گروه اقتصادی- فاطمه فلاح زاده
عضو انجمن اقتصاددانان کشور میگوید: «پرسش اصلی در بحران کنونی این است که دولت تاکنون برای بهبود شرایط کار چه کرده است؟ طبق مستندات ۷۵ درصد جامعه کارگری مستاجر هستند بنابراین چگونه باید تخم مرغ شانهای ۴۵ هزارتومانی و روغن ۵۰ هزارتومانی را خریداری کنند؟ دولت باید به سوءمدیریت خود اقرارکند.»
پرویزجاوید، کارشناس مسائل اقتصادی و عضو انجمن اقتصاددانان کشور در تشریح وضعیت فعلی کارگر و کارفرما به «وطنروز» عنوان کرد: «شرایط اقتصادی جامعه، نرخ ارز و تورم مردم را وارد بحرانی جدی کرده است درچنین وضعیتی سبدغذایی یک کارگر چگونه باید پر شود؟ هنگامی که از اصلی ترین مواد غذایی خالی است.»
وی افزود: «طی نشستهای متعدد با برخی کارفرمایان در اتاق بازرگانی مشخص شد مقصر وضعیت و معیشت فعلی یک کارگر، کارفرما نیست چراکه عدم تخصیص ارز و کاهش تولید خود موجب سیر نزولی زندگی کارفرما شده است.»
جاوید بیان کرد: «معیشت کارگر بسیارحائز اهمیت است اما باید بدانیم که کارفرما نیز در تنگناه و لازم است کمی به احوالشان توجه شود. حداقل چهارماه طول میکشد تا یک کارفرما کالای واسطهای خود را به خط تولید و سرانجام برساند بنابراین طی این مدت میبایست چهکاری انجام دهند.»
عضو انجمن اقتصادانان کشور با گله از وزارت اقتصاد و دارایی میگوید: «وزارت دارایی چنین شرایطی را قبول ندارد و براین باوراست که کارفرما تنها باید اظهارنامه حقیقی را پرکند درحالی که یک کارفرما ۶ ماه کارنکرده و تمامی مستندات آن نیز موجود است لذا چگونه اظهارنامه حقیقی را پرکند؟ آنهم در شرایطی که اگر اظهارنامه پر نشود، محکوم میگردد.»
او تصریح کرد: «جلسات متعددی با کارشناسان بیمه مبنی بر عدم تخفیف بیمههای مختلف برگزار اما به نتیجه نرسید. همین موضوع ازجمله عواملی است که شرایط را برای کارفرما دشوار و او را دچار مشکل کرده است.»
این کارشناس مسائل اقتصادی همچنین خاطرنشان کرد:«دولت درحال حاضر برای آنکه از وضعیت موجود فرار کند مقصر تمامی مسائل را تحریم میداند درصورتی که باید تأثیر تحریم و سوءمدیریت را به طور درصدی بیان کند.»
* قوه مقننه کارها پیش ببرد
جاوید براین باوراست که دولت فعلی هیچ استراتژی مناسبی برای حل مشکلات نداشت. اگرچه در وضعیت فعلی کارفرما و کارگر، هیچیک مقصر نیستند اما حق کارگر بسیار بیشتر است چراکه معیشتی دشوار با کالاهایی که از سبد غذاییشان پرکشیده است را سپری میکنند.
او اظهارکرد: «یک کارگر برای امرار معاش حداقلی خود چطور میتواند روغن ۴ کیلویی را که ۵۰ هزارتومان است خریداری کند؟ چگونه قادر به خرید برنج، گوشت، مرغ و یک شانه تخم مرغ که ۴۵ هزار تومان است شود؟ تمامی این عوامل در حالی است که طبق مستندات ۷۵ درصد از کارگران کشور مستاجر و ملک شخصی ندارند.»
عضو انجمن اقتصاددانان کشور عنوان کرد: «مشکل فعلی کشور کارگر و کارفرما نیست چراکه در بیشتر مواقع با وجود سود کم به توافق میرسند. پرسش اصلی در شرایط بحرانی این است که وظیفه دولت چیست و دولت کجاست؟ دولت درحالی که بزرگترین مقصررا تحریم میداند برای بهبود شرایط کار چه کرده ؟دولت باید به سوءمدیریت خود اقرارکند.»
او درپایان این گفتوگو ضمن تاکید براینکه امیدفعلی تنها بر قوه قضائیه و مققنه کشوراست گفت: «دولت با فرافکنی همواره درصدد فرار به جلو است. معضل کارگر و کارفرما به دلیل عدم فعالیت دولت است و درحال حاضر تنها قوهای که میتواند کاری از بیش ببرد، مجلس شورای اسلامی است. مجلس با استفاده از جنبه نظارتی خود میتواند شرایط موجود را بهبود بخشد و در کمیسیون کار روند فعلی را بررسی کند.»