گروه بین الملل- ندا ذوقی
فراگیری ویروس کرونا، باعث شد تا دولت ازبکستان به هدفش برای تعدیل مجالس تجملاتی عروسی، نزدیک شود.
در حالی که ویروس کرونا به صورت یک زنگ خطر برای بسیاری از کشورهای جهان درآمده و بحرانی برای دولتها به شمار میرود، در ازبکستان روی دیگری را هم نشان داده و در یک مورد فرهنگی به دولت کمک کرده است. فرهنگ برگزاری مجالس تشریفاتی که حتی دولت هم نتوانسته بود با گذاشتن قوانین و اعمال محدودیت تغییری در روند آن ایجاد کند.
ازبکستان به عنوان یکی از کشورهای آسیای میانه از فرهنگ و تمدن قدیمی و متنوعی برخوردار است. قومیتهای مختلفی از تاجیک تا ترکمن و روس و افغان برای قرنها در این کشور زندگی کردهاند. سمرقند و بخارا از جمله شهرهای مهم این کشور است که در شعر شاعران پارسی زبان بسیار از آنها یاد شده و مهمان نوازی یکی از ویژگیهای اصلی مردم ازبکستان به شمار میرود. از این رو عجیب نیست که طی سالهای اخیر، این کشور با پدیده تشریفات و تجملات در میهمانیهای عروسی روبرو شده است.
«زوزا یالواخوجیوا» خبرنگاری است که در مورد پدیده برگزاری مجالس تشریفاتی در ازبکستان معتقد است، برگزاری مراسم عروسی تجملی با هزینه های هنگفت، طی سالهای اخیر تبدیل به یک فرهنگ مسموم در ازبکستان شده است. وی در مقالهای نوشته است: «وقتی برگزاری مراسم عروسی در ازبکستان، به دلیل فراگیری ویروس کرونا، با محدودیتهایی روبرو شد، بسیاری از مردم خوشحال شدند، زیرا دیگر ناچار به تحمل فشار مالی برای برگزاری مجلس عروسی نبودند.»
طی سالهای اخیر و پیش از فراگیری ویروس کرونا، مردم ازبکستان عروسیهایی با بیش از ۴۰۰ نفر، با آداب و رسوم ویژه از جمله کرایه اتومبیل های لوکس برای کاروان عروسی، برگزار میکردند. اما حالا ناچارند تنها از ۳۰ مهمان بدون برگزاری مراسم دیگر پذیرایی کنند، زیرا برخورد دولت ازبکستان با ناقضان محدودیتهای کرونایی بسیار جدی است.
عروسی سنتی و معمول ازبکها شامل یک میهمانی صبحگاهی به صرف «آش پلو» غذای ملی ازبکستان و یک مراسم شام برای دوستان و خانواده عروس و داماد است. اما به نظر میرسد با هجوم فرهنگ تشریفاتی در سالهای گذشته، برگزاری جشن عروسی با ۴۰۰ تا هزار مهمان، دعوت از خوانندههای مشهور، پذیرایی رنگارنگ و اجرای رسوم تشریفاتی دیگر، چالش جدیدی برای خانوادهها در جهت تهیه هزینههای یک جشن عروسی به وجود آمده است.
درآمد متوسط یک خانوار در ازبکستان ماهیانه ۱۰۰ تا ۳۰۰ دلار است. این در حالی است که هزینه برگزاری یک جشن عروسی در این کشور حداقل ۲۰ هزار دلار است.
«عبدالله عبد کادیروف» اقتصاددان ازبکستانی معتقد است، با آنکه برگزاری چنین جشنهایی باعث به وجود آمدن شغل و گردش اقتصادی شده اما اغلب خانوادههای ازبک برای برگزاری چنین جشن هایی، زیر بار بدهیهای سنگین میروند. خانوادههای ثروتمند برای برگزاری چنین جشنهایی و نشان دادن ثروت خود مشکلی ندارند اما خانوادههای متوسط نیز با این تفکر که همیشه آرزوی برگزاری جشن عروسی ویژهای برای فرزندانشان داشتهاند، ناچار به گرفتن وام و قرض میشوند.
«شوکت ضیایف» رئیس جمهور ازبکستان، در سال ۲۰۱۸ برگزاری چنین جشنهایی را بیشرمانه خواند و در سال ۲۰۱۹ دولت با صدور حکمی سعی در ایجاد محدودیت برای تعداد مهمانهای عروسی کرد. اما این حرکت نتیجهای نداشت و مردم همچنان به برگزاری جشن های تشریفاتی و پرهزینه ادامه دادند. حالا به نظر میرسد، فراگیری ویروس کرونا توانسته بیشتر از دولت ازبکستان در تغییر و تعدیل فرهنگ برگزاری جشنهای تجملی موثر باشد و اگر این روند در دوره پساکرونا ادامه یابد، میتوان گفت که ویروس کرونا کمک شایانی به دولت ازبکستان در رسیدن به این هدف کرده است.
ازبکستان با جمعیت حدود ۳۳ میلیون نفر، تا کنون بیش از ۶۴ هزار مورد ابتلا به ویروس کرونا و بیش از ۵۰۰ فوت بر اثر ابتلا به این ویروس داشته است.
سایت خبری تحلیلی The Diplomat
استفاده از خبر با ذکر منبع بلامانع است