشت چندروز متوقف شد. آگاهان این عرصه براین باورند که نرخشکنی برخی صادرکنندگان، افزایش تقاضای ارز از سوی واردکنندگان، تداوم ریزش بورس و البته مقاومت دلالها از جمله دلایل این توقف است.
هماکنون در بازار آزاد قیمت طلای ۱۸عیار هرگرم یکمیلیون و ۲۶۰ هزار تومان، قیمت سکه تمامبهار آزادی طرح جدید ۱۳ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان و قیمت دلار ۲۷ هزار و ۵۰۰ تومان است.
به گزارش تسنیم، برخی کارشناسان اقتصادی معتقدند که توقف ریزش قیمت ارز به دلیل مقاومت دلالها و دارندگان ارز در مبالغ بالاست؛ این روشی است که سالهاست مورد استفاده دلالهاست تا با نوسانگیری از ضررهای زیاد خود بکاهند.
روابط عمومی بانک مرکزی اما از ادامه این روند نزولی خبر داد و گفت تلاشها برای توقف ریزش بینتیجه میماند. بانک مرکزی اعلام کرد: نرخ های ارز در بازار، نرخ های مطابق با بنیادهای اقتصاد نیست و ریزش حدود ۲۵ درصدی نرخ ارز طی یک هفته در بازار بهترین دلیل برای اثبات تاثیرگذاری کاهش ریسک های غیراقتصادی بر روی کاهش قیمت بازار به سمت نرخ تعادلی پایین تر است.
گفتنی است امروز نیز معاملات واقعی در سامانه نیما و بازار متشکل ارزی در حال انجام است و نرخهای معاملاتی بسیار پایین تر از نرخ هایی است که بعضا در برخی از کانال های غیررسمی گزارش می شود.
دربررسی بیشتر این موضوع «وطنروز» به گفتوگو با جمشید عدالتیان، کارشناس مسائل اقتصادی به گفتوگو پرداخت.
جمشید عدالتیان، درتشریح توقف کاهش نرخ ارز ضمن بیان اینکه کاهش قیمت ارز بیشتر متأثر از جو روانی بود، به «وطنروز» اظهارکرد: «ریزش یکباره قیمت ارز موجب اختلال اقتصادی خواهد شد. بنابراین روند نزولی باید به آرامی شکل و با حفظ ثبات بازار رخ دهد.» وی افزود: «درحال حاضر آشکار نیست که تحولات اخیر سیاسی به کدام سو میرود چرا که جوبایدن در ابتدای بهمن ماه سال جاری، درکاخ سفید حضور مییابد و پس از آن انتخابات ریاست جمهوری ایران است که تا مرداد ماه سال آینده شرایط پیشبینی نرخ ارز را دور از ذهن میگذارد.» عدالتیان براین باورست که شرایط کنونی مسبب خروج سوداگران از بازار خواهد شد.
*تبعات ریزش یکباره ارز کم نیست
این کارشناس اقتصادی همچنین خاطرنشان کرد: «کاهش نرخ ارز بیشتر جنبه شک روانی داشت و تغییری در عرضه و تقاضا ایجاد نکرد. پیشبینی میشود که این کاهش طی روندی آهسته، ادامهدار باشد.»
او اظهارکرد: «قیمتهای کنونی بازار طبق نرخ دلار گذشته است. بنابراین میتوان گفت که اگر کاهش قیمتی رخ دهد، طی یک بازه زمانی خود را آشکار میکند. صادرکنندگان و خریداران اجناس با نرخ قبلی به صادرات و خرید پرداختهاند لذا میبایست طی روندی آهسته، نرخ ارز ریزش کند تا کاهش قیمت در بازار نیز میسر گردد.»
عدالتیان در پایان این گفتوگو گفت: «تبعات ریزش یکباره ارز به ویژه ارز نیمایی که در کنترل دولت و به جهت صادرات و واردات است، کمتر از نرخ صعودی آن نیست. بنابراین نمیتوان از سیرنزولی آن خرسند بود مگر آنکه در بازه زمانی مشخص و آهسته رخ دهد.»
دراین راستا، کامران ندری، کارشناس اقتتصادی نیز میگوید: «تحولات سیاسی وابسته به انتخابات آمریکا در چند روز اخیر موجب تاثیرگذاری بر بازار ارز شد و به دنبال موج روانی ایجاد شده بر اثر انتخاب بایدن به عنوان رئیس جمهور منتخب نرخ دلار کاهشی شد. طبیعی است که بخاطر اینکه بایدن به عنوان رئیس جمهور آمریکا انتخاب شده و با استناد به گفته های وی مبنی بر بازگشت به برجام، واکنش بازار ارز مثبت باشد. اما این نکته قابل ذکر است که این هیجانات روانی در ابتدا شدت داشت و پیش بینی می شد به دلیل تردیدها و البته زمان طولانی باقی مانده تا در دست گیری ریاست جمهوری توسط بایدن، این روند کاهشی موقت باشد.»
*روزهای دشوار رو به پایان است؟
به گزارش کسبوکار نیوز، گروهی از کارشناسان همچنان تاکید میکنند که اگر قرار باشد نقدینگی با همین سرعت فعلی رشد کند و تورم هم بالا باقی بماند با دور شدن از فضای روانی ناشی از انتخابات، رشد بیشتر قیمتها دور از ذهن نخواهد بود.
بنابر نظرآگاهان این عرصه، روند کاهشی نرخ ارز ادامه خواهد داشت و شاید در این مسیر، تکاپوی دلالها با القای جو منفی مانع از ریزش قیمتها شود چراکه با کاهش نرخ ارز، نگرانی اصلیشان حرکت نقدینگی به سمت و سوی بازار سرمایه شده است.
برخی براین باورند که بانک مرکزی، به عنوان رکن اصلی پولی بانکی کشور مانع از کاهش نرخ ارز میشود چراکه دلار نیمایی را بر ۲۵ هزارتومان نگه داشته است. یک کارشناس پولی بانکی دراین باره اظهارکرد بانک مرکزی آنچه در توان داشته را به کار گرفته است. اگر بخواهد ارزپاشی کند وضعیت از این هم سختتر خواهد شد؛ بنابراین بانک مرکزی تمام توان خود را در سمت عرضه به کار بسته است.
همتی، رییس کل بانک مرکزی میگوید: «روزهای دشوار به تدریج رو به پایان است. همانگونه که از هفتههای قبل پیشبینی میشد، نرخ ارز وارد مرحله نزولی خود شده و آثار فشار حداکثری متغیرهای بر آن رو به محو شدن است. نزولی شدن شاخص قیمت مصرفکننده در ماههای پیش نیز نشانههای کاهش تورم است.»
استفاده از خبر با ذکر منبع بلامانع است