شما اینجا هستید

تحلیل خبری » راهبردهای یکسان، تاکتیک‌های متفاوت

گروه سیاسی- راضیه فراهانی

کمتر از ۲ هفته تا برگزاری انتخابات ریاست جمهوری ایالت متحده آمریکا باقی مانده و رقابت اصلی میان جو بایدن، نامزد حزب دموکرات و دونالد ترامپ، نامزد حزب جمهوری‌خواه در جریان است. دوم آبان ماه آخرین مناظره رودرروی نامزدهای ریاست جمهوری آمریکا برگزار شد و بحث‌هایی از جمله ایران، احتمال دخالت در انتخابات ایالات متحده و کره شمالی به میان آمد. کرونا و شیوع گسترده‌اش در آمریکا نیز سایه سنگینی بر مجادلات لفظی بایدن و ترامپ انداخته بود.
یکی از رسانه‌های آمریکایی پس از پایان آخرین مناظره اقدام به نظرسنجی درباره برنده این مناظره کرد که در نهایت، نتایج به دست آمده از پیروزی «جو بایدن» حکایت داشت. با این حال برخی تحلیلگران معتقدند نظرسنجی‌ها از مردم آمریکا نشانگر نتیجه نهایی و واقعی نیست بلکه الکترال کالج‌ها هستند که این موضوع را تعیین می‌کنند.
بحث دیگری که در این انتخابات مطرح است، تاثیر انتخاب بایدن یا ترامپ بر جمهوری اسلامی ایران و آینده روابط تهران و واشنگتن است. برخی معتقدند با ورود بایدن به کاخ سفید شرایط برای ایران مناسب‌تر شده و احتمال بازگشت آمریکا به توافق هسته ای (برجام) تقویت میشود. اما در نقطه مقابل اکثریت کارشناسان در مسائل آمریکا معتقدند، هیچ تفاوتی میان انتخاب نامزد دموکرات یا جمهوری‌خواه از حیث مواجهه با جمهوری اسلامی ایران وجود نخواهد داشت.

*فشار بر ایران؛ هدف نهایی
حسن عابدینی، کارشناس مسائل بین‌الملل از جمله این تحلیل‌گران است. او در جریان گفت‌وگوی خود با «وطن روز» به تاثیر حضور بایدن یا ترامپ در کاخ سفید برای ایران اشاره کرد و گفت که «هیچ تفاوتی در روی کار آمدن نامزد انتخاباتی آمریکا درباره سیاستشان بر ایران ندارد چراکه هر دو کاندیدا با توجه به سابقه‌ای که از این کشور موجود است، تنها به دنبال فشار بر ایران هستند.»
او تصریح کرد: «ساختار نظام انتخاباتی ایالات متحده آمریکا مبتنی بر مردم‌سالاری (هر نفر، یک رای) نیست تا بتوان پیش‌بینی کرد که براساس نظرسنجی‌ها کدام یک از نامزدها پیروز انتخابات خواهد شد.»
این تحلیل‌گر مسائل جهان با بیان این‌که «۵۳۸ نفر الکترال کالج‌ها در انتخاب گزینه نهایی ورود به کاخ سفید موثر هستند»، گفت: «طی ۲۰ سال گذشته در تاریخ آمریکا این موضوع ثابت شده است، به این صورت که در سال ۲۰۰۰ میلادی با وجود رای بالای نامزد حزب دموکرات نسبت به رای نامزد حزب جمهوری‌خواه، درنهایت جورج بوش از حزب جمهوری‌خواه توانست وارد کاخ سفید شود. مورد دوم را در سال ۲۰۱۶ شاهد بودیم، هیلاری کیلینتون علی‌رغم اینکه ۳ میلیون رای بیشتری نسبت به دونالد ترامپ داشت، اما سرانجام الکترال کاج‌ها تصمیم گرفتند تا ترامپ وارد کاخ سفید شود. درنتیجه رای مردم در ساختار نظام انتخاباتی ایالات متحده به صورت ایالتی نگاه می‌شود نه به صورت کلی.»

*تفاوتی در کار نیست
این کارشناس مسائل سیاسی همچنین بیان کرد: «نظرسنجی‌ها در آمریکا به دلیل این که از مردم سوال می‌شود لزوما نمی‌تواند با واقعیت منبطق باشد، البته ممکن است الکترال کالج‌ها با رای مردمی یکسان باشد اما عکس آن نیز وجود دارد، بنابراین نمی‌توان گفت چه کسی پیروز انتخابات آمریکا خواهد شد.»
عابدینی درباره تأثیر نتیجه انتخابات آمریکا بر جمهوری اسلامی ایران گفت: «دو نامزد دموکرات و جمهوری‌خواه آمریکا با وجود آنکه از نظر موضوعات داخلی با یکدیگر اختلاف نظرهای بعضا گسترده‌ای دارند اما در برابر موضوعات خارجی به ویژه موضوعات غرب آسیا شامل نحوه تعامل با جمهوری اسلامی ایران یا نحوه حمایت از رژیم صهیونیستی دارای سیاست یکسانی هستند.»
وی ادامه داد: «طی ۴۰ سال گذشته نیز شاهد بودیم که در زمان کارتر، ریگان، ‌جرج بوش پدر و پسر، کیلینتون و ترامپ همگی از سیاست یکسانی در مقابل ایران برخوردار بودند. ما در هر زمان شاهد اعمال تحریم‌های فلج‌کننده علیه ایران، تلاش برای گسترش ناآرامی‌ها و اعمال محدودیت‌های دیپلماتیک بر کشورمان و دخالت و حمایت‌ از گروه‌های تجزیه‌طلب بودیم.»
این کارشناس مسائل بین‌الملل همچنین خاطرنشان کرد: «در دوران دموکرات‌ها به ویژه کارتر شاهد حمله نظامی به طبس بودیم بنابراین تفاوت زیادی میان سیاست جمهوری‌خواهان و دموکرات‌ها علیه ایران وجود ندارد. به نظر می‌رسد هر دو نامزد، سیاست فشار بر جمهوری اسلامی ایران را دارند و تنها در تاکتیک اندکی با دیگری متفاوت باشند. اما در راهبرد به صورت یکسان عمل می‌کنند، چراکه آمریکا وامدار رژیم صهیونیستی است و صهیونیست‌ها به شدت بر سیاست خارجی دو حزب در موضوعات منطقه غرب آسیا تاثیر تعیین‌کننده‌ای دارند.»

استفاده از خبر با ذکر منبع بلامانع است

شما هم می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید

کامل کردن گزینه های ستاره دار (*) الزامی است -
آدرس پست الکترونیکی شما محفوظ بوده و نمایش داده نخواهد شد -

پایگاه خبری، تحلیلی وطن آزاد