گروه ورزشی- السا استرون
در شرایطی که اکثر مردم پایتخت نشین انتظار اعلام تعطیلی تهران را در جلسه صبح روز شنبه توسط رئیس ستاد ملی مقابله با کرونا داشتند، بعد از گذشت دوماه، دکتر روحانی از شادیهای هواداران فوتبال در خیابانها انتقاد کرد. برخی این انتقاد رئیس جمهور را نسبت به شادی هوادران پرسپولیس عنوان کردند و برخی دیگر نیز معتقد بودند نظر او، تجمع هوادران تراکتور پس از قهرمانی آنها در جام حذفی است.
دکتر روحانی به تیم خاصی اشاره نکرد، ولی ضمن انتقاد از شادی خیابانی هواداران فوتبال این موضوع را غیرقانونی توصیف کرد و گفت: «چنین تجمعاتی باعث افزایش تعداد مراجعه به بیمارستانها و آرامستانها میشود.» اما اینکه رئیس جمهور چطور پس از حدود دو ماه از شادی مردم پس از رسیدن پرسپولیس به فینال آسیا در (۱۳ مهر) و جشن قهرمانی تراکتور در ورزشگاه بنیان دیزل در (۱۶ شهریور) از این رویداد انتقاد میکند جای سوال دارد.
*شادیهای جنجال برانگیز هوادران
شادی هوادران فوتبال پس از قهرمانی تیمهای محبوبشان یکی از چالشهای دنیای فوتبال زیر سایه شیوع کرونا است. در یکی از این شادیها که بسیار جنجال برانگیز شد، در تیرماه امسال هواداران لیورپول پس از ۳۰ سال انتظار برای قهرمانی تیم محبوبشان و بدون توجه به هشدارهای پلیس و بیانیه مدیران باشگاه، به خیابانهای بندر لیورپول ریختند و هزاران نفر طرفدار تیم سرخپوش در اطراف خیابانهای ورزشگاه آنفیلد بدون در نظر گرفتن شرایط قرمز کرونایی به شادی پرداختند. پس از این اتفاق، پلیس مرزی ساید و شهردار لیورپول با انتشار بیانیهای مشترک، رفتار هواداران این باشگاه مبنی بر شکستن محدودیتهای تجمع مرتبط با کووید-۱۹ و برگزاری جشن قهرمانی را محکوم و آن را خجالت آور توصیف کردند. در آلمان نیز طرفداران بایرن مونیخ، بابت فتح لیگ قهرمانان اروپا به خیابانها ریختند و در ایتالیا، طرفداران ناپولی یک جشن گسترده بابت قهرمانی در جام حذفی به پا کردند. از همه عجیبتر اما حکایت مردم مارسی بود، کسانی که بعد از شکست پاریسنژرمن در فینال لیگ قهرمانان برابر بایرن، به خیابان ریختند و پایکوبی کردند چون این شکست، همچنان مارسی را تنها فرانسوی فاتح لیگ قهرمانان نگه داشت.
*از راک تا تبریز به سراسر ایران
طی چند ماه گذشته سه رویداد فوتبالی در کشور ما نیز باعث شد که هواداران فوتبال، محدودیتهای کرونایی را شکسته و برای ابراز شادی از موفقیت تیم محبوبشان در خیابانها پایکوبی کنند. ۱۶ مرداد امسال اراکیها برای اولین صعود تیم شهرشان (آلومینیوم اراک) به خیابانها ریختند و بدون در نظر گرفتن پروتکلهای بهداشتی به شادی پرداختند. در ۱۴ شهریور نیز تیم فوتبال تراکتور با برتری مقابل استقلال تهران و در ورزشگاه امام رضا (ع) مشهد، قهرمان جام حذفی شد. تقریبا دو روز پس از این قهرمانی، بیش یک هزار نفر از هواداران تیم تبریزی راهی فرودگاه شهید مدنی تبریز شدند تا از تیم قهرمان خود استقبال کنند. این اتفاق تا خیابانهای اطراف فرودگاه هم ادامه داشت و در نهایت با هماهنگی مالک تراکتور و ماشینسازی، به جشنی در ورزشگاه شهید سپهبد سلیمانی (بنیان دیزل) منتج شد تا به صورت سازمان یافته و هماهنگ شده، هواداران جشن قهرمانی را با حضور مسئولان تیم برگزار کنند. برگزاری این جشن با توجه به محدودیتهای اجتماعی و ممنوعیت تجمع در اماکن ورزشی، با علامت سوالهای زیادی برای جامعه پزشکی کشور و همینطور ورزش همراه شده که چطور در دوران کرونا و بدون در نظر گرفتن فاصله اجتماعی و زدن ماسک، هواداران به ورزشگاه رفتند و دور افتخار مالک تراکتور را تماشا کردند؟
*شبی که کرونا در ایران فراموش شد
اما این دو اتفاق فقط در تبریز و اراک رخ داد و شادی سراسری هواداران فوتبال در شب ۱۳ مهر بهوقوع پیوست، در جاییکه پرسپولیس با برتری در ضربات پنالتی مقابل النصر عربستان به فینال لیگ قهرمانان آسیا رسید و در آن شب مردم ایران، کرونا، رعایت فاصلهگذاری اجتماعی و حتی مشکلات اقتصادی مانند دلار ۳۰ هزار تومانی را فراموش کردند و در خیابانها مشغول شادی و پایکوبی شدند. رئیس جمهور درحالی از این سه رویداد انتقاد میکند که شاید بهزودی مردم برای قهرمانی احتمالی پرسپولیس در لیگ قهرمانان آسیا به خیابانها بریزند. در جاییکه ۲۹ آذر ۹۹، تیم سرخ پوشان ایرانی باید در مسابقه فینال لیگ قهرمانان آسیا در مقابل نماینده شرق آسیا قرار بگیرد و بدون تردید با قهرمانی پرسپولیس در آن شب، به احتمال زیاد هوادران تیم سرخ پوش، نه وضعیت قرمز شهرشان را درک میکنند و نه رعایت فاصلهگذاریها اجتماعی.
* از حالا به فکر شب ۲۹ آذر باشید
برای بررسی بیشتر این موضوع با یک جامعه شناس صحبت کردیم تا وضعیت شادی مردم در این شبها را مرور نماییم. مجید ابهری به «وطن روز» گفت: اینکه هزاران و شاید میلیونها نفر برای قهرمانی تیم محبوبشان به خیابانها میآیند و به رقص و پایکوبی میپردازند، موضوع طبیعی است که در همه جای دنیا دیده میشود و تنها مختص کشور ما نیست. حتی در آن روزها که دلار ۳۰ هزار تومانی و شیوع کرونا باعث افسردگی مردم شده بود، این شادی جوانان میتوانست اتفاق خوبی در جهت شور و نشاط جامعه باشد، اما سوال اصلی اینجا مطرح میشود که چرا هیچ مسئولی به فکر ساماندهی هوادران، قبل از برگزاری این مسابقات نبود؟ برکسی پوشیده نیست که فوران شادی در زمان پاندومی ویروس کووید ۱۹ میتوانند برای جامعه مشکل ساز شود.
شادی شهروندان در جشن پیروزی پرسپولیس و قهرمانی تبریزیها، موجب نگرانی کارشناسان شد. در این مورد با توجه به سنت دیرینه هوادران باشگاههای فوتبال، مسئولان باید مراکز ورزشی روباز و پارکها را برای برگزاری جشنها و شادمانی مردم پیش بینی و آماده میکردند، اما مسئولین در این رابطه قصور نمودند و در نهایت طرفداران خوشحال به خیابانها ریختهاند و به شادی و پایکوبی بدون در نظر گرفتن پروتکلهای بهداشتی پرداختند.
وی در ادامه اظهار کرد: حالا باید از این تجربهها درس بگیریم و از تکرار اینگونه وقایع جلوگیری نماییم و گرنه در کمبود شادی و وفور غم، اینگونه ایام برای تخلیه انرژی جوانان و نوجوانان ضروری است. باید متولیان جامعه مثل وزارت ورزش که بودجهای در این رابطه در اختیار دارد، پیش بینیهای لازم را انجام دهد. باید از حالا به فکر قهرمانی احتمالی پرسپولیس در آسیا بود تا بتوانند در صورت قهرمانی این تیم در آسیا، با ساماندهی هوادران در مکانهای بزرگ و روباز از تجمع آنها در خیابانها و تراکمشان جلوگیری کرد.
استفاده از خبر با ذکر منبع بلامانع است