شما اینجا هستید

تحلیل خبری » ورود غیر رسمی VAR؟ خیر!

گروه ورزشی- السا استرون

در مسابقه پیکان و ذوب آهن، اتفاق عجیبی رخ داد و پس از اینکه داور مسابقه، تصمیم بر گرفتن ضربه پنالتی به سود پیکانی‌ها گرفته بود، با اعتراض تیم مقابل، ضربه پنالتی را لغو کرد و بسیاری اعلام کردند که داور از طریق دیدن صحنه ضبط شده  مسابقه به اشتباهش پی برده است؛ موضوعی که خلاف قوانین AFC و داوری است.
طی چند سال گذشته نبود تکنولوژی کمک داور ویدیویی (VAR) که با دیدن فیلم بازی (به صورت زنده و آنلاین توسط تیمی که در اتاق مخصوص مستقر هستند) اشتباهات داور مسابقه را از طریق هدست، به او اعلام می‌کنند، به فوتبال ایران ضربه زده است. با این تکنولوژی جهانی که در بسیاری از لیگ‌ها و تورنمنت‌های جهانی برگزار می‌شود، داوران امکان اجرای بهتر قوانین فوتبال و همچنین کاهش اشتباهات داوری را دارند. اما در فوتبال ایران که مربیان لیگ هر روز و با هر اتفاقی می‌خواهند دلیل ناکامی تیم خود را به گردن داور بیندازند، داوران قبل و بعد از مسابقات با فشار عجیبی از سوی هوادران و باشگاه‌ها روبه‌رو می‌شوند و این فشار بر روی تصمیمات آنها تاثیرگذار است، هنوز این تکنولوژی جهانی که دو سال پیش در کشور خودمان بومی‌سازی شد و حتی (VAR) ساخت ایران که با حضور علیرضا فغانی و مهدی تاج (رئیس وقت فدارسیون فوتبال) مورد آزمایش قرار گرفت و تقریبا تاییدیه فیفا را هم به خود اختصاص داد، خبری از کمک داور ویدئوی نیست و این موضوع هر هفته باعث ایجاد جنجال در مسابقات لیگ برتر می‌شود.

*ورود غیر رسمی VAR؟
با این مقدمه، باید اشاره‌ای داشته باشیم به بازی روز پنجشنبه، پیکان و ذوب آهن که در دقیقه ۸۱ مسابقه، صحنه‌ای مشکوک در محوطه جریمه ذوب آهن رخ داد و حسین پورامینی مهاجم پیکان «با» یا «بدون» برخورد با عبدالله حسینی مدافع ذوب‌آهن، به روی زمین افتاد و سید رضا مهدوی داور مسابقه اعلام ضربه پنالتی به سود پیکان کرد. این تصمیم بحث برانگیز در شرایطی رخ داد که مسابقه با نتیجه یک بر یک درجریان بود، اما با اعتراض شدید بازیکنان ذوب آهن و پس از دو دقیقه توقف مسابقه، داور تصمیم اشتباهش را پذیرفت و پنالتی را لغو کرد. اتفاق عجیب‌تر زمانی‌ رخ داد که بازیکنان و کادر فنی ذوب آهن از داور خواستند با بازبینی آن صحنه خطا از طریق دوربین شخصی ضبط بازی یا پخش زنده از تلویزیون، تصمیمش را عوض کند.  در این بین برخی در شبکه‌های اجتماعی نوشتند که تصمیم مهدوی پس از دیدن مجدد آن صحنه عوض شد و برخی از رسانه‌ها به نوعی به استفاده غیر مستقیم از تکنولوژی VAR  (غیر رسمی) اشاره کردند، که  این اتفاق طبق قوانین داوری فیفا و کنفدراسیون فوتبال آسیا، خلاف مقرارات است و می‌تواند برای داور محرومیت به همراه داشته باشد. در پایان آن بازی شاگردان مهدی تارتار با کسب یک امتیاز زمین مسابقه را ترک کردند و سرمربی جوان تیم پیکان با اینکه می‌توانست با آن ضربه پنالتی سه امتیاز مسابقه را کسب کند، از تیم داوری حمایت کرد.

*هماهنگی تیم داوری بود، نه بازبینی
برای بررسی بیشتر این موضوع «وطن روز» با یک عضو کمیته داوران فدراسیون فوتبال گفت‌وگویی انجام داد. مسعود مرادی که سال‌ها ارزیاب داوری کنفدراسیون فوتبال آسیا (AFC) است، درباره آن اتفاق گفت:‌ اصلا چنین چیزی صحت ندارد و اگر داور مسابقه به سمت تلویزیون و دوربین شخص یا متعلق به باشگاه‌ها برود و صحنه‌ای را دوباره ببیند، خلاف مقررات فیفا و کنفدراسیون فوتبال آسیا است. در آن صحنه یک هماهنگی خوبی بین داور چهارم (آقای میثم حیدری از شهرستان چهار محال بختیاری) و کمک داور رخ داد و داور چهارم  از کمک داور خواست که به داور وسط زمین اعلام کند، تصمیمش مبنی بر گرفتن پنالتی اشتباه بوده است.
مسعود مرادی در ادامه افزود:  ما در پایان مسابقه و با توجه به حواشی به وجود آمده، نظرات نماینده فدراسیون و ناظر داوری را جویا شدیم و هر دو نفر اعلام کردند که اصلا داور مسابقه فیلم بازی را ندیده است. اصلا این موضوع نشدنی است و زمانی‌که ما تکنولوژی VAR نداریم، داور نمی‌تواند طبق مقررات فیفا و AFC به تصاویر ضبط شده مراجعه کند و در تصمیمش تجدید نظر نماید. این تصمیم بر اساس اطلاعات صحیح ارائه شده توسط داور چهارم بود. ما باید بپذیریم داور در اعلام ضربه پنالتی دچار اشتباه شده ولی در نهایت تصمیمی که گرفته شد، باعث جاری شدن عدالت بود.

*ضرورت وجود کمک داور ویدئویی
این اتفاقات و صحنه‌های مشابه آن در سال‌های اخیر بیش از گذشته نیاز فوتبال ما را به var  نشان می‌دهد. با توجه به اعتراضاتی که از سوی تیم‌ها هر هفته صورت می‌گیرد و رفتارها و بیانیه‌هایی که برعلیه داوری منتشر می‌شود، باید هر چه سریع‌تر فوتبال ما به سیستم کمک ویدئوی داوری مجهز شود و این یک عزم و اراده جدی از سوی فدراسیون فوتبال و باشگاه‌ها می‌خواهد. در فوتبالی که سالانه صدها میلیارد تومان پول در آن جابه‌جا می‌شود، فقط برای خرید دستگاه VAR پول موجود نیست. با این  تکنولوژی هم فشار از روی دوران برداشته می‌شود و هم درصد اشتباهات کاهش پیدا می‌کند.

*حرف‌های مربی پیکان قابل تقدیر بود
این داور بین المللی فوتبال به رفتار مربیان و بازیکنان تیم پیکان در پایان بازی نیز اشاره کرد و آن را مورد تمجید قرار داد: «با توجه به اعتراضاتی که هر روز به داوران فوتبال ما می‌شود، جا دارد در این وانفسا که هیچ کسی از داور حمایت نمی‌کند و همه می‌خواهند دلیل باخت تیم‌شان را به‌گردن داور بیندازند، از حرکت خوب مهدی تارتار، سرمربی جوان تیم پیکان که بسیار جوانمردانه و منصفانه در پایان مسابقه تیم داوری را مورد حمایت قرار داد، تشکر کنم. وقتی او می‌پذیرد که صحنه پنالتی که به نفع تیمش بود و می‌توانست سه امتیاز را به پیکان بدهد، اشتباه بوده و حتی بازیکن این تیم که پس از مسابقه می‌گوید که خطایی روی او اتفاق نیفتاده، این‌ حرکات جوانمردانه در فوتبال ما کم دیده می‌شود و جای تشکر دارد. فدراسیون فوتبال باید به این حرکت جوانمردانه و صحبت‌های آنها واکنش نشان دهد و آنها مورد تقدیر قرار دهد، چون از اینگونه حمایت‌ها نسبت به داور و اظهار نظرها خیلی کم در فوتبال عصبانی ما صورت می‌گیرد.
وی در پایان خاطر نشان کرد: بازهم تاکید می‌کنم برخلاف ادعاهای مطرح شده به‌هیچ عنوان دیدن صحنه پنالتی و خطای بازیکن ذوب آهن صحت ندارد، چون گزارش ناظر مسابقه و نماینده فدراسیون مبنی بر این است که این تصمیم از سوی داور چهارم به اطلاع داور مسابقه رسیده است، اصلا داور فرصتی ندارد که تلفن همراه یا تلویزیون را ببیند و این موضوع کذب محض است.

 

استفاده از خبر با ذکر منبع بلامانع است

شما هم می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید

کامل کردن گزینه های ستاره دار (*) الزامی است -
آدرس پست الکترونیکی شما محفوظ بوده و نمایش داده نخواهد شد -

پایگاه خبری، تحلیلی وطن آزاد