گروه اجتماعی ـ رعنا امیری
وضعیت قرمز برای استانهای تهران، اصفهان، قم، آذربایجان شرقی، خراسان جنوبی، سمنان، قزوین، لرستان، اردبیل، خوزستان، کرمانشاه، کهگیلویه و بویراحمد، گیلان، بوشهر، زنجان، ایلام، خراسان رضوی، مازندران، چهارمحال و بختیاری، البرز، آذربایجان غربی، مرکزی، کرمان، خراسان شمالی، همدان، یزد و کردستان.
سیما سادات لاری با تاکید بر وضعیت این استانها اعلام کرد که استان های هرمزگان، فازس و گلستان نیز در وضعیت هشدار قرار دارند؛ وخبرشوکه کننده، فوت ۳۳۷ هموطن در روز دوشنبه ای که گذشت. بیشترین آمار فوت شدگان کرونا اززمان شناسایی و تشخیص این ویروس در کشورکه هنوز پایانی برایش متصور نشده اند. دوشنبه ای که ترس و دلهره را بر اندام کشورجاری ساخت. آماری که تا قبل از اعلام روز گذششته لاری، بیمارستانهای کشوررا ازموج بستری ها و نداشتن تخت و امکانات کافی مستأصل کرده بود چه برسد که رکورد تازه ای هم بزند. اما آنچه بیشتر خودنمایی میکند یافتن راهی برای اسکان آرامش نسبی در بدنه کادردرمانی و نیز در عمق جان بهداشت عمومی کشوراست و اینکه راهکارهایی همچون زدن اجباری ماسک و محدودیت های اجتماعی و تعطیلی ها، چرا نتوانسته جلوی طغیان این ویروس بد قلق را در میان هموطنانمان بگیرد و آیا دولت در مواجه با این آمار، چه موارد و محدودیت های دیگری را در دستورکار و اقدامات خود قرار خواهد داد ومهمتر آنکه مسوولان اجرایی، درمواجه با کرونا، تا به امروز، چه مواردی را از قلم انداخته اند؟!
*رفتاری عادی با ویروس
این روزها را می توان روزهای سختی برای دولت روحانی بیان کرد. روزهایی پر از تحریم و مشکلات روزافزون اقتصادی و کرونایی که هیچ معیاری را تا به حال برای توقف نپذیرفته و با فرود و اوج های نامتوازن ملتی را خسته کرده است. اما بعضی از مسوولان فقط به همه گیری کرونا در جهان دلخوش کرده و اعلام میکنند که تمام دنیا وضع به این شکل است، در حالی که با نگاهی به آمارها خواهیم دید کشورهایی با اجرای وضع اضطراری و افزایش خدمات و وسایل حمل و نقل و دورکاریهایی اجباری توانستند کرونا را تا حد زیادی مهار کنند و چیزی که متخصصان حوزه بهداشت و درمان را نگران تر میکند و بارها در مورد آن هشدار می دهند به بالارفتن آمارها ست. رقم هایی بالاتر از رقم فعلی و فاجعه ای اسفناکتر از فاجعه روز گذشته؛ و این همان روند ناامیدکننده ایست که همچنان به پیش می تازد.
نگرانی و وحشت روزهای ابتدایی اعلام آمارهای جدید واجرای روند عادی سازی موضوع، چه از سوی مسوولان و چه از سوی برخی از هموطنان سهل انگار، زنگ خطریست که مدام نواخته می شود ودرست همین چند هفته قبل بود که پیام طبرسی رییس بخش عفونی بیمارستان مسیح دانشوری از آمار های جدید و بالارفتن تعداد مرگ ومیر دربیماران و مبتلایان کرونا خبر داده بود و از همه درخواست کرد که در رعایت موارد پیشگیری از ویروس کووید ۱۹کوتاهی نکنند.
او که آمارهای فوت شدگان را برای ایران، قابل قبول ندانسته و گفته است که این میزان مرگ و میر در کشور، فاجعه بوده و ناراحت کننده است. تعداد ۹۰۰ نفر در روز را درآذرماه،. طبرسی پیش بینی و تصریح کرد:اگر وضع به همین میزان پیش رود با آمارهای تکان دهنده ای درماه پایانی پاییزمواجه می شویم.
*همتی برای دولت و ملت
آیا می توانیم فقط دولت و مسوولان اجرایی کار و فقط مردم را مقصر وضع کنونی دانست؟ مطمعنا هیچکدام از این دو دسته همانطور که به تنهایی موفقیتی را رقم نمی زند، فاجعه ای را هم به تنهایی نمی سازند، روزهایی که از آن به روزهای فاجعه در ایران نام می بریم تنها با همت و همدلی و همکاری مسوولان و مردم امکان پذیر است وهمانطوریکه مردم باید با رعایت بیشتر کمک کنند دولت هم باید به راههایی برای امکان در خانه ماندن و حفظ فاصله اجتماعی و غیره بیندیشند.
جلال عاطفی متخصص بیماریهای عفونی در گفت و گو با «وطن روز» ضمن بیان نگرانی و تاسف از آمار بالای درگذشتگان کرونا در روزگذشته، اذعان داشت که« اشتباهاتی که در روزها و ماههای ابتدایی ورود کرونا به کشور، صورت گرفت، هم اینک نباید دوباره تکرار شود؛ چه این اشتباهات از سوی ملت باشد و چه از سوی دولت».
وی در ادامه بیان کرد: با وجود تحریم ها و بسیاری از مشکلاتی که کشور با آن دست و پنجه نرم میکند باید توجه کنیم که اقداماتی که تجربه آن را نداشتیم یا فکر می کردیم که کرونا یک ویروس یک هفته ایست و یا کشور تاب تحمل قرنطینه را به سبب مشکلات اقتصادی ندارد، هم اکنون میبینیم که شدت مشکلات کشور بیشتر شده اند ودر مسیری هستیم که مجبور می شویم تاوان سنگین تری، همه ما برای دیرکردها و نیز رعایت نکردن به پروتکل ها، بدهیم.
این پزشک ایرانی در ادامه، کرونا را ویروسی کشنده و واگیردارو مرموز معرفی و تاکید می کند: اینکه فقط با تغییر سبک زندگی ، ماسک زدن و رعایت فاصله اجتماعی ، کرونا از میانمان می رود یا نه، بستگی به این دارد که همه رعایت کنند. نه اینکه تهران تعطیل است،جاده شمال باز است ؛ ماسک می زنند و در متروها صورت به صورت هم می ایستند؛ این رویه جلوگیری از ویروسی به خطرناکی کرونا نیست.
وی در پایان دوباره به تغییر اساسی و ریشه ای به عملکرد مسوولان و مردم اشاره و خاطرنشان میکند: مردم باید هم آرامش خود را حفظ کنند و هم بیشتر از قبل به جنگ با ویروس بروند.