شما اینجا هستید

بین الملل » پشت پرده مصالحه عربستان و قطر

گروه بین الملل «وطن روز»

برخی تحلیلگران معتقدند که ترامپ در روزهای پایانی ریاست جمهوری خود فشار بیشتری بر کشورهای منطقه خلیج فارس در تقابل با ایران وارد کرده است.
«فیصل بن فرحان» وزیر امور خارجه عربستان سعودی شب گذشته در یک نشست خبری اعلام کرد که بر اساس توافق نشست «العلا» چهار کشور عربی از جمله عربستان، مصر، بحرین و امارات متحده عربی، روابط دیپلماتیک خود با قطر را از سر گرفتند. وی افزود: تمام اختلافات با قطر رفع و روابط دیپلماتیک به طور کامل با این کشور برقرار شده است.
چهل و یکمین نشست شورای همکاری خلیج فارس با حضور امیر قطر پس از سه سال قطع روابط دیپلماتیک با عربستان و چند کشور عربی دیگر روز گذشته در شهر العلا به ریاست «محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان برگزار شد.
وزیر امور خارجه کویت پیش از این در روز دوشنبه اعلام کرده بود که قطر و عربستان برای بازگشایی حریم هوایی و مرزهای زمینی و دریایی دو کشور توافق کردند.
«مطهر الصفاری» تحلیلگر سیاسی معتقد است که «توافقنامه العلا را می توان حل و فصل جزئی بحران خلیج فارس توصیف کرد. کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس در تلاشند تا فشار بیشتری به ایران وارد کنند و از طریق بهبود موقعیت خلیج فارس راه محاصره اقتصادی آمریکا علیه ایران را هموار کنند».
بن سلمان در نشست شورای همکاری خلیج فارس در شهر تاریخی العلا به وضوح تاکید کرد که اعضاء این شورا باید در جهت پیشبرد منطقه و مقابله با چالش های پیرامون آن به ویژه تهدیدهای ایران متهد شوند.

*عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی
الصفاری همچنین معتقد است که «انگیزه های بسیاری برای این آشتی و تلاش های بی وقفه کویت برای دستیابی به آن وجود دارد. از جمله فشارهای «دونالد ترامپ» که مشتاق است تا پیش از ترک کاخ سفید آخرین حمله علیه ایران را به انجام برساند. همچنین کاهش تنش میان قطر و چهار کشور عربیT گام اولیه در جهت عادی سازی روابط با اسرائیل است. از طرفی عربستان سعودی انگیزه های بیشتری برای حل و فصل و مصالحه با قطر دارد و آغاز روابط جدید در منطقه زمینه سازی مناسبی برای بن سلمان در بدو رسیدن به پادشاهی است و ریاست نشست شورای همکاری خلیج فارس خود گواه این امر است».

*چالش های منطقه ای و اقتصادی
«جابر الحرامی» دیگر تحلیلگر سیاسی معتقد است که «چالش های منطقه ای و اقتصادی از جمله چالش عربستان در یمن، عراق و سوریه، روابط با ایران و اوضاع اقتصادی تحت تاثیر کاهش قیمت سوخت و بیماری همه گیر کرونا، باعث تصمیم به حل بحران منطقه خلیج فارس شده است. سه سال پس از قطع روابط دیپلماتیک هر دو طرف به این نتیجه رسیده اند که ادامه این روند باعث خسارات شدید برای منطقه خواهد شد. ضمن آنکه شورای همکاری خلیج فارس نیز به دلیل شکاف میان اعضاء نفوذ خود را از دست داده و نمی تواند به عنوان یک نهاد واحد به کار خود ادامه دهد».

*برد ترامپ یا بایدن
برخی تحلیلگران نیز بر این باورند، از آنجا که قطر میزبان بزرگترین پایگاه نظامی آمریکا در خاورمیانه است، دولت دونالد ترامپ نگران اختلاف میان متحدان خود در منطقه و تضعیف قدرت علیه ایران است، بنابراین فشار زیادی بر کشورهای حاشیه خلیج فارس در جهت حل اختلاف وارد کرده تا پیش از آغاز ریاست جمهوری «جو بایدن» یک پیروزی دیپلماتیک به نام خود به ثبت برساند.
نقش حمایتی آمریکا از کویت در روند میانجیگری میان قطر و چهار کشور عربی مشهود بوده است. تصویر «جارد کوشنر» داماد ترامپ و مشاور ارشد وی، به هنگام سخنرانی ولیعهد عربستان در نشست العلا نیز دیده می شود.
عربستان سعودی، مصر، بحرین و امارات متحده عربی در روز ۵ ژوئن سال ۲۰۱۷ میلادی (۱۵ خرداد ۹۶) قطر را به حمایت از گروه های تروریستی متهم و تمام روابط دیپلماتیک خود با این کشور را قطع و علیه این کشور تحریم های اقتصادی اعمال کردند.

 

منبع: خبرگزاری آناتولی

استفاده از خبر با ذکر منبع بلامانع است

شما هم می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید

کامل کردن گزینه های ستاره دار (*) الزامی است -
آدرس پست الکترونیکی شما محفوظ بوده و نمایش داده نخواهد شد -

پایگاه خبری، تحلیلی وطن آزاد