شما اینجا هستید

اقتصادی » دولت اعتماد مردم را سلب کرد

گروه اقتصادی_فاطمه فلاح زاده

ایمان فرجام نیا در تشریح موانع موجود بر سر راه تولید می‌گوید: «تنها درایران است که منابع انسانی و طبیعی این‌گونه منظومه‌وار به دور هم جمع  گشته بنابراین ما هیچ گونه کمبودی نداریم تنها نقصان در مدیریت است. نقصان در مدیریت موجب شده تا اقتصادمان به جای صادرات در گرو ارز، سکه و دلار باشد.»
رهبر معظم انقلاب اسلامی درنخستین روز سال ۹۹، سال را «جهش تولید» نام‌گذاری کردند و خطاب به مسئولان ذی‌ربط خواستار تغییر زندگی مردم و افزایش تولید داخلی شدند. ایشان به تازگی نیز فرمودند که علاج مشکلات اقتصادی در گرو تمرکز بر مساله‌ی تولید، جلوگیری از سقوط پی‌درپی ارزش پول ملی و بستن رخنه‌هایی همچون قاچاق، واردات بی‌رویه و فساد‌های مالی است. در روز‌هایی که ۶ ماه از سال جهش تولید رخت بربسته اما می‌بینیم که ارزش پولی ملی در حال سقوط و تولید رو به خاموشی است. آنچه ذهن را به پرسش وا می‌دارد این است که چه چیز مانع افزایش تولید و بهبود معیشت مردم است؟
وحید شقاقی شهری، کارشناس مسائل اقتصادی طی گفت‌وگو با تابناک اعلام کرده بود که به هر صورت حل مشکلات تولید کشور، تنها بر عهده دولت نیست و دو قوه مقننه و قضاییه نیز باید به کمک دولت بیایند. همان گونه که رهبر انقلاب بار‌ها مطرح کرده اند علاج مشکلات اقتصادی کشور چرخیدن چرخ تولید است و برای این کار باید موانع و مشکلات از سر راه کسب و کار‌ها و تولید برداشته شود. درهمین راستا، حسین توکلی کجانی، فرماندار ویژه ری به مهر عنوان کرد: «تولید کنندگان به عنوان رزمندگان خط مقدم مبارزه با تحریم‌های ظالمانه دشمنان نباید در روند تولید خود با مشکلات زیرساختی مواجهه شوند و در همین راستا ضروری است که دستگاه‌های اجرایی برای تأمین زیرساخت‌ها تلاش مضاعف داشته باشند.»
علی‌رغم دانستن اهمیت تولید و تلاش شبانه‌روزی برخی مسئولان اما تولیدات داخلی این روز‌ها احوال خوشی ندارد و سد موانع مانع از شکوفایی‌اش شده است‌. خبرنگار اقتصادی وطن روز به گفت‌وگو با کارشناس و تحلیلگر مسائل اقتصادی پرداخت تا موانع تولید و راهکار برون رفت از آن شناسایی شود.

*از تصمیم‌های متضاد تا عدم اعتماد بخش خصوصی
ایمان فرجام نیا، کارشناس و تحلیلگر مسائل اقتصادی در بررسی موانع موجود برای افزایش تولیدات داخلی به «وطن روز» عنوان کرد: «هم‌اینک کشور در حال یک جنگ تمام عیار اقتصادی قرارگرفته است که با مرور تاریخ ایران مبرهن می‌شود تاکنون چنین جنگی را تجربه نکرده‌ایم. شرایط تحمیل شده ناشی از عوامل خارجی نباید منجر به نقصان‌های داخلی در امور سیاست گذاری تصمیم گیرندگان اقتصادی شود.»
وی افزود که به طورحتم نظام سیاست‌گذاری اقتصادی در ایران دچار عارضه فراوان است. این عارضه‌ها منجر به عدم اعتماد میان فعال و عامل اقتصادی شده است.
فرجام نیا تصریح کرد: «اعتماد فعالان بخش خصوصی از تصمیم‌های دولت مهم ترین عنصر برای ایجاد تولید داخلی است. تا مادامی که به طور مداوم با تعدد تصمیم‌های متضاد و متناقض مواجه هستیم بخش خصوصی نیز نمی‌تواند به فکر سازمان کسب و کار باشد. تامین منابع مالی و اخذ مجوز‌های لازم از دیگر عواملی است که به ترتیب مانع از تقویت تولید داخلی و عدم اعتماد می‌شود.»

این کارشناس اقتصادی خاطرنشان کرد: «مانع اصلی بر سر راه تولید این است که توان مردم به رسمیت شناخته نشده که اگر چنین بود بی شک تصمیم گیرندگان اقتصادی به گونه دیگری تصمیم گیری و مسیر تولید تغییر می‌کرد.»

*نقش مردم برای پیروزی اقتصاد اساسی است
او با تاکید براهمیت نقش مردم ادامه داد: «در اولین دهه پیروزی انقلاب اسلامی، شهد شیرین اعتماد به توده‌های مردم را چشیدیم. آن‌ها می‌گفتند کشور درحال خطر و ۷۵۰ متر از خاک مورد تعرض دشمن قرارگرفته است.پس امام راحل حکم دفاع مردم را صادر و مردم دست از پانشناخته درصدد دفاع از کشور خود بر آمدند؛ آن زمان برای اولین بار توانستیم با بر یک جنگ با مردمانی مبتنی بر کوی و برزن که توسط حاکمیت مجهز می‌شدند، پیروز شویم.»
وی همچنین افزود: «در سال‌ه‍ای دفاع مقدس، حاکمیت بستر لازم برای دفاع از کشور را برای مردم فراهم ساخت و مردم نیز با تمام توان خود از کیان خود دفاع کردند. به طورحتم مردمی که ۳۰ سال پیش کشور خود را نجات دادند هم اینک نیز می‌توانند اقتصاد را نجات و بر این جنگ پیروز شوند.»
فرجام نیا می‌گوید: «تعمیم دادن ایرادات، سوءاستفاده‌ گری‌ها و فرصت طلبی که در لایه‌های بخشی خصوصی موجود است را به هیچ وجه انکار نکرده و به صراحت نیز عنوان می‌کنیم که چنین امری بر پیکیره بخش خصوصی ضربه می‌زند. اگر به هسته‌های بخش خصوصی که در تشکل‌های اقتصادی شکل گرفته‌اند، اعتماد و اعتماد متقابل آنان را نیز جلب کنیم دیگر منفعت طلبی وجود نخواهد داشت و به طورحتم اگر اتفاق هم بیفتد خودشان مکانیسم اصلاحی را پیش خواهندگرفت.»

*اقتصاد در‌ گرو صادرات باشد نه دلار!
این تحلیلگر مسائل اقتصادی اظهارکرد: «در حال حاضر از هیچ منبعی کم نداریم و به جرات می‌توان گفت منابع زیرساختی مناسب تولید را نیز دارا هستیم. بنابراین اگر به شرکت‌های دانش بنیان اعتماد و آن‌ها را به میدان تولید بکشانیم، اتفاقات بسیار خوبی رخ خواهد داد.»
او با برشمردن منابع موجود کشور بیان کرد: «درهیچ کشوری منابع انسانی و منابع طبیعی این‌گونه منظومه‌وار به دور هم جمع نیستند. ما هیچ گونه کمبودی نداریم تنها نقصان کنونی، مدیریت است. نقصان در مدیریت موجب گشته تا اقتصادمان در گرو ارز، سکه و دلار باشد.»
وی متعقد است که اگر اقتصاد در گرو مردم قرار می‌گرفت در بدترین شرایط تحریمی‌، کشور قادر به صادرات می‌شد.
فرجام نیا درپایان این گفت‌وگو گفت: «باید نظام سندیکای خود را به رسمیت بشناسیم و متبحرین‌شان را شناسایی و از آنان کسب مشورت کنیم چراکه به خوبی موانع و مشکلات را می‌بینند. به طورحتم فرد سیاست‌گذاری که طبقه دهم ساختمان خود قرار گرفته، درکی از مشکلات مردم و کسب کار ندارد.»

 

استفاده از خبر با ذکر منبع بلامانع است

شما هم می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید

کامل کردن گزینه های ستاره دار (*) الزامی است -
آدرس پست الکترونیکی شما محفوظ بوده و نمایش داده نخواهد شد -

پایگاه خبری، تحلیلی وطن آزاد