شما اینجا هستید

بین الملل » شادی در باکو، دعوا در ایروان

گروه بین ‌الملل- امیرحسین شجاعی

پس از هفته‌ها جنگ بر سر قره‌باغ بالاخره این نبرد خونین با وساطت روسیه به پایان رسید و توافق صلح بین دو کشور آذربایجان و ارمنستان امضا شد، اما این صلح واکنش‌های متفاوتی را به همراه داشت. شادی مردم آذربایجان و نارضایتی مردم ارمنستان، از دستاوردهای این توافق‌نامه بود.
بر اساس گزارش «گاردین»، خبر صلح قره باغ، موجب آشفتگی مردم ارمنستان شد و به‌محض اعلام صلح از طرف «نیکول پاشینیان» نخست ‌وزیر ارمنستان، صدها نفر به خیابان‌ها ریختند و به ساختمان‌های دولتی حمله کردند. آن‌ها همچنین شیشه‌های ساختمان پارلمان را شکسته و دفتر پاشینیان را تخریب کردند. رئیس مجلس ارمنستان نیز در این درگیری به‌شدت مورد ضرب و شتم قرار گرفت.
این آتش‌بس که اواخر دوشنبه‌شب اعلام شد، موجب اعزام نزدیک  ۲ هزار صلح‌بان روسی به منطقه مورد مناقشه شد. جایی که آذربایجان امتیازات ارضی قابل‌توجهی را از دولت محلی موردحمایت ارمنستان دریافت کرد. «آراییک هاروتیانیان»، رهبر دولت قره‌باغ نیز روز سه‌شنبه گفت که در مشورت با پاشینیان با شرایط صلح موافقت کرده است. هاروتیانیان در یک پیام ویدیویی گفت: «اگر نبرد ادامه می‌یافت، ما طی چند روز، کل «آرتسا» را از دست می‌دادیم و غیرنظامیان بیشتری قربانی می‌شدند.»
پاشینیان نیز بیانیه‌ای در فضای مجازی منتشر کرد و گفت: «تصمیم بسیار سختی برای خود و مردم گرفتم.»
او شرایط  این آتش‌بس را دردناک توصیف کرد. «الهام علی‌اف» رئیس‌جمهور آذربایجان نیز در پاسخ به پاشینیان گفت که «او به دلیل ضعف در جنگ، توافق‌نامه را امضا کرده است.» علی‌اف همچنین گفت، بیانیه سه‌جانبه امضا شده به یک نقطه حیاتی در حل‌ و فصل منازعات تبدیل خواهد شد.
این توافق‌نامه از نیروهای ارمنی می‌خواهد تا کنترل مناطقی خارج از مرزهای قره‌باغ کوهستانی از جمله منطقه شرقی «آگدم» را که در اختیار داشته‌اند، تحویل دهند. این منطقه از نظر آذربایجان دارای وزن نمادین زیادی است زیرا شهر اصلی آن، که «آغدام» نامیده می‌شود، کاملاً غارت‌ شده و تنها بنای سالم باقی‌مانده آن مسجد جامع شهر است. ارمنی‌ها همچنین منطقه «لاچین» را که جاده اصلی منتهی به قره‌باغ کوهستانی است به آذربایجان برمی‌گردانند. این توافق‌نامه خواستار باز نگه‌ داشتن جاده یا به‌اصطلاح دالان لاچین، و محافظت از آن توسط ۱۹۶۰ صلح بان روسی است. «استپاناکرت» نیز همچنان تحت کنترل دولت مورد حمایت ارمنستان باقی خواهد ماند. این توافق‌نامه همچنین خواستار برقراری ارتباطات حمل‌ونقل از طریق ارمنستان است که آذربایجان و غرب استان «نخجوان» را به هم پیوند می‌دهد.
این آتش‌بس به یک جنگ ۶ هفته‌ای پایان داد. درعین‌حال آذربایجان بزرگ‌ ترین حمله خود را برای بازپس‌گیری قره‌باغ و مناطق اطراف آن انجام داد. از زمان شروع جنگ بین دو کشور در اواخر سپتامبر۱۹۹۰، هزاران نفر کشته و بیش از ۱۰۰ هزار نفر آواره شده‌اند. اگرچه این پیمان‌نامه صلح می‌تواند امنیت منطقه را تأمین کند اما بسیاری از کارشناسان معتقدند که این یک توافق‌نامه جامع نیست.

 

پایگاه خبری، تحلیلی گاردین

استفاده از خبر با ذکر منبع بلامانع است

شما هم می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید

کامل کردن گزینه های ستاره دار (*) الزامی است -
آدرس پست الکترونیکی شما محفوظ بوده و نمایش داده نخواهد شد -

پایگاه خبری، تحلیلی وطن آزاد