گروه فرهنگی- شیما ناصری
مدتی است در شرایطی قرارگرفته ایم که ویروس منحوس کرونا شیوع پیدا کرده و برنامههای حضوری حوزه کتاب کمتر و کمتر از قبل شده است و به همین خاطر برای فروش و سفارش کتاب، ناشران تصمیم گرفتند تا برای عرضه کتب خود دست به راهکارهای مجازی بزنند. یکی از این رویدادها که از ۳۱ شهرویورماه ۹۹ شاهد آن بودیم برپایی نمایشگاه مجازی روشنای خاطرهها با همکاری چهار نشر برتر حوزه دفاع مقدس است که با ۱۰۰۰ عنوان کتاب همراه با ارسال رایگان و ۲۰ درصد تخفیف برگزار شده است.
قرار بر این بود این نمایشگاه از ۳۱ شهریورماه آغاز به کار کند و همزمان با اربعین حسینی به کار خود خاتمه بدهد ولی با استقبال پرشکوه مردم از این نمایشگاه مجازی، تا ۲۷مهرماه تمدید شد.
علی اسکندری رئیس روابط عمومی انتشارات سوره مهر در مورد اینکه نمایشگاه مجازی جایگزین مناسبی به جای نمایشگاه کتاب است یا خیر گفت: قطعاً نمایشگاه مجازی جایگزین فضای حقیقی نخواهد شد. ولی سعی بر این بوده تا تغییر ذائقه و تغییر در رفتار مخاطب را با توجه به فراگیری بیماری کرونا به سمت فضایی کم تنشتر ببریم و همچنین از ظرفیتهای بسیار مستعد در فضای مجازی بهره ببریم. قطعاً این بیماری خواهد رفت و روزهای خوبی را در کنار مخاطبانمان خواهیم داشت البته آن روز با گذشته فرق خواهد کرد و ما با انگیزه بیشتر هم در فضای حقیقی و هم در فضای مجازی خدمتگزار مخاطبانمان خواهیم بود.
وی در ادامه گفت: با توجه به تجربه برگزاری اولین غرفه فروش کتاب به صورت مجازی و با استفاده از تکنیکی سه بعدی با عنوان انتهای راهرو ۲۷ به استقبال هفته دفاع مقدس با غرفهای جدید و همراهی ناشران همسو رفتیم. از همان بستر غرفه مجازی راهرو۲۷ استفاده کردیم و روشنای خاطرهها در این ایام در دسترس مخاطبان قرار گرفت. ضمن اینکه استقبال مخاطبان با توجه به خدماتی که در رویداد ارائه شد (مثل تخفیف ۲۰درصدی، ارسال سریع و رایگان به سراسر کشور و هدایا و بسته بندی شکیل) بسیار خوب بوده ولی برای رسیدن به هدف عالی که همان تغییر رفتار مخاطب میباشد فاصله داریم.
وی خاطرنشان کرد: استقبال از این نمایشگاه مجازی خوب بوده و ما را برآن داشت تا این رویداد را تا ۲۷ مهرماه تمدید کنیم.
اسکندری در آخر به این موضوع اشاره کرد که حتما در برنامههای آتی انتشارات سوره مهر برگزاری از این دست نمایشگاهها خواهد بود. در این نمایشگاه همکاری با ناشران دیگر برای ما و جبهه انقلاب اسلامی اتفاقی مبارک بود که امیدواریم این همکاری در نمایشگاههای آتی تداوم داشته باشد.
در ادامه نیز با نویسنده کتاب اثریا نیما اکبرخانی نیز چندکلامی در مورد برپایی نمایشگاه مجازی روشنای خاطرهها صحبت کردیم.
نیما اکبرخانی گفت: تاالان به جز نمایشگاه روشنای خاطرهها و نمایشگاه راهروی ۲۷ سوره مهر در جریان بقیه نمایشگاههای مجازی دیگری نبودم. ولی همین دو مورد هم با توجه به شیوع بیماری کویید۱۹ کار بسیار پسندیدهای بوده که هم از مراجعه متقاضیان کتاب به فروشگاهها جلوگیری شده و هم در این اوضاع گرانی، کتب را با تخفیف در اختیار مردم قرار داده است. در شرایط فعلی مردم به خاطر شرایط پیش آمده ناگزیر هستند که در قرنطینه بمانند و تا جایی که میتوانند پروتکلهای بهداشتی را رعایت کنند و این نمایشگاهها جایگزین مناسبی برای نمایشگاه حقیقی است و اگر هر از گاهی از این نمایشگاهها برگزار بشود خوب است.
الهام قاسمی یکی از فعالین در عرصه کتاب نیز خاطرنشان کرد که نمایشگاه مجازی مثل نمایشگاه واقعی نمیشود و حس و حال نمایشگاه حضوری را ندارد. اما به قول قدیمیها کاچی بهتر از هیچی است. در شرایط کنونی برپایی چنین نمایشگاههایی باعث روند پیشرفت چشمگیری در عرصه کتاب و کتابخوانی میشود و سرانه مطالعه در ایران را بیشتر از قبل خواهد کرد.