یاسین شریعتی- «وطن روز»
وقتی که ملاک انتخاب مقصد و انگیزه رفتن به دل طبیعت بر اساس تفاوت در دیدن جاذبهها باشد، کردستان یکی از متفاوتترین مقاصد گردشگری در ایران است. زیرا که فرهنگِ همیشه پویا و زنده مردم کردستان در دل طبیعت بکر جاری و هماهنگ با طبیعت است و از سویی دیگر، تنوع و بکر بودن جاذبههای طبیعی در تمام زمینهها، گردشگران را به اشتیاق بیشتر برای سفر به کردستان تشویق میکند. تنوع رنگ در لباسهای باوقار کردی منشعب از طبیعت هزار رنگ کردستان است. طبیعتی که کوهستانهای رفیع، جنگلهای بلوط، پرندگان هزار رنگ، رودخانههای خروشان، روستاهای زیبا با معماری متفاوت، دشتهای مرتفع و دهها دریاچه و آبشارهای فصلی و دائمی را در دل خود جای داده است و وقتی که همه این تنوع و تفاوت در کنار فرهنگ مهماننواز مردم کردستان قرار میگیرد لبخند رضایت و آرامش بر جان گردشگران و خاطره فراموش نشدنی را در اذهان به جای میگذارد که همیشه کردستان را به مقصد شماره یک طبیعتگردان کشور تبدیل میکند.
در خصوص برنامه های اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کردستان با یعقوب گویلیان مدیرکل این نهاد فرهنگی گفت وگویی انجام شد که در ادامه از نظرتان می گذرد.
گویلیان که در سال های ۸۳ تا ۹۰ معاون توسعه اداره کل بود، از نیروهای متخصص این حوزه است که حضورش بارقه های امید را در دل بسیاری از فعالان بخش خصوصی زنده کرد.
وی در سرآغاز این گفت وگو با اشاره به لغو رویداد بین المللی اکوتوریسم ۲۰۲۰ که قرار بود در کردستان برگزار شود، گفت: معرفی استان کردستان به عنوان پایتخت طبیعت گردی کشور، معرفی فرهنگ و آداب رسوم بومی و حفظ و احیاء آن در روستاهای هدف گردشگری استان، حفظ محیط زیست و طبیعت بکر استان و ترویج گردشگری آگاهانه از جمله اهداف برگزاری این رویداد بود که به علت کرونا به آینده موکول شد.
گویلیان رونق بازار گردشگری و توسعه استان به وسیله صنعت گردشگری، اشتغال زایی در روستاهای کردستان و استفاده بهینه از ظرفیت نیروی انسانی موجود در این روستاها را از دیگر اهداف رویداد بین المللی گردشگری روستایی عنوان کرد.
وی به برنامههای در دست اقدام در راستای برگزاری هرچه بهتر این رویداد نیز اشاره کرد و افزود: معرفی مقاصد جدید گردشگری (طبیعت گردی و گردشگری روستایی)، برگزاری رویدادهای گردشگری در روستاهای هدف گردشگری و همچنین برگزاری تورهای آشنایی (فم تور) در مناطق کمتر شناخته شده استان با آژانسهای خارجی، توسعه اقامتگاه های بومگردی در مناطق روستایی و برگزاری کلاسهای آموزشی در روستاهای گردشگری در ارتباط با صنعت گردشگری و بوم گردی از جمله برنامههای پیش بینی شده است.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کردستان همچنین توسعه گردشگری الکترونیک از جمله طراحی سایتهای تخصصی، ساخت اپلیکیشن های سفر و گردشگری، فعالیت در فضای مجازی و اینترنت در راستای تبلیغ و معرفی جاذبه های گردشگری استان و ساماندهی اطلاعات گردشگری و ساخت پایگاه اطلاعات مکانی (GIS) گردشگری را نیز از دیگر برنامههای در نظر گرفته شده ذکر کرد.
یعقوب گویلیان در بخش دیگری از سخنان خود گفت: بوم گردی های استان کردستان فقط برای اقامت گردشگران نیستند، باید رویکردها در اقامتگاههای بوم گردی به بحث های تولید صنایع دستی منطقه، محصولات کشاورزی و باغی و لبنی و… سوق داده شوند.
او با اشاره به جایگاه صنایع دستی در میان مردم کردستان، افزود: کردستان از استانهای مستعد در زمینه صنایع دستی است که با تقویت این مهم می توان به توسعه و شکوفایی در روستاهای استان کمک کرد. مدیرکل میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری کردستان عنوان داشت: شیوع ویروس کرونا بیش از حد تأثیر منفی بر این حوزه داشته است تا جایی که صنعت گردشگری استان کردستان را به تعطیلی کشانده است.
وی افزود: شیوع این بیماری در ماه های اسفند سال گذشته ، فروردین و اردیبهشت که آغاز پیک مسافرت در استان است ظرفیت هتل های استان را به صفر رساند و بیکاری بسیاری از افراد شاغل در صنعت گردشگری کردستان را نیز رقم زد.
گویلیان با اذعان به اینکه صاحبان هتلهای زیادی در استان مجبور به تعدیل نیروهای خود شدند، عنوان کرد: مشوق و تسهیلات ۱۲ درصدی برای کسانی که در این ایام نیروهایشان را تعدیل نکرده، از سوی دولت در نظر گرفته شده است. وی با بیان اینکه در این ایام کرونایی بیش از ۹۰ درصد به صنعت گردشگری استان کردستان آسیب وارد شده است افزود: امیدواریم با برگشت به شرایط عادی تمام واحد های گردشگری بتوانند در این حوزه فعالیت خود را از سر گیرند.
مدیرکل میراث فرهنگی کردستان اظهار امیدواری کرد با کاهش کرونا در منطقه و با تلاش مضاعف بتوانیم با احیای بخش خصوصی زمینه رسیدن به قله طبیعت گردی ایران را فراهم کنیم.