شما اینجا هستید

اقتصادی » شکاف‌های مالیاتی کشور عمیق است

گروه اقتصادی- فاطمه فلاح زاده

یک کارشناس اقتصادی می‌گوید: «امروزه برخی از بنگاه‌های اقتصادی که منابع کشور را در دست دارند به راحتی از پرداخت مالیات معاف هستند. برپایه بررسی‌های صورت گرفته، میزان مالیات پرداختی این بنگاه‌‌ها کمتر از ۶ درصد است.»
مالیات همواره به عنوان یکی از پایدارترین منابع مالی دولت به شمار می‌روند به شرط آنکه با برنامه ریزی درست هدایت شود. برنامه ریزی درست برای اخذ مالیات در منابع مالی کلان می‌تواند در درازمدت اثرات مطلوبی را در مقاوم سازی اقتصاد ایجاد کند. آگاهان این عرصه براین باورند که مهم ترین منبع برای اخذ مالیات، مالیات بر درآمدهای کلان است.
دراین باره دژپسند، وزیر امور اقتصادی و دارایی نیز مطرح کرد که مهمترین روش تأمین مالی مد نظر مدیریت اقتصادی کشور، درآمدهای مالیاتی است و این مهم باری عظیم را بر دوش سازمان امور مالیاتی قرار داده است.
کارشناسان این حوزه یکی از درآمدهای کلان مالی را درآمد سلبریتی‌ها و ناشران بزرگ می‌دانند و معتقدند که معافیت مالیاتی این‌گونه افراد، درشرایطی که قراردادهای عظیم می‌بندند، نادرست است.
فرشاد اسماعیلی، حقوقدان و پژوهشگر تامین اجتماعی درباره نظام مالیاتی مدرن و عادلانه به ایلنا عنوان کرد: «باتوجه به کاهش درآمدهای نفتی باید از ساختار مالیاتی نزولی به سمت ساختار مالیاتی صعودی حرکت کنیم. در این چارچوب باید درآمد و دارایی ثروتمندان زیر تیغ مالیاتی تصاعدی بروند.»
کاهش درآمدهای دولت، تورم بالا و فشارهای وارده بر بدنه اقتصاد، تحلیلگران را به تصمیم‌گیری و فراهم سازی زیرساخت‌ها کشانده است. آن‌ها براین باورند که با توجه به شرایط کنونی دولت ۱۵۰ هزار میلیارد کسری بودجه خواهد داشت‌. با پیش بینی چنین خطری دیگر لزومی ندارد صاحبان درآمدهای میلیاردی به معافیت خود ادامه و از پرداخت مالیات فرار کنند.
فارس نیز طی گزارشی خبرداد که به تازگی در جریان بررسی لایحه اصلاح قانون مالیات‌های مستقیم، کمیسیون اقتصادی دولت معافیت مالیاتی هنرمندان و فعالیت‌های فرهنگی و هنری را حذف و برای آن سقف تعیین کرده است. تصمیم حذف معافیت مالی فعالیت‌های هنری در کمیسیون اقتصادی دولت، باید به تصویب هیئت وزیران هم برسد تا به عنوان لایحه دولت تقدیم مجلس شود.
حال باید دید که هیئت دولت با اخذ مالیات بر سلبریتی‌ها موافقت خواهد کرد؟
در بررسی لزوم اخذ مالیات بر درآمدهای کلان، «وطن روز» به گفت‌وگو با احسان سلطانی، کارشناس و تحلیلگر مسائل پرداخت. او ضمن تاکید بر اهمیت اخذ مالیات عنوان کرد که هرچند معافیت مالیاتی سلبریتی‌ها بی معنی و نادرست است اما فرارهای مالیاتی در حال حاضر تنها مختص این قشر نیست. او معتقد است که برخی بنگاه‌های اقتصادی درآمد‌های کلان‌تری دارند، بنابراین نباید از آن‌ها غافل بود.

*لزوم اخذ مالیات بر درآمدها و عایدی سرمایه
احسان سلطانی، کارشناس و تحلیلگر مسائل اقتصادی به خبرنگار اقتصادی «وطن روز» گفت: «درحال حاضر می‌توان عنوان کرد که منابع اقتصادی کشور در برخی بنگاه‌های رانتی صنعت و معدن، غارت می‌شود. این بنگاه‌ها منابع ارزشمند کشور همچون نفت، گاز، انرژی الکتریکی و آب را به کمترین بها دریافت می‌کنند. یک بررسی ساده نشان می‌دهد که مالیات پرداختی‌ این بنگاه‌ها به دولت چقدر است.»
وی افزود: «اگر آب، برق و گازی را که این بنگاه‌ها به سایر نقاط می‌فرستند، به قیمت جهانی محاسبه کنیم خواهیم دید که مبلغ آن به هیچ عنوان کم نیست. علی‌رغم آن که این بنگاه‌ها از صادرات تولیدات خود نیز در آمد کسب می‌کنند و با دلار ۳۰ هزار تومانی آن را در داخل کشور نیز به فروش می‌رسانند.»
سلطانی تصریح کرد: «امروزه بنگاه‌هایی که منابع کشور را در دست دارند به راحتی از پرداخت مالیات معاف هستند. بر پایه بررسی‌های صورت گرفته، میزان مالیات پرداختی این بنگاه‌های اقتصادی کمتر از ۶ درصد است.»
این کارشناس اقتصادی همچنین خاطرنشان کرد: «در تمام دنیا مالیات بر سود مطرح و بخشی از آن به مالیات بر عایدی سرمایه اختصاص دارد. در اقتصاد کنونی این چنین است؛ فردی که خانه، زمین یا کالا می‌خرد و پس از چند ماه با فروش آن چند برابر سود می‌کند اما هیچ مالیاتی پرداخت نمی‌کند. به طورحتم میزان مالیات پرداختی این گونه افراد عظیم است.»
او گفت که درحال حاضر ثروتمندان علی‌رغم داشتن خودرو و خانه لوکس مالیات نمی‌دهند در صورتی که در سراسر دنیا از تمامی این موارد، مالیات اخذ می‌گردد.

*از صاحبان ملک، مالیات دریافت شود
وی اظهارکرد: «ساختن خانه و ویلای لوکس و خرید ماشین آخرین سیستم در هیچ جای دنیا مشکل ساز و ممنوع نیست اما افراد در ازای داشتن هرکدام موظف به پرداخت مالیات می‌شوند.»
این تحلیلگر اقتصادی عنوان کرد: «شکاف‌های مالیاتی کنونی آنقدر عمیق و برخی درآمد‌ها آنقدر عظیم است که اگر بخواهیم درباره مالیات از ناشران بزرگ صحبت کنیم گویی به انحراف افکار عمومی پرداخته‌ایم.»
سلطانی می‌گوید: «در آمریکا که مهد سرمایه داری است در ازای صاحب یک خانه بودن، مالیات دریافت می‌گردد. اما در داخل کشور افرادی را می‌بینیم که ده‌ ملک شخصی لوکس دارند و همچنان از پرداخت مالیات معاف هستند.»
وی درپایان این گفت‌وگو ضمن پرداختن به اخذ مالیات براجازه املاک تجاری افزود که اجاره املاک تجاری بسیار گزاف است و در مقابل هیچ مالیاتی برای صاحبان این املاک و مستقلات در نظر گرفته نمی‌شود.

استفاده از خبر با ذکر منبع بلامانع است

شما هم می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید

کامل کردن گزینه های ستاره دار (*) الزامی است -
آدرس پست الکترونیکی شما محفوظ بوده و نمایش داده نخواهد شد -

پایگاه خبری، تحلیلی وطن آزاد