شما اینجا هستید

اقتصادی » مسیر اقتصاد ایران و انتخابات آمریکا یکی نیست

گروه اقتصادی- فاطمه فلاح‌زاده

سیاست‌های اجرایی دو کشور آمریکا و چین به دلیل سهم‌بالای تجارت جهانی در دنیا حائز اهمیت است. از این رو پنجاه و نهمین انتخابات ریاست جمهوری آمریکا به یک حساسیت جهانی مبدل شده است.
علی‌رغم آنکه کارشناسان عرصه اقتصاد بر باور بی تاثیری انتخابات آمریکا بر اقتصاد ایران هستند و مشکلات کنونی را تنها به دلیل سیاست‌های غلط برخی مدیران می‌دانند اما حسن روحانی، رییس جمهور کشور، در جلسه ستاد ملی کرونا عنوان کرد: «آدرس غلط به مردم ندهید، ریشه مشکلات «واشنگتن دی‌سی» است.» به موجب صحبت او نگرانی مردم دراین‌باره دو چندان شد و حالا بیش از هرزمان دیگر در انتظار نتایج انتخاباتی هستند تا شاید مشکلات فعلی اقتصاد ایران تا حدی تعدیل شود.
به گزارش ایمنا، دونالد ترامپ در نظر دارد در صورت انتخاب دوباره به سمت ریاست جمهوری، آنچه در چنته دارد، رو کند. در واقع سیاست وی، ادامه فشار حداکثری علیه ایران تا زمان تسلیم و پذیرش شروط آمریکا توسط ایران و یا فروپاشی اقتصادی کشور، ادامه دارد.
جو بایدن اما در مقابل نظر متفاوتی دارد. اگرچه او نیز می‌خواهد از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای جلوگیری کند اما در نظر دارد در صورت پیروزی در انتخابات ۲۰۲۰ آمریکا، مسیر قابل اعتمادی برای رویکرد دیپلماتیک مقابل ایران باز کند.
«مهدی مطهرنیا» کارشناس مسائل بین الملل با بیان اینکه آمریکا فکر می کند برای شکل دادن به نظم آینده جهانی باید ابتدا پرونده های گشوده اش را تعیین تکلیف کند؛ به ایرنا اظهار کرد: «این پرونده ها؛ وعده ها و رویکردهای آمریکا در قبال برخی کشورها از جمله ایران است. آنچه مسلم است برای رسیدن به این هدف، راهبردهای ایران در مواجهه با واشنگتن و با وجود شرایط تازه است که اهمیت پیدا میکند.»
«حسن بهشتی پور» کارشناس مسائل بین‌الملل نیز بیان داشت، صرف‌نظر از اینکه چه کسی رئیس‌جمهور آینده آمریکا شود ایران باید تدابیری را برای عبور از تنگناهای تحریمی به کار ببندد که یکی از این تدابیر اصلاح نظام بانکداری و الحاق به FATF است.
دراین راستا پویا ناظران، اقتصاددان کشور به تجارت نیوزگفت: «این انتخابات بی‌اثرترین انتخابات امریکا بر اقتصاد و سیاست ایران است. بایدن یا ترامپ به حال آینده اقتصاد ایران فرقی ندارند و هر کدام انتخاب شوند مسیر کشور، دستخوش تحول جدی نمی‌شود و تحولی اگر رخ دهد از درون است و نه بیرون.»
در ادامه بررسی این موضوع «وطن‌روز» به گفت‌وگو با عطا بهرامی، کارشناس اقتصاد بین‌الملل پرداخت.
عطا بهرامی، در تشریح تأثیر انتخابات آمریکا بر اقتصاد ایران به خبرنگار اقتصادی «وطن‌روز» عنوان کرد: «برخی مهم‌ترین تاثیر آمریکا بر اقتصاد ایران را ناشی از اعمال‌ تحریم‌ها می‌دانند. این درحالی است که تحریم‌های کنونی، حداکثر کار آمریکاست و بیش از نمی‌تواند ایران را تحریم کند.»
وی افزود: «بررسی سال‌های گذشته آمریکا آشکار می‌کند که دموکرات‌ها همواره در اعمال تحریم‌ و فشار حداکثری علیه ایران موفق‌تر بودند چراکه با چند جانبه‌گرایی خود می‌توانند سایر کشور‌ها را نیز همراه کنند. جمهوری‌خواهان به دلیل یک جانبه‌گرایی خود، اگرچه درصدد شرایط سخت و اعمال تحریم‌ها هستند اما راه‌های بیشتری را برای ایران باز می‌گذارند.»
بهرامی تصریح کرد: «ظرفیت‌های کنونی ایران نسبت به گذشته افزایش یافته است. درحال حاضر چین به عنوان یک گزینه همراه، مطرح و خواستار ۴۰۰ میلیارد دلار سرمایه گذاری و وضع قرارداد ۲۵ ساله با ایران است.»

*سیاست‌های نادرست، شرایط داخلی کشور را نابه‌سامان کرده است
کارشناس اقتصاد بین الملل خاطرنشان کرد: «با نگاه و بررسی واقعیت‌های میدانی به صراحت می‌توان اعلام کرد که انتخابات آمریکا بر اقتصاد ایران بی تاثیر است. اقتصاد مرتبط به عوامل درونی یک کشور و رشد آن ملزم به مدیریت منابع مسئولان است. کاهش خرید گندم، حجم نقدینگی و مدیریت نامطلوب بورس از جمله عواملی است که هیچ‌گونه ارتباطی به خارج از کشورندارد و تنها از عوامل داخلی تاثیر می‌پذیرد.»
او می‌‌گوید: «به تازگی با موضوع رسوب کالا مواجه شدیم و آشکار شد که این موضوع تنها یک تحریم داخلی بود‌. علی‌رغم آنکه واردکنندگان ارز خود را تامین و کالا را وارد بنادر ایرانی کرده‌اند اما بانک مرکزی اجازه ورود کالا را نمی‌دهند. ارتباط این موضوع با تحریم‌های آمریکا چیست؟»
وی همچنین ادامه داد: «برخی سیاست‌های نادرست، شرایط داخلی کشور را نا‌به‌سامان و گاه دچارکمبود کالا می‌کند. در راستای رسوب کالا سخنان مقام معظم رهبری، ورود مجلس و دولت بود که موجب تایید و ترخیص کالا‌های مانده در گمرک شد.»

*بورس و تاثیرپذیری کوتاه مدت آن از انتخابات آمریکا
بهرامی تاکیدکرد: «قریب به ۲ میلیون تن ذرت در گمرکات از بین رفت و نهادهای دامی نیز با کاهش بسیاری رو به رو شد. این عوامل در ارتباط با تحریم و انتخابات آمریکا نیست و تنها از عوامل داخلی کشور نشأت می‌گیرد. به طور حتم بهبود شرایط کنونی نیازمند سیاست‌گذاری درست است.»
کارشناس اقتصاد بین‌الملل درباره تاثیرپذیری بورس از انتخابات آمریکا عنوان کرد: «بورس به لحاظ روانی، بازاری بسیار حساس و پر واکنش است. بنابراین می‌توان گفت که تنها عامل متاثر از انتخابات آمریکا، آن هم در یک بازه زمانی کوتاه، بورس است.»
او درپایان این گفت‌وگو گفت: «انتخابات آمریکا درمیان مدت و بلند مدت بر سرنوشت بورس تاثیرگذار نخواهد بود و تنها روند سودآوری شرکت‌ها، بازگشت سرمایه از نرخ ارز و تصمیمات بهینه بازار سرمایه را تغییر خواهد داد.»

استفاده از خبر با ذکر منبع بلامانع است

شما هم می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید

کامل کردن گزینه های ستاره دار (*) الزامی است -
آدرس پست الکترونیکی شما محفوظ بوده و نمایش داده نخواهد شد -

پایگاه خبری، تحلیلی وطن آزاد