گروه بین الملل- امیرحسین شجاعی
به دنبال انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده آمریکا، یک رستوران چینی در پکن در صدر اخبار بین الملل قرار گرفت؛ رستورانی که از مدت ها قبل تاسیس شده و مورد توجه بسیاری از مردم این کشور است. درست ۹ سال پیش، بایدن، معاون اوباما، مهمان این غذاخوری بوده و با «شی جین پینگ» رئیس جمهور چین دیدار کرده بود.
اوباما سفر طولانی و پرهزینه ای برای آشنایی هرچه بیشتر بایدن و پینگ ترتیب داده بود. این دو وقت زیادی را برای تبادل تجربیات خود صرف کردند اما به نظر می رسد این گذشته، تضمین کننده روابط آینده چین و آمریکا نخواهد بود.
پیش از انتخابات ایالات متحده، بسیاری از تحلیلگران چینی پیش بینی کرده بودند که انتخاب بایدن یا ترامپ سودی برای چین نخواهد داشت زیرا هر دوی آن ها به یک سری سیاست های کلی که مبتنی بر دشمنی با چین است ادامه خواهند داد؛ اما سوال مهم اینجاست که «پینگ» چه موضعی در قبال آمریکا خواهد گرفت. یکی از منابع مطلع چینی می گوید: «رئیس جمهور چین می داند که چگونه با آمریکا رفتار کند؛ او امید دارد در دوران پسا ترامپ روابط چین با آمریکا بهتر شود؛ چون بایدن به اندازه ترامپ غیر قابل پیش بینی نیست.»
یک سال پس از سفر پرحاشیه اوباما به چین، در زمستان ۲۰۱۲، شی جین پینگ به ایالات متحده رفت و بایدن، پینگ را به دفتر خود دعوت کرد و آن ها ساعت ها درباره مسایل و مشکلات جهانی گفت وگو کردند؛ سپس بایدن پینگ را به لس آنجلس، جایی که فیلم های هالیوودی ساخته و پرداخته می شوند، برد و در این دیدار بایدن به پینگ قول داد که هالیوود با صعنت سینمای چین ارتباط بیشتری داشته باشد.
در سال ۲۰۱۷ نیز پینگ بار دیگر به آمریکا سفر کرد، اما اثری از بایدن نبود که او را به گردش های طولانی مدت در شهر های ایالات متحده ببرد؛ این بار ترامپ، شخصیتی معروف در برنامه های تلویریونی که هیچ دانشی در سیاست و حقوق نداشت، به قدرت رسیده بود. همسر ترامپ، شی جین پینگ و خانواده اش را به یک ضیافت شام دعوت می کند و به ظاهر آن ها لحظات خوبی را با یکدیگر می گذرانند که در میانه آن «شی» متوجه می شود حمله موشکی از سوی ایالات متحده به سوریه انجام شده است، بدون اینکه ترامپ این موضوع را با پینگ درمیان بگذارد. به همین دلیل پینگ خاطره خوشی از این سفر ندارد.
پس از آن که پینگ رییس جمهور چین شد، طرح جدیدی ارایه کرد مبنی بر اینکه کشورهای حاضر در اقیانوس آرام، منافع تجاری، اقتصادی و امنیتی را در این اقیانوس با هم تقسیم کنند به نحوی که نیمه غربی این اقیانوس متعلق به چین و نیمه شرقی آن دراختیار آمریکا باشد، اما آمریکا مخالفت کرد. در واقع این موضع چین، نتیجهی همان سفر پر هزینه ای بود که اوباما برای آشنایی بایدن و پینگ ترتیب داده بود.
پس از مخالفت آمریکا با طرح چین، روابط این دو کشور تیره و تار شد. بنابراین چین یک سیاست کلی برای مقابله با ایالات متحده درپیش گرفت و دور نمای این سیاست شکست دادن آمریکا در تمامی ابعاد سیاسی، اقتصادی، نظامی و پیشی گرفتن در تولید علم و فناوری بود. حالا می توان نتایج آن سیاست ها را دید که چین را به یک ابر قدرت تبدیل کرده است.
پایگاه خبری-تحلیلی NIKKEI ASIA
استفاده از خبر با ذکر منبع بلامانع است