به گزارش «وطن روز» به نقل از ایرنا، همزمان با پشت سرگذاشتن روزهای پایانی آبان، آغازین روزهای آذر ماه و ورود به سومین ماه تعطیلی مجدد فعالیت هنرمندان تئاتر و تماشاخانهها به سبب شیوع موج سوم و گسترش فاجعه بار ویروس کرونا در کشور از یک سو و از سوی دیگر نزدیک شدن به فصل برگزاری اغلب جشنوارهها و رویدادهای تئاتری کشور که در نیمه دوم هر سال شاهد اجرایی شدن آنها هستیم، بر خلاف تصور رایج از سکون و رکود این روزهای حوزه تئاتر، عرصه هنر نمایش طی یک هفته اخیر مملو از اتفاقات ریز و درشت بود.
هر چند در اطلاعیه ستاد ملی مقابله با کرونا و ابلاغیه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مبنی بر فعالیت مراکز فرهنگی و هنری تا ساعت ۱۸، این مساله را برای هنرمندان تئاتر که غالبا فعالیت خود را بعد از ساعت ۱۸ آغاز و تا ساعات ابتدایی شب ادامه می دادند، با تناقض مواجه کرده است. اما از سویی پشت سرگذاشتن هفته کتاب جمهوری اسلامی و تلاش و ممارست هر چه بیشتر هنرمندان تئاتر برای زنده نگه داشتن چراغ این هنر در این روزهای تعطیلی و کم کاری، فعالان این عرصه با تاکید بر رعایت حداکثری شیوهنامههای بهداشتی جنب و جوش مثالزدنیای را در امور اجرایی و جشنوارهای از خود نشان دادند.
آنچنان که به سبب نزدیک شدن به اوج فعالیتهای جشنوارهای تئاتر کشور که غالبا در نیمه دوم سال است، هنرمندان و مسئولان دست در دست هم تلاش میکنند تا با ارائه راهکارهای خلاقانه بتوانند برنامهها و رویدادهای تئاتری کشور را در روزها و ماههای پیشرو، زیر سایه سنگین ویروس کرونا برنامهریزی و اجرایی کنند.
در همین راستا از گوشه و کنار ایران خبر فعالیتهای اهالی این هنر در عرصههای مختلف تولید، اجرا و جشنوارهها به گوش میرسد.
از مهمترین رویدادها و اتفاقات این هفته میتوان به تصمیم جدید دبیر جشنواره تئاتر فجر با توجه به شیوع ویروس کرونا، کارگردانی نمایش «بانوی محبوب من» توسط گلاب آدینه، انتشار فراخوان رویداد نمایشنامهنویسی «راه روشن»، آموزش برخط و رایگان مبانی نمایشنامهنویسی، معرفی ظرفیتهای بخش دگرگونههای اجرایی جشنواره تئاتر فجر، معرفی هیات علمی فصل پنجم پروژه آموزشی چهارفصل تئاتر ایران، معرفی مقالات برگزیده هفتمین سمینار پژوهشی تئاتر «مقاومت»، افتتاح دفتر کانونهای نمایشی پردیس تئاتر تهران، اعلام جزئیات شیوه ارسال آثار به یک بخش از جشنواره نمایش عروسکی، معرفی داوران بخش دانشجویی جشنواره سراسری تئاتر مقاومت، دو انتصاب در جشنواره تئاتر دانشگاهی ، حضور نمایش ایرانی در فستیوال تئاتری آمریکا، انتشار مجموعه نمایشنامه «وسط پاییز» در هفته کتاب و رخدادهای دیگر اشاره کرد.
اگر پیگیری بی وقفه اخبار ویروس کرونا کمتر زمانی برای رصد اخبار تئاتر برای شما باقی گذاشته در گزارش پیش رو مهمترین اخبار این حوزه را در بازه زمانی ۲۷ آبان ماه تا سوم آذر ماه ۱۳۹۹ مرور کنید.
تصمیم جدید دبیر جشنواره تئاتر فجر با توجه به شیوع ویروس کرونا
دبیر سیونهمین جشنواره تئاتر فجر با توجه به شیوع ویروس کرونا برای آن دسته از کارگردانهای متقاضی که به دلیل تعطیلی تئاتر در شرایط کرونایی از اجرا بازماندند، شرایط متفاوتی را در نظر گرفت.
حسین مسافرآستانه با در نظر گرفتن تعطیلی تئاتر برای گروههای نمایشی که طبق فراخوان میتوانستند تقاضای خود برای حضور در بخش صحنهای جشنواره تئاتر فجر ارائه دهند، شرایط متفاوتی را در نظر گرفت.
طبق اعلام دبیر جشنواره سیونهم تئاتر فجر، گروه های نمایشی که در جدول برنامههای تماشاخانههای تهران و شهرستان ها قرار داشتند ولی به اجرای عمومی نرسیدهاند میتوانند ضمن هماهنگی با شورای ارزشیابی و نظارت اداره کل هنرهای نمایشی و دریافت مجوز، تا ۱۵ آذرماه فرایند ثبت نام در سایت را مطابق فراخوان اعلام شده انجام دهند.
در فراخوان اعلامی از سوی دبیرخانه سیونهمین جشنواره تئاتر فجر، آثاری که در فاصله زمانی اول آبان ۹۸ تا پایان شهریور ۹۹ اجرا شده باشند، میتوانستند حداکثر تا تاریخ پایان مهر ۱۳۹۹ فرآیند ثبتنام در سایت جشنواره را انجام دهند.
همینطور آثاری که در فاصله زمانی اول مهر ۹۹ تا ۳۰ آبان سال جاری قرار اجرا داشتند، میتوانستند حداکثر تا تاریخ ۵ آذر ۱۳۹۹ فرآیند ثبتنام در سایت جشنواره را انجام دهند که بر اساس تصمیم دبیر جشنواره هر اثر نمایشی که در این دو بازه زمانی قرار اجرا داشته و به دلیل شرایط شیوع ویروس کرونا امکان اجرا پیدا نکرده است میتواند تا زمان در نظر گرفته شده (۱۵ آذر) نسبت به ارائه درخواست خود و ثبت نام در سایت جشنواره مطابق با فراخوان اقدام کند.
انتشار فراخوان رویداد نمایشنامهنویسی «راه روشن»
رویداد نمایشنامهنویسی «راه روشن» با محوریت کتاب شریف «نهجالبلاغه» به منظور ترویج اندیشههای بلند علوی و آموزههای گرانقدر امام علی(ع) در آیینه هنرهای نمایشی به ادارهکل هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و انجمن هنرهای نمایشی ایران برگزار میشود.
متقاضیان باید در مرحله نخست، طرح و ایده نمایشنامه خود را به صورت مبسوط و با در نظر داشتن ضوابط نگارش در بخش ویژه رویداد «راه روشن» روی تارنمای ایرانتئاتر به نشانی http//:theater.ir بارگذاری کرده، فرم ویژه تقاضای حضور را تکمیل و کد رهگیری دریافت کنند.
هیات انتخاب پس از مطالعه و ارزیابی طرحهای رسیده، آن دسته از طرحهای نمایشی را که در راستای اهداف برگزاری، مطابق با مضامین و رویکردهای این رویداد هنری و برخوردار از ظرفیت تبدیل شدن به نمایشنامه باشد انتخاب و معرفی میکند.
در این رویداد آثاری پذیرفته میشوند که تولید جدید محسوب شوند و تا پیش از این اجرایی از آنها به صحنه نرفته باشد و در مسابقه نمایشنامهنویسی دیگری برگزیده نشده یا به چاپ نرسیده باشند.
مهلت تکمیل فرم تقاضا و بارگذاری طرح روی تارنمای ایرانتئاتر تا ۲۰ دی ۱۳۹۹ و زمان معرفی طرحهای برگزیده ۱۱ بهمن سال جاری است و برگزیدگان تا اول اردیبهشت ۱۴۰۰ فرصت دارند اثر کامل خود را ارائه دهند.
آموزش برخط و رایگان مبانی نمایشنامهنویسی
کارگاه آنلاین آموزش نمایشنامهنویسی در فرهنگسرای انقلاب اسلامی به صورت رایگان برگزار می شود.
در این کارگاه که از چهارشنبه (پنجم آذرماه) آغاز می شود، مهراب رستمی نویسنده و کارگردان به آموزش آنلاین نمایشنامهنویسی مقدماتی می پردازد. وی در رشته نمایش با گرایش ادبیات نمایشی تحصیل کرده است و به عنوان بازیگر، مدیر صحنه و دستیارکارگردان فعالیت دارد.
در این کارگاههای ۱۰ جلسه ای، مقدمات نمایشنامهنویسی آموزش داده می شود. علاقه مندان برای شرکت در این کارگاه رایگان کافی است چهارشنبه (پنجم آذرماه) از ساعت ۱۳ تا ۱۴ لایو اینستاگرام فرهنگسرای انقلاب اسلامی به نشانی f.enghelab را تماشا کنند.
معرفی هیات علمی فصل پنجم پروژه آموزشی چهارفصل تئاتر ایران
ایوب آقاخانی مؤسس و مدیر پروژه جامع آموزشی نمایشنامهنویسی سراسری چهارفصل تئاتر ایران، هیات علمی فصل پنجم این پروژه را با عنوان «مدافعان سلامت» معرفی کرد.
شهرام کرمی و سعید اسدی اعضای هیات علمی این فصل به بررسی طرحهای اولیه رسیده از سرتاسر کشور (به جز تهران) به دفتر مطالعات و پژوهشهای مرکز هنرهای نمایشی حوزه هنری به عنوان دبیرخانه این پروژه خواهند پرداخت و با معرفی ایدههای منتخب، صاحبانِ ایدهها فرایند نگارش نسخه کامل نمایشنامه خود را آغاز خواهند کرد تا پس از آن به صورت حضوری و به میزبانی مرکز هنرهای نمایشی حوزه هنری مشاورههای نهایی را دریافت کنند.
هیات علمی فصل چهارم از دور نوین این پروژه، با عنوان «شهدای مقاومت»، دو اثر منتخب نهایی خود را با نامهای «ایرج» نوشته محمدعلی دستان از استان فارس (به صورت قطعی) و «درد مدام» نوشته زهرا محمودی از استان قم (به صورت مشروط) به انتشارات سوره مهر معرفی کردند تا در صورت توافقهای اصولی به دست چاپ سپرده شوند.
معرفی مقالات برگزیده هفتمین سمینار پژوهشی تئاتر «مقاومت»
هیات علمی هفتمین سمینار پژوهشی تئاتر «مقاومت» متشکل از فرهاد مهندسپور، یدالله آقاعباسی و غلامحسین دریانورد، پس از خوانش ۵۴ چکیده در مرحله نخست و تایید ۳۸ چکیده برای ارسال کامل مقاله، در مرحله نهایی ۳۰ مقاله دریافت کرده و از بین مقالات دریافت شده، ۱۱ مقاله را به عنوان مقالات منتخب معرفی کردند.
مقالات منتخب هفتمین سمینار پژوهشی تئاتر مقاومت به قلم پژوهشگران و نویسندگانی چون علی رویین، مهشید حسینیان، آرمان طیران، محمدرضا رسولی، پریسا کیومرثی، رضا نادری، شهرام احمدزاده، لیلی عاج، ایرج افشاری اصل، فریبا جعفری، مهدی نصیری و سلما محسنی اردهالی به رشته تحریر درآمده است.
هفتمین سمینار پژوهشی تئاتر مقاومت با دبیری جهانشیر یاراحمدی، همزمان با برگزاری هفدهمین جشنواره سراسری تئاتر مقاومت برگزار خواهد شد.
گلاب آدینه «بانوی محبوب من» را به صحنه میبرد
گلاب آدینه نمایش موزیکال «بانوی محبوب من» را برای خرداد ۱۴۰۰ به صحنه میبرد.
نمایش موزیکال «بانوی محبوب من» به کارگردانی و بازنگری گلاب آدینه و تهیه کنندگی حمیدرضا علی نژاد در بهار سال آینده به صحنه خواهد رفت.
این نمایش موزیکال بر اساس فیلم «بانوی زیبای من» به کارگردانی جرج کیوکر و فیلمنامهای از آلن جی لرنر با اقتباس از نمایشنامه «پیگمالیون» اثر جرج برنارد شاو به صحنه میرود.
داستان این نمایش درباره استاد آوا شناسی دانشگاهی است که با دوست زبان شناس خود شرط میبندد تا دختر گل فروش و عامی لندنی را تبدیل به بانویی متشخص کند تا در مهمانیهای اشرافی بدرخشد.
تمرینات این نمایش با رعایت تمامی پروتکلهای بهداشتی از ۱۸ مرداد ماه روزانه در چند نوبت با تعداد محدودی از بازیگران، گروههای موسیقی و حرکات موزون آغاز شده است. این نمایش موزیکال با حضور ۵۰ هنرمند تئاتر و موسیقی روی صحنه خواهد رفت.
گلاب آدینه در سالهای اخیر بیشتر به عنوان بازیگر در تئاتر و سینما فعالیت داشته و آخرین تجربه کارگردانی او در تئاتر نمایش «شبی در طهران» نوشته محمد چرمشیر بوده است.
افتتاح دفتر کانونهای نمایشی پردیس تئاتر تهران
دفتر کانونهای نمایشی پردیس تئاتر تهران با حضور معاون هنری سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران و دبیر سی و نهمین جشنواره تئاتر فجر افتتاح شد.
این دفتر با ۶ عنوان کانون پیرامون موضوعهایی که تئاتر با آنها دخیل است شامل تئاتر درمانی «حس خوب» با مدیریت سیدعلیرضا مرتضوی و سعیده صفارهرندی، تئاتر کاربردی موزه با مدیریت میلاد جباری مولانا، تئاتر سایه با مدیریت رضا فقیهی، تئاتر گَل گَل با مدیریت رضا بهنامی، تعزیه با مدیریت طاها حسین مرادی و تئاتر توانبخشی «ارمغان» با مدیریت مینا خانمحمدی فعالیت خود را آغاز کرد.
حسین مسافرآستانه دبیر سیونهمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر نیز در آیین افتتاحیه پردیس تئاتر تهران گفت: افتتاح کانونهای نمایشی پردیس تئاتر تهران حرکت بسیار مناسبی در جهت رشد برنامههای این مجموعه است و قطعاً تولیدات خوبی را به زودی شاهد خواهیم بود.
براساس این گزارش، پخش ۱۰شب تئاتر آنلاین، پخش تعزیه آنلاین در دو دهه محرم و صفر، برگزاری سوگواره نمایشنامهخوانی «دردانه» به صورت آنلاین، راهاندازی قرارگاه جهادی تئاتر کودکان و نوجوانان با عنوان پویش «تئاتر برای همه بچهها»، رادیو «دراما» با تولیدات آثار نمایشی مختلف در فضای مجازی (۲۳ اثر تاکنون)، کاروانهای شادپیمایی عروسکی در مناسبتهای مختلف و… از جمله فعالیتهای پردیس تئاتر تهران در دوران شیوع بیماری کرونا بوده است.
اعلام جزئیات شیوه ارسال آثار به یک بخش از جشنواره نمایش عروسکی
امیر عابدی مدیر بخش مسابقه و نمایشگاه عکس هجدهمین جشنواره نمایش عروسکی تهران- مبارک ضمن اعلام خبر چگونگی ارسال آثار از سوی متقاضیان برای شرکت در این رویداد گفت: متقاضیان میتوانند تا تاریخ ششم دیماه ۱۳۹۹ آثار خود را به ایمیل tehranmobarak@theater.ir ارسال کنند.
وی با تصریح چگونگی ثبت نام متقاضیان، افزود: مطابق آنچه در فراخوان اعلام شد فرآیند ثبت تقاضای شرکت در مسابقه و نمایشگاه عکس هجدهمین جشنواره نمایش عروسکی تهران- مبارک از طریق تارنمای https://tehranmobarak.theater.ir/ صورت میگیرد و http://tehranmobarak.theater.ir/fa/form_data/add/form_id لینک مستقیم فرم ثبت نام است.
پیش از این اعلام شده بود که متقاضیان میبایست آثار خود را روی لوح فشرده از طریق پست پیشتاز یا به صورت حضوری به دبیرخانه جشنواره تحویل دهند و پس از دریافت کد رهگیری، از طریق تارنمای ذکرشده اقدام به ثبت نام کنند که با توجه به شرایط ویژه فعلی تحت تاثیر شیوع ویروس کرونا، آدرس ایمیل ذکر شده نیز راه دیگری برای ارسال آثار و دریافت کد رهگیری و پس از آن، ثبت نام در تارنمای جشنواره است.
مسابقه و نمایشگاه عکس هجدهمین جشنواره نمایش عروسکی تهران- مبارک که به مدیریت امیر عابدی برگزار میشود مختص عکس آن دسته از نمایشهای عروسکی است که در بازه زمانی اول اردیبهشت ۹۵ تا اول دی ۹۹ در داخل کشور، در قالب اجرای عمومی، جشنوارهها یا دیگر رویدادهای داخلی روی صحنه رفته باشد.
در راستای رعایت شیوهنامههای بهداشتی و صیانت از سلامت گروههای نمایشی و مخاطبان، بیشتر بخشهای هجدهمین جشنواره نمایش عروسکی تهران- مبارک در اسفندماه سال جاری، با بهرهگیری از ظرفیتهای فضای مجازی برگزار میشود.
معرفی داوران بخش دانشجویی جشنواره سراسری تئاتر مقاومت
دبیر هفدهمین جشنواره سراسری تئاتر مقاومت، اعضای هیات داوران این جشنواره در بخش نمایشهای دانشجویی را معرفی کرد.
شهرام زرگر، سعید اسدی و سروش طاهری طی احکامی جداگانه از سوی حمید نیلی دبیر این دوره از جشنواره تئاتر مقاومت به عنوان داوران بخش دانشجویی این جشنواره معرفی و منصوب شدند.
آمادگی «خاطرات خانه ای که…» برای اجرا در جشنواره تئاتر مقاومت
نمایش «خاطرات خانه ای که …» به همت گروه تئاتر قاب سپید خیال و به نویسندگی کامران شهلایی و کارگردانی امین اشرفی با پایان تمرینهای خود آماده اجرا در جشنواره تئاتر «مقاومت» میشود.
سیروس سپهری، مهری آل آقا، بنیامین صیادی نیا، سحر باقرآبادی و حمیدرضا مرادی در نمایش «خاطرات خانه ای که …» به عنوان بازیگر حضور دارند.
در خلاصه داستان این نمایش آمده است: سال ۱۳۶۵ خانوادهای کرمانشاهی، مشغول زندگی روزمره خود هستند که ناگهان اصابت بمبی، ۴ نفر از خانواده ۵ نفرشان را به کام مرگ فرومی برد. اما اکنون خیال آنها هرکدام دوست ندارد آن نفر پنجم باشد…
این نمایش با توجه به محدودیت های کرونایی به صورت آنلاین و در بستر اعلام شده توسط دبیرخانه جشنواره تئاتر «مقاومت» قابل مشاهده خواهد بود.
دو انتصاب در جشنواره تئاتر دانشگاهی
دبیر بیستوسومین جشنواره بینالمللی تئاتر دانشگاهی ایران با ابلاغ حکمی مدیر بخش رادیو تئاتر این دوره از جشنواره را منصوب کرد.
مجتبی جدی دبیر بیستوسومین جشنواره بینالمللی تئاتر دانشگاهی با صدور حکمی علی بهرامی را به عنوان مدیر بخش رادیو تئاتر این دوره منصوب کرد. همچنین مجتبی جدی دبیر بیست و سومین جشنواره بین المللی تئاتر دانشگاهی با صدور حکمی پریسا عباس زاده را به عنوان مدیر بخش عکس، پوستر و ماکت این دوره منصوب کرد.
بیست و سومین جشنواره بین المللی تئاتر دانشگاهی به دبیری مجتبی جدی از آبان ۹۹ با بخش پژوهش (جایزه دکتر فرهاد ناظرزاده کرمانی)، نمایشنامه نویسی (جایزه اکبر رادی)، ترجمه، ماکت صحنه، عکس، پوستر، کارگاه ها و درس گفتارها کار خود را آغاز کرده است.
حضور نمایش ایرانی در فستیوال تئاتری آمریکا
پنجاهویکمین دوره فستیوال The Red Curtain آمریکا با رویکرد «در خانه بمانید، زنده بمانید» به صورت پخش آنلاین در سراسر دنیا برگزار خواهد شد و نمایش «Labor» به کارگردانی ماهانا نریمانی در میان فینالیستهای این فستیوال اجرا خواهد شد.
۹ نمایش حاضر در این فستیوال از کشورهای ایران، آمریکا، فنلاند، ایرلند، برزیل، سنگاپور، ولز و هند خواهد بود که توسط ۱۲ داور از سراسر دنیا انتخاب شده اند.
مونا ارباسی، مبینا روزبهانی، سپیده مظاهری تهرانی، کیمیا نهرین و ماهانا نریمانی بازیگران این نمایش هستند. همچنین مهدی مشهدی کاظمی دستیار کارگردان، آرزو نصوحی مترجم و تلما ابراهیمی طراح پوستر این گروه هستند.
نمایش داستان چهار زن باردار را روایت میکند که یک سال پس از انتشار ویروس فیلوویرید به انستیتویی دولتی وارد میشوند تا صلاحیت آن ها برای مادرشدن و دریافت واکسن سنجیده شود.
اجرای نمایش «Labor» در این فستیوال به زبان فارسی و با زیرنویس انگلیسی خواهد بود.
علاقه مندان می توانند برای تهیه بلیت به سایت Theredcurtaininternational.org مراجعه کنند. با توجه به خیریه بودن درآمد این جشنواره پرداخت هزینه بلیت از رایگان تا هر مقداری که تماشاگران توانایی پرداخت آن را دارند، قابل تغییر است.
انتشار مجموعه نمایشنامه «وسط پاییز» در هفته کتاب
جواد اشکذری نویسنده و هنرمند تئاتر اهل مشهد با بیان اینکه «وسط پاییز» شامل سه نمایشنامه بر اساس سه واقعیت اجتماعی است، گفت: سه نمایشنامه «شرم و دغدغه»، «وسط پاییز» و «من یک مادرم، ابراهیم» را با سه روایت متفاوت از جامعه در سه سال مختلف در دهه ۹۰ نوشتهام که در این کتاب منتشر شده است.
وی افزود: این سه نمایشنامه، هر یک رویکرد متفاوتی از رویارویی زن با زندگی و پدیدههای اجتماعی دارد که بهنوعی منجر به مرگ میشود. سه مادر در سه موقعیت متفاوت و در نبود پسرشان، دچار احساسهایی نظیر «ترس و تردید»، «عشق» و «انتظار» میشوند که هر یک بهعنوان تم نمایش، جذابیتهایی برایم داشته است. نمایشنامه «شرم و دغدغه» در سال ۹۳ نوشتم که در سال ۹۴ در جشنواره سی و چهارم تئاتر فجر در بین چهار نامزد برتر نهایی قرار گرفت و نیز جوایزی از جشنوارههای مختلف گرفته و در بسیاری از شهرهای کشور هم روی صحنه رفت.
اشکذری در پایان گفت: نمایشنامههای «وسط پاییز» بر اساس رسم و رسوم قبیلهای و «من یک مادرم، ابراهیم» بر اساس زندگی مادر شهید هادی در سالهای ۹۷ و ۹۸ نوشتم و از جدیدترین آثارم در این عرصه بهشمار میآید.