گزارش اجتماعی ـ رعنا امیری
محدودیت ها زیاد شدند. هر روز بیشتر از دیروز؛ طرح هم پشت طرح. طرح هایی که با بی اعتنایی برخی ازمردم مواجه شده است؛ « فاصله اجتماعی» هم تنها گزینه عزلت نشین این روزهای کرونایی کوچه بازار است.
«من که ماسک میزنم، چرا کرونا گرفتم؟»، « حالا همین یکبار اومدم بیرون، ای بابا»، « کرونا تا ساعت ۱۸، پیداش نمی شه»، «نظارت ضعیف، مردم بیخیال و انشالله کرونا در خواب»، اینها رشته توییت های برخی از کاربران در فضای مجازی است. توییت هایی پس از انتشار فیلمی از هجوم مردم که برای خرید غیر موجهی از فروشگاهی که اجناس را به قیمت ۳۹ هزار تومن به حراج گذاشته بود، منتشر شد. مردم، که عموما خانمها در بینشان دیده می شد برای خرید کیف و کفش و پالتو در ورودی این فروشگاه ها صف نامنظمی ایجاد کردند. صفی تو در تو و بدون رعایت فاصله اجتماعی. حجم بزرگی از مردم که یکجا در محیطی سربسته و نزدیک به هم جمع شده بودند، آنهم در این روزهای کرونا زده. آنچه در فیلم می گذرد، نا امید کننده است. آنقدر که دل دلسوزان و تلاشگران عرصه بهداشت و درمان را به درد آورد. دردی از ناامیدی؛ که علی رغم تبلیغات و هشدارهای بی امان مسئولین و کارشناسان، عده ای باز هم بدون رعایت اصول و مقررات و پروتکل های بهداشتی فقط در امان ماسک به جنگ ویروس کرونا شتافتند. ویروسی که در هفته های اخیر، تعداد زیادی از هموطنانمان را به کام خود کشیده است.
* محدودیت های محافظه کارانه
شواهد از کارایی ضعیف محدودیت ها به صورت گسترده می گویند. از ۲۰ آبان که طرح «عدم تردد از ساعت ۱۸ برای برخی صنوف» انجام شده، تعداد بیشتری از شهروندان پایتخت در ایستگاه های مترو، فروشگاه ها، بازارها و در کل شهر دیده می شوند. هشداری که از مدتها قبل بسیاری از کارشناسان به اعمال محدودیت های ساعتی داده بودند. مینو محرز عضو ستاد ملی کرونا، پیش از این در گفتگو با «وطن روز» اعلام کرده بود که محدودیت های شبانه بدون تعطیلی تهران بی ثمر است و همه طرح ها باید همگام با هم حرکت کرده و نظارت ها افزایش یابد.
این طرح ها در تهران، با جمعیت چندین میلیونی مانند سوزنی در انبار کاه است. درحالی که عدم نظارت کافی در پایتخت هم باعث شده آنانکه بی محابا و بدون توجه به پروتکل ها رفتارمی کنند؛ فاصله اجتماعی را بازیچه خود قرار داده و جان خود و دیگر شهروندان را به خطر می اندازند؛ درکلانشهری که اینروزها رکورداردر ثبت آمار مرگ و میر ناشی از کرونا است و موضوع تعطیلی حداقل ۲ هفته ای این کلانشهر، مانند توپی در بازی وسطی در دستان مسئولین این دست و آن دست می شود. در حالی که اخیرا علی اعطا، سخنگوی شورای شهر تهران در رشته توییتی در خصوص پیشنهاد تعطیلی دو هفته ای پایتخت نوشت: «امشب دکتر حریرچى معاون کل وزارت بهداشت گفتند «براساس پیش بینیها، انتظار مى رود آمار مرگ و میر و تعداد بستریها در کشورمان در ۲ هفته آینده به ۲ برابر آمار فعلی برسد.» از اظهار نظرها پیداست همه بر تعطیلى ٢هفته اى تاکید دارند؛ ستاد کلانشهر به ریاست دکتر زالى و ستاد استانى به ریاست استاندار موافق تعطیلى اند. شوراى شهر تهران و نمایندگان تهران در مجلس هم تعطیلى ٢هفته اى را مطالبه مىکنند و انتظار مى رود اگر تهران ٢هفته تعطیل نمى شود، دلایلش براى مردم تشریح شود.»
همینطور، مسعود مردانی، متخصص عفونی و عضو کمیته علمی ستاد مقابله با کرونا، بعد از اعلام محدودیت عدم تردد در ساعتهای شبانه در تهران، درباره تأثیر تعطیلی مشاغل غیرضروری از ساعت ۱۸به بعد به مدت یک ماه، گفته بود: «این طرح هم در کاهش موارد ابتلا و بستری کرونا بیتأثیر نخواهد بود، اما اکنون وضعیت ما با توجه به طغیان شدید بیماری درکشور به ما میگوید که روشهای محافظهکارانه، دیگر جواب نمیدهد».
*طرح جدید داریم؛ تعطیلی نداریم
روز گذشته (شنبه ۲۴مهر۹۹) جلسه ستاد ملی کرونا به ریاست رییس جمهور برگزار شد. جلسه ای که بسیاری گوش به زنگ نشسته بودند تا نتیجه نهایی آن (تعطیلی تهران) از زبان رییس دولت اعلام شود. در نهایت دکتر روحانی در این نشست خاطر نشان کرد، «از شنبه اول آذر طرحی اجرا میشود که مربوط به کل کشور است و البته در هر شهر بنا بر اقتضائات آن شهر اجرا میشود و کلیت آن تا پایان کرونا ادامه دارد.» در ادامه، علیرضا رئیسی سخنگوی ستاد ملی کرونا در جمع خبرنگاران به تشریح طرح جدید پرداخت؛ وی با بیان اینکه طرح جدید ستاد برای اعمال محدودیتهای بیشتر، از اول آذرماه اجرا میشود، دلیل این فاصله یک هفتهای برای آغاز طرح را، آموزش به مردم، پرداختن به جزئیات و اطلاعرسانی دقیق وگسترده به مردم برشمرد.
او گفت: «در کشور ما، هم میزان موارد ابتلا بسیار بالا رفته و مرگومیر هم افزایش یافته است، البته ظرفیت تستهای تشخیص کرونا از روزانه ۲۳هزار تست را به بیش از ۴۰ هزار تست در روز رساندیم، به همین دلیل میزان شناسایی بیماران بالاتر رفته است.»
رئیسی درباره جزئیات این طرح گفت: «این طرح هوشمند و پویاست و بر اساس بررسیهای وزارت بهداشت از بار بیماری و میزان بستری روزانه بیماران در شهرستانها صورت گرفته است. این طرح شهرستانها را به سطح هشدارهای مختلفی درمیآورد. در این زمینه سه سطح هشدار تعریف شد؛ سطح هشدار ۳ شامل شهرها و شهرستانهای قرمز، سطح هشدار ۲ شامل شهرها و شهرستانهای نارنجی و سطح هشدار ۱ شامل شهرها و شهرستانهای زرد هستند.»
او ادامه داد: «براساس این رنگبندیها و متناسب با هر وضعیت، محدودیتهایی اعمال میشود که میبایست بهطور قطع اعمال شود و حدود دوهفته زمان لازم است که ارزیابی کنیم و ببینیم این اعمال محدودیتها تا چه اندازه موثر بوده و بر اساس آن نیاز به تمدید و تشدید یا بالعکس نیاز به تسهیل دارد.»
به گفته رئیسی، در ارزیابی اولیه بیش از ۱۰۰ شهرستان مشمول محدودیتهای سطح قرمز میشوند که اکثر مراکز استانها، از جمله تهران جزو این وضعیت قرمز هستند. در وضعیت نارنجی یا سطح هشدار ۲، حدود ۱۵۰ شهر یا شهرستان جزو این محدوده قرار میگیرند که محدودیتهای مشاغل سطح ۳ و ۴ در آنها اجرا میشود که جزئیات دقیقتر به اطلاع خواهد رسید. حدود ۱۵۵ شهرستان نیز در وضعیت زرد قرار دارند که سطح شغلی ۴ در آنها، محدود خواهد شد.
از طرفی، در نامه ای که، سخنگوی ستاد ملی کرونا، به معاونت حملونقل وزارت راه و شهرسازی، رئیس سازمان هواپیمایی کشور، رئیس سازمان راهداری، مدیرعامل شرکت راهآهن و معاون گردشگری وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی فرستاده، با عنایت به تسریع در قطع زنجیره انتقال کرونا، از تاریخ بیستوهشتم آبان هرگونه جابهجایی مسافر به صورت هوایی، زمینی و دریایی بدون دریافت نتیجه تست کرونا ممنوع است.
وجود طرح های جدید ستاد ملی کرونا، تا چند روز دیگر عملی میشود اما کارشناسان و مسئولان منتظر نتیجه دیگری از این جلسه بودند ولی تا دیروز هم قفل تعطیلی تهران باز نشد و بسیاری را مایوس ساخت. میزان مرگ و میر مبتلایان به کرونا در ماههای اخیر به قدری بالا رفته که باعث ارائه طرح تعطیلی تهران شد. تعطیلی که هنوز به مرحله اجرایی در نیامده اما می توانست تا حد زیادی فشار کاری را از دوش کادر درمان بکاهد.
استفاده از خبر با ذکر منبع بلامانع است