شما اینجا هستید

تحلیل خبری » علیرضا فغانی: امیدوارم تسویه حساب شخصی نباشد

گروه ورزشی- السا استرون

سرمایه سوزی فدراسیون فوتبال ایران همچنان ادامه دارد و از روز گذشته اهالی فوتبال و علاقمندان به این رشته پرطرفدار در شوک حذف علیرضا فغانی از لیست بین المللی داوران فوتبال ایران هستند و به ‌طرق مختلف در شبکه‌های اجتماعی و رسانه‌ها اعتراض خود را اعلام می‌کنند.
ماجرا از مهاجرت علیرضا فغانی، داور بین المللی و مشهور ایرانی از کشورمان آغاز شد. او در تصمیم ناگهانی و پس از قضاوت در دیدار رده‌بندی جام جهانی ۲۰۱۸ میان بلژیک و انگلستان، در شهریور ۹۸ شهرری را به مقصد استرالیا ترک کرد. فدراسیون فوتبال استرالیا، رسما اعلام کرد که علیرضا فغانی در فصل ۲۰۱۹-۲۰۲۰ در لیگ استرالیا قضاوت می‌کند، اما از دید فغانی این مهاجرت به معنای تابعیت این کشور نبود و قرار شد که نام او همچنان از طریق فدراسیون فوتبال ایران برای حضور و قضاوت در تورنمت‌های بین المللی ارسال شود. این داور مشهور ایرانی که سابقه‌ قضاوت دیدار رده بندی جام جهانی ۲۰۱۸ روسیه (بلژیک و انگلستان) و فینال المپیک ۲۰۱۶ ریو (میان دو تیم برزیل و آلمان) در کارنامه دارد، چهره‌ای برجسته و افتخار فوتبال ایران است.
از دیگر قضاوت‌های او می‌توان به حضور در جام باشگاه‌های جهان ۲۰۱۲ و ۲۰۱۳،  ۲۰۱۶، جام جهانی ۲۰۱۴، جام ملت‌های آسیا ۲۰۱۵، فینال جام کنفدراسیون‌ها ۲۰۱۷ و جام ملت‌های آسیا ۲۰۱۹ اشاره کرد، اما حالا در یک اقدام عجیب، فغانی از لیست داوران بین المللی فدراسیون خارج شد و در این صورت او این فرصت را دارد که از طریق فدراسیون فوتبال استرالیا نامش برای قضاوت در جام جهانی ۲۰۲۲ قطر ارسال شود. اتفاقی که قطعا استرالیا و دیگر کشورهای صاحب‌نام در فوتبال جهان آرزوی آن را دارند، اما در کمال تعجب فدراسیون فوتبال ایران هنوز واکنش رسمی به این موضوع نداشته است. مهدی علی نژاد، معاون وزارت ورزش در این‌باره، حق را به فدراسیون داده و گفته که فدراسیون فوتبال درباره چنین تصمیماتی استقلال دارد. اگرچه معاون او در نهایت از احتمال ورود وزارتخانه به این ماجرا خبر داده است.

*جام جهانی قطر، آخرین داوری فغانی‌
فغانی در یک صحبت کوتاه از طریق واتس‌آپ به خبرنگار «وطن روز» گفته است: «از قبل تصمیم داشتم که بعد از جام جهانی قطر از دنیای داوری در فوتبال خداحافظی کنم و با توجه به اینکه می‌توانم تدریس یا اقدامات دیگر از این قبیل را در کمیته داوران فیفا انجام دهم که فشار بدنی در زمین فوتبال نداشته باشم، به دنبال خداحافظی از فعالیت‌های مربوط  به داوری بودم.»
پیش‌تر یکی از مسئولان فدارسیون فوتبال اعلام کرده بود که فدارسیون جهانی فوتبالFIFA، به ما اجازه نمی‌دهد، داوران ایرانی که در لیگ‌های کشورهای دیگر قضاوت می کنند را به عنوان داور الیت معرفی کنیم، حتی کمیته داوران اعلام کرده، فغانی به دلیل این‌که طی دو سال گذشته رقابتی را در لیگ برتر ایران قضاوت نکرده، از لیست داوران ایران برای حضور در جام جهانی خط خورده که این اقدام کمیته داوران مطابق با قوانین فیفا و AFC بوده است. اما فغانی که این موضوع را رد می‌کند و هنوز دلیل این اتفاق را نمی‌داند در ادامه صحبت‌هایش اظهار کرد: «من این موضوع را تکذیب می‌کنم. فیفا مشکلی با قرار گرفتن نام من در میان لیست داوران الیت ندارد و امیدوارم مشکل آقایان با من شخصی یا تسویه حساب به‌دلیل مهاجرتم به استرالیا نباشد. من حق دارم که به‌عنوان یک ایرانی برای فرزند و خانواده‌ام تصمیم بگیرم، اما هیچوقت نمی‌خواستم که با پرچم یا نامی به غیر از ایران در مسابقات جهانی حضور یابم.»

*ماجرای عجیب تبدیل پاداش به ارز دولتی
این گفته‌ها در شرایطی مطرح می‌شود که قبلا نیز فغانی با مسئولان وزارت ورزش به مشکل برخورده بود و شاید یکی از دلایل مهاجرتش تبدیل دستمزدش از جام جهانی ۲۰۱۸ و محاسبه آن به ارز نیمایی بود. پس از قضاوت‌های درخشان علیرضا فغانی در جام جهانی  روسیه ۲۰۱۸، فیفا مبلغی حدود ۸۰ هزار دلار با احتساب حقوق قضاوت در چهار بازی، برای فغانی در نظر گرفت. در آن روزها (سال ۱۳۹۷) قیمت دلار در بازار آزاد ایران، هشت هزار و ۵۰۰ تومان بود، فدراسیون فوتبال اعلام کرد که در صورت واریز دستمزد فغانی در حساب فدراسیون، دستمزد او با ارز چهار هزار و دویست تومانی یعنی نصف مبلغ واقعی پاداش، محاسبه می‌شود که این موضوع با واکنش فغانی و دستیارانش روبه‌رو شد. البته مدتی بعد فغانی در گفت‌وگویی تلویزیونی اعلام کرد: ‌«شما باید با دلار ۴۲۰۰ تومانی این مبلغ را حساب کنید. چون فدراسیون دلار را می گیرد و به تومان و با دلار دولتی محاسبه می کند و به ما می دهد. ضمن اینکه با توجه به تحریم ها خیلی زمان می برد تا مبلغ مذکور به حساب فدراسیون فوتبال بیاید.»

*واکنش‌های به فرصت سوزی فدراسیون
این یک واقعیت است که در چند سال گذشته فوتبال ایران در حوزه داوری ضعف ساختاری داشته و به‌غیر از فغانی، کمیته داوران چهره‌ای شاخص و مطرح در عرصه بین المللی نداشته است. بسیاری معتقدند در نیم قرن گذشته که فوتبال ما در آرزوی یک بازی بیشتر (صعود از مرحله گروهی جام‌های جهانی) را دارد، فدراسیون فوتبال در بزرگترین سرمایه سوزی خود، نام یک ایرانی که سابقه حضور در فینال جام جهانی ۲۰۱۴ (به عنوان داور چهارم) و داور اول دیدار رده بندی ۲۰۱۸ را دارد، حذف کرد. در ادامه علی کریمی اسطوره فوتبال نیز در اینستاگرامش با انتشار پستی از این اتفاق انتقاد کرد و نوشت: « این روزها، دویدن سهم کسانى است که نمی‌رسند و رسیدن حق کسانى است که نمى دوند!» یک کاربر توئیتری هم نوشت: «واقعا متاسفم، حسادت باعث ‌شد داوری که آن‌طور مقابل نیمار و تونی کروس ایستاد، با پرچم استرالیا به جام جهانی قطر برود.» یکی دیگر از کاربران توئیتر نوشت: «بعد از حذف عادل از تلویزیون، فراری دادن کیمیا علیزاده و… حالا نوبت علیرضا فغانی است که قربانی سیاست‌های آقایان شود، این فوتبال را نمی‌خواهیم.» اما یکی دیگر از واکنش‌ها در این رابطه پیام کاربری در اینستاگرام بود که در باره این اتفاق نوشت: «وقتی فغانی را کنار می‌گذارند یعنی دیگر پهلوان زنده را عشق نیست.»

 

استفاده از خبر با ذکر منبع بلامانع است

شما هم می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید

کامل کردن گزینه های ستاره دار (*) الزامی است -
آدرس پست الکترونیکی شما محفوظ بوده و نمایش داده نخواهد شد -

پایگاه خبری، تحلیلی وطن آزاد