گروه سیاسی – وطن روز
سرانجام رسانههای جهان با استناد به آخرین آمار اعلام شده از ایالتهای تاثیرگذار آمریکا، جو بایدن را به عنوان چهل و ششمین رئیسجمهوری ایالات متحده آمریکا اعلام و دونالد ترامپ را شکست خورده معرفی کردند. اقدامی که با واکنشهایی از سوی مسئولان و فعالان سیاسی مواجه شد.
شب گذشته، رسانههای جهان، از آسوشیتدپرس و سی ان ان گرفته تا فاکس نیوز مورد علاقه دونالد ترامپ، اقدام به انتشار آمار ایالتهای پنسیلوانیا و نوادا کردند که حکایت از پیروزی جو بایدن بر دونالد ترامپ، رئیسجمهوری فعلی آمریکا داشت. همین مساله سبب شد تا اعلام خبر پیروزی بایدن مورد حمایت حزب دموکرات در انتخابات آمریکا، علاوه بر عصبانیت ترامپ مورد حمایت حزب جمهوریخواه، واکنش بسیاری از سیاستمداران بینالمللی را فراهم آورد. نخست وزیر کانادا و دولت آلمان نخستین کشورهایی بودند که ریاست جمهوری بایدن را در شرایطی به او تبریک گفتند که ترامپ همچنان معتقد است، انتخابات آمریکا به پایان نرسیده و شکستش قطعی نشده است.
رهبران اروپایی که در روزگار ریاست جمهوری ترامپ بر آمریکا، با متحد همیشگی و سنتیشان اختلافات قابل توجهی داشتند، بدون توجه به اظهارات ترامپ، تبریک به جو بایدن را در دستور کار خود قرار دادند. چنانکه بوریس جانسون، نخست وزیر بریتانیا نیز که در میان رهبران تروئیکا نزدیکی غیرقابل انکاری به ترامپ داشت، انتخاب بایدن به ریاست جمهوری آمریکا را به او تبریک گفت. در این میان برخی مسئولین و چهرههای سرشناس ایرانی نیز از دید خود به تحلیل موضوع خداحافظی ترامپ با کاخ سفید پرداختند. نکته قابل توجه آنکه فصل مشترک اکثر این واکنشها، نام و یاد سردار دلیر و شهید سپاه قدس ایران است که به دستور ترامپ ترور شد.
*ایستادگی مردانه ایران
حسامالدین آشنا، مشاور حسن روحانی، رئیسجمهوری ایران از اولین مسئولان ایرانی بود که به موضوع اعلام خبر پیروزی جو بایدن در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا واکنش نشان داد. او در صفحه شخصی خود در توئیتر بدون نام بردن از جو بایدن یا دونالد ترامپ، تلویحا به دوران ریاست جمهوری ترامپ اشاره کرد و نوشت: «ایرانیان مردانه ایستادند تا آن نامرد هم رفتنی شد.» اما کاربران شبکه اجتماعی توئیتر به انتقاد از آشنا و دولت دوازدهم پرداخته و از آنچه «چشم دوختن دولت ایران به انتخابات آمریکا» میخواندند، به تندی انتقاد کردند.
حجت الاسلام حسن شجاعی، نماینده ابهر در مجلس یازدهم و نایب رئیس کمیسیون اصل ۹۰ نیز بدون نام بردن از بایدن و ترامپ نوشت که «این نامرد آمد. او با دستکش مخملی آمد. دستهای او چدنی است. فریب مخمل را نمیخوریم. ایرانیان باز مردانه خواهند ایستاد.» کلیدواژههای «دستکش چدنی» و «روکش مخملی» در دوران ریاست جمهوری باراک اوباما در آمریکا و مذاکرات هستهای از سوی رهبر فرزانه انقلاب مطرح شده بود.
واکنش محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات از دیگر واکنشهای قابل توجه مقامات ایرانی به خداحافظی ترامپ با کاخ سفید بود. او در صفحه شخصی خود در توئیتر با انتشار تصویری از سردار شهید حاج قاسم سلیمانی، فرمانده سپاه قدس ایران که با دستور مستقیم دونالد ترامپ در فردوگاه بغداد به شهادت رسید، نوشت که «آقای ترامپ قمار باز (…)» وزیر ارتباطات همچنین از هشتگ «پایان ترامپ» استفاده کرد. جمله استفاده شده توسط وزیر ارتباطات، جمله معروف به یادگار مانده از سردار شهید قاسم سلیمانی است که خطاب به رئیسجمهوری وقت آمریکا گفته بود: «آقای ترامپ قمارباز! بدان در آنجایی که فکرش را نمیکنی ما در نزدیک شما هستیم.»
سید عباس موسوی، سخنگوی سابق وزارت امور خارجه ایران در توئیتر خود با انتشار تصویری از تلاش برای بالا نگهداشتن پرچم ایران، نوشت: «همانگونه که ایران برای کارتر، ریگان، کلینتون، بوش، اوباما و ترامپ فرقی نداشت، آنها هم برای ایران فرقی ندارند. «جو – بایدن» هم احتمالا کپی برابر اصل اسلافش باشد اما ایران را باید «جو – ایران» بسازد و به قلههای افتخار برساند. آنهم با اکسیری از یک جو ایمان، یک جو همت و یک جو غیرت.»
*انتخابات آمریکا با چاشنی انتقاد از دولت
برخی نمایندگان مجلس یازدهم نیز با استفاده از صفحات شخصی خود در توئیتر به خداحافظی ترامپ با کاخ سفید اشاره کردند. زهره الهیان، نماینده تهران در مجلس شورای اسلامی، ترامپ و بایدن را وابسته به «صهیونیستیم بینالملل» خواند و در توئیتر خود نوشت که «دولت قرمز یا آبی برای مردم ایران فرقی نمیکند؛ استراتژی دولت آمریکا را رئیسجمهوری آن تعیین نمیکند. ترامپ و بایدن هر دو ابزار دست صهیونیسم بین الملل هستند.»
احمد راستینه، نماینده شهرکرد نیز در توئیتی نوشت: «آنها که برجام را به تضمین امضای جان کری به ملت تحمیل کردند، امروز هم کلید قفل برجام را به دست بایدن میدانند. این یعنی خوش خیالی جریان غربگرا که دیگران را به بدبینی متهم میکند. این جریان غربگرا نمیخواهد واقع بین باشد. ترامپ و بایدن تفاوتی ندارند، تاریخ این تجربه را به ما آموخته است.»
یاسر صادقی، فعال رسانهای در توئیتر خود نوشت که «میتوانید از روی کار آمدن بایدن خوشحال نباشید ولی نمیتوانید از رفتن ترامپ ناراحت باشید» از قرار معلوم این واکنش وصف حال مهدی عسگری، نماینده کرج در مجلس بود چنانکه او در توئیتر خود نوشت که «قاتل سردار دلها همچون کارتر و بوش پدر، تک دورهای و رفتنی شد. فارغ از بازی قرمز و آبی در نظام دوحزبی آمریکا یادمان نرود ساختار و ماهیت سیاست خارجی آنها بر پایه سلطهجویی و بدعهدی بنا شده است. درهرحال گره زدن مسائل میهن به بدهکارترین کشور بدعهد دنیا سرابی است که ۷سال اخیر صرف آن شد.»
*ایران و آمریکا از دید ناظران
در این میان کارشناسان و تحلیل گران مسائل بینالملل نگاه متفاوتتری به روابط جمهوری اسلامی ایران و ایالات متحده آمریکا در دوران جو بایدن دارند. امیرعلی ابوالفتحل، تحلیلگر مسائل بینالملل ایجاد تغییر در روابط تهران و واشنگتن را منوط به تغییر رفتار آمریکا دانست و در همین رابطه در صفحه شخصی خود در توئیتر نوشت که «اگر راهبرد ایران در برابر دولت ترامپ «مقاومت حداکثری در برابر فشار حداکثری بود،» این راهبرد در برابر دولت بایدن میتواند «حسن نیت در برابر حسن نیت» باشد اگر دولت بعدی امریکا، حسن نیت را جایگزین فشار حداکثری کند.»
مجید تفرشی، تحلیلگر مسائل سیاسی دیگر کارشناسی بود که به صورت توئیتری به موضوع خداحافظی ترامپ از کاخ سفید و قرار گرفتنش در لیست روسای جمهوری تک دورهای آمریکا اشاره کرد. او وجود تفاوت میان ترامپ و بایدن را امری بدیهی دانست ولی خواستار اتخاذ راهبردی میانه شد و در توئیتر خود نوشت که «بین بایدن و ترامپ فرق است. اگر ایران براساس منافع راهبردی ملی خود عمل نکند، فرصتها را از دست بدهد و به این انتخابات بی تفاوت بماند، یا برعکس همه سرنوشت خود را به آن گره بزند و از اصلاح فساد، ناکارآمدی، سوءمدیریت و نهادینه کردن حسابرسی، شفافیت، نظارت و فرصت برابر غافل شود، آنگاه، فرقی بین آن دو نیست.»
محمود صادقی، نماینده تهران در مجلس دهم نیز دیگر فعال سیاسی بود که به موضوع خداحافظی ترامپ از کاخ سفید اشاره کرد. او که در روزهای گذشته حل مشکلات ایران را وابسته به تصمیمات مدیران داخلی دانسته بود، در مورد پیروزی بایدن در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا نوشت، «جهان از خطر یک هیتلر بالقوه نجات پیدا کرد.»
با این حال به نظر میرسد برخی از ایرانیان در توئیتر و اینستاگرام و تلگرام نیز با رفتن ترامپ از کاخ سفید به پایان شدیدترین تحریمهای اقتصادی تاریخ جهان و بهبود اوضاع اقتصادی ایران ابراز امیدواری کردند.
استفاده از خبر با ذکر منبع بلامانع است